ΒΙΠΕ Οινοφύτων - Ασωπού: «Η μπάλα στο γήπεδο των ιδιωτών» 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΒΙΠΕ Οινοφύτων - Ασωπού: «Η μπάλα στο γήπεδο των ιδιωτών» 
Το πιο φιλόδοξο βιομηχανικό project των τελευταίων ετών στην Ελλάδα μπορεί να μείνει στα χαρτιά. 

Στην πιο κρίσιμη φάση του βρίσκεται το project της δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα Βοιωτίας, το οποίο στοχεύει στην εξυγίανση της μεγαλύτερης άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στη χώρα από την οποία παράγεται περίπου το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ. Και αυτό διότι αν δεν συναινέσουν οι ιδιοκτήτες που κατέχουν το 55% της έκτασης αλλά και αν δεν βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους 85 εκατ. ευρώ το φιλόδοξο σχέδιο μπορεί να μείνει στα χαρτιά.

Το κρίσιμο της υπόθεσης τόνισε κατά την παρουσίαση του έργου την περασμένη Παρασκευή και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας είχε παίξει κομβικό ρόλο στην συμφωνία τόσο για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Ασωπου όσο και το Βιομηχανικό Πάρκο. «Έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά αλλά ας μη χαιρόμαστε πολύ έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης τονίζοντας στη συνέχεια ότι με το νομοθετικό θέμα λυμένο «η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των ιδιωτών».

Το δύσκολο έργο το έχει αναλάβει η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων Ασωπού. εταιρεία η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με αρχικούς μετόχους τις εταιρείες: ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΣΥΜΕΤΑΛ και Goldair Cargo καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας. Σε αυτή την εταιρεία θα συμμετάσχουν και όσες εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην περιοχή και συναινέσουν να συμμετάσχουν στο πάρκο. Και εκεί είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα, καθώς αν δεν βρεθεί το «μαγικό 55%» τότε το σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και της ΕΑΝΕΠ Αθανάσιος Ψαθάς εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Οι μεγαλύτερες εγκατεστημένες επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν ήδη δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, συμμετέχοντας ως ιδρυτικά μέλη στην ΕΑΝΕΠ. Καλούμε και άλλες επιχειρήσεις να στηρίξουν την πρώτη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για την εξυγίανση μίας Άτυπης Βιομηχανικής Περιοχής», σημείωσε ο κ. Ψαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή οι ιδρυτές της εταιρείες αντιστοιχούν στο περίπου 15% της έκτασης, ενώ με την ολοκλήρωση συμφωνιών που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη θα έχει βρεθεί πάνω από το 30% της έκτασης. Σημειώνεται ότι το έργο αφορά συνολική έκταση 11.300 στρεμμάτων και με την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθούν 4.200 στρέμματα νέας οργανωμένης γης για βιομηχανικές και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο στοίχημα είναι να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια που υπολογίζονται στα περίπου 85 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσαν τα στελέχη της ΕΑΝΕΠ τα 50 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις εταιρείες-μετόχους και τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν από δανεισμό. Για αυτό το λόγο η ΕΑΝΕΠ ξεκινά την εκπόνηση business plan, σε συνεργασία με εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων, για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων του έργου, αποσκοπώντας στην προσέλκυση και νέων επενδυτών. Παράλληλα έχει δρομολογήσει την πρόσληψη μελετητή – τεχνικού συμβούλου, με στόχο την κατάθεση φακέλου - αίτησης ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Προτεραιότητες της ΕΑΝΕΠ είναι η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς και η δημιουργία δικτύων (ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, οδικού, οδοφωτισμού κ.λπ.). Η ΕΑΝΕΠ εκτιμά ότι με τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με παράλληλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις του δημόσιου τομέα, «αφενός θα δοθούν σταδιακά ολοκληρωμένες λύσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί και αφετέρου θα διασφαλιστεί η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων, καθώς και προσέλκυσης νέων».

Τέλος στην περιβαλλοντική μόλυνση

Από το 1969 που επιτράπηκε η εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή βαριά ρυπογόνων βιομηχανιών ξεκίνησε να συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών. Τις επόμενες δεκαετίας ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα εγκατάστασης βιομηχανιών χωρίς σχέδιο και χωρίς βέβαια να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα στη περιοχή έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στην Ελλάδα, καθώς εκεί λειτουργούν περίπου 1.000 επιχειρήσεις που παράγουν το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας. Μόνο που πολλές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις άδειες και είναι επί της ουσίας ημι-παράνομες.

Εκτός όμως από την χωροταξική και περιβαλλοντική αβεβαιότητα πολλών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είχαν να κάνουν με την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων. Για πολλά χρόνια πολλές βιομηχανίες απλά έθαβαν τα απόβλητά τους στο έδαφος με αποτέλεσμα να μολύνεται το υπέδαφος.

Το 2004 αποκαλύφθηκε η έκταση της ζημιάς όταν μετά από αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου στο αντλούμενο από τον υπόγειο ορίζοντα πόσιμο νερό. Ακολούθησαν πολλές μελέτες, οι οποίες αποκάλυψαν υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου στο νερό του Ασωπού που οφείλονταν στα επικίνδυνα απόβλητα από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider