Τα τρόφιμα δεν μπορούν να φθάσουν στους καταναλωτές αλλά αυτό ... διορθώνεται

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα τρόφιμα δεν μπορούν να φθάσουν στους καταναλωτές αλλά αυτό ... διορθώνεται
Τα τρόφιμα σαπίζουν στις αποθήκες των αγροτών.

Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο αφήνουν τις καλλιέργειες τους να σαπίσουν στα χωράφια, καθώς η πανδημία του κορονοϊού διαταράσσει την προσφορά και τη ζήτηση για μια ευρεία ποικιλία ευπαθών αγαθών, όπως είναι τα άνθη, τα φρούτα και το γάλα.

Μερικοί έχουν καταφύγει σε δημιουργικούς τρόπους για να απαλλαγούν από τα προϊόντα της σοδειάς τους και ίσως οι νέες αυτές ευρηματικές πρακτικές καταλήξουν να γίνουν πιο ... μόνιμες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε τους κινδύνους μιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της πανδημίας στις αρχές του έτους. Τα εκτεταμένα lockdown δημιούργησαν νέα δεδομένα και έφεραν στο προσκήνιο νέες προκλήσεις. Ο Michael Strano, ερευνητής στο Singapore-MIT Alliance for Research and Technology επισημαίνει ότι το lockdown έχει προκαλέσει διαταραχές στην εργασία καθώς ο κόσμος δεν πηγαίνει στα χωράφια και στα αγροκτήματα. «Αυτό το καθεστώς σε συνδυασμό με τη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού (λόγω των περιορισμών στις μεταφορές) προκαλεί αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο ελλείψεων σε ορισμένες περιοχές και υπερβολικής προσφοράς σε άλλες », δήλωσε

Παρόλο που τα επίπεδα παραγωγής ήταν γενικά επαρκή, οι συγκομιδές έχουν επηρεαστεί λόγω των lockdown, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να φτάσουν στις εκμεταλλεύσεις για να εργαστούν ή δεν μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα.

«Δεν υπάρχουν πραγματικές απειλές όσο οι προσαρμογές της εφοδιαστικής αλυσίδας και σίγουρα δεν υπάρχει έλλειψη τροφής», δήλωσε ο Gary Weber, ανώτερος διευθυντής για την ασφάλεια των τροφίμων στο WorldAware, μια εταιρεία διαχείρισης κινδύνων.

«Οι αναφορές των κενών ραφιών οφείλονται σε συσσώρευση, μετατοπίσεις στις συνήθειες φαγητού από τα εστιατόρια στο σπίτι, στους μαθητές poy βρίσκονται στο σπίτι», δήλωσε ο Weber στο CNBC.

Με περισσότερους ανθρώπους να μαγειρεύουν πλέον στο σπίτι, οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να αλλάξουν από τροφοδοσία σε εστιατόρια σε τροφοδοσία σε παντοπωλεία ή σούπερ μάρκετ. Αλλά αυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά στη συσκευασία και στη μεταφορά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι πωλητές πρέπει να διαθέτουν τον εξοπλισμό για τη συσκευασία του φαγητού για τους καταναλωτές - και πολλοί δεν το κάνουν.

Στην περίπτωση του γάλακτος, οι γαλακτοπαραγωγοί στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν να απορρίψουν μεγάλες ποσότητες λόγω της μείωσης της ζήτησης. «Τα προγράμματα σχολικού γεύματος αγοράζουν πολύ γάλα, τυρί, βούτυρο και άλλα προϊόντα», σημείωσε ο Weber. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Η αγορά όμως κάνει προσπάθειες να προσαρμοστεί γρήγορα. «Η αλυσίδα εφοδιασμού προσαρμόζεται στη νέα κανονικότητα. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια αλυσίδα εφοδιασμού που εξυπηρετεί σχολεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ. και μια άλλη που εξυπηρετεί τα μανάβικα », δήλωσε ο Hitendra Chaturvedi, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Με τον COVID-19 που κλείνει τα σχολεία και τις καφετέριες, αυτή η αλυσίδα εφοδιασμού αλλάζει για να αρχίσει να παράγει προϊόντα που ταιριάζουν σε ένα μανάβικο. Και αυτό απαιτεί χρόνο », πρόσθεσε ο Chaturvedi στο CNBC μέσω email.

Πετάχτηκαν φρούτα και άνθη

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που απορρίπτονται αλλά και άλλα προϊόντα όπως τα λουλούδια καθώς η ζήτηση καταγράφει πτώση παγκοσμίως.

Στις Κάτω Χώρες, οι καλλιεργητές αναγκάστηκαν να λιπασματοποιήσουν λουλούδια λόγω της πτώσης της ζήτησης για άνθη καθώς πολλές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί. Οι Κάτω Χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής βολβών λουλουδιών.

Ακόμη, οι καλλιεργητές φρούτων σε διάφορα μέρη του κόσμου, από τις ΗΠΑ έως τη Νοτιοανατολική Ασία, έχουν επίσης προϊόντα που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω περιορισμών κίνησης με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να φθάσουν στους τελικούς πελάτες.

Ορισμένα μέρη προσπαθούν να καλύψουν την τοπική ζήτηση για κατανάλωση των προϊόντων που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα.

Οι Βέλγοι καλούνται να τρώνε πατάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς περισσότεροι από 750.000 τόνοι πατάτας κινδυνεύουν να πεταχτούν.

Στην Ινδία, ορισμένοι αγρότες καλλιεργούν φράουλες - οι οποίες συνήθως προορίζονται για τουριστική κατανάλωση και παραγωγή παγωτού - για να καταναλωθούν από ... αγελάδες, ανέφερε το Reuters.

Παρόλο που οι προμηθευτές γνωρίζουν ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν την επιχείρησή τους και τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αβεβαιότητα δυσκολεύει την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων. Αυτό ίσως να βελτιωθεί όταν θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επίδομα αδείας: Πώς υπολογίζεται και πότε δίνεται - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό

Προσλήψεις 100 ανέργων στον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ

Οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων: Μέχρι πότε θα ισχύουν τα υφιστάμενα όρια – Ποιοι μπορούν να χτίσουν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider