Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσικό πλήγμα με drone σε εμπορικό κέντρο στο Σούμι

23:45

Οι ΗΠΑ βίωσαν φέτος το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ

23:37

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: Παραμένει σταθερά ίδιος και απαράλλαχτος

23:34

Σε καραντίνα η Μόσχα: Εντοπίστηκαν κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών

23:22

Νεπάλ: Οι αρχές καταφεύγουν στα drone για τη διανομή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς

23:11

Wall Street: Ομόλογα και πετρέλαιο σφράγισαν το αρνητικό 3x3

22:50

Οι «πρώτοι» της Ευρώπης; Οι «7,4 μαθητές» στα δημοτικά και η ελληνική πραγματικότητα που αγνοεί η Eurostat

22:41

Χούθι: Εκτόξευσαν νέες επιθέσεις με drones και πυραύλους στη Σ. Αραβία

22:28

Ράλι άνω του 3% για το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 101 δολάρια το Brent

22:15

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «αμέσως μετά» τις ενδιάμεσες εκλογές - Ο Πούτιν θέλει συμφωνία

22:08

Κέρδη 1,5% για τον χρυσό, επέστρεψε πάνω από τα 4.400 δολάρια

21:50

Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη

21:36

Δημοσκόπηση GPO: Πώς κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα της ΔΕΘ - Στο 30,6% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου

21:23

Σιβηρία: Drone έπληξαν βιομηχανική εγκατάσταση στην «πρωτεύουσα φυσικού αερίου» της Ρωσίας

21:04

Το Ιράν παραπέμπεται ξανά μετά από 20 χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα

20:53

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Στο επίκεντρο η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

20:44

Ανάρτηση Μαρινάκη για το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

20:23

Λίβανος: Ο στρατός προειδοποίει για επικίνδυνη «κλιμάκωση» από το Ισραήλ

20:12

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας αποκλείει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Συρία

20:11

Η Apple παρουσίασε το νέο foldable iPhone - Πόσο θα κοστίζει

20:02

Πετραλιάς: «Ποτέ δεν θα δώσουμε κάτι που δεν έχουμε» – Προειδοποίηση για επιστροφή σε καθεστώς εποπτείας

20:01

Ιαπωνία: Επενδύσεις-μαμούθ ως απάντηση στο τεράστιο δημόσιο χρέος

19:57

Η ΕΕ χορηγεί βοήθεια 115 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την Θέουτα

19:40

Οκτώ χώρες χαιρετίζουν τις βρετανικές κυρώσεις κατά παράνομων ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη

19:37

ΥΠΕΝ: Πρόσκληση προς ΦΟΔΣΑ για κατάθεση προτάσεων για επεκτάσεις ΧΥΤΑ

19:34

Οι ΗΠΑ διευρύνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν - Τρεις τουρκικές εταιρείες στη μαύρη λίστα

19:23

Ευρωαγορές: Σε χαμηλό μηνός με φόντο πετρέλαιο και ΕΚΤ

19:18

Κίνα: «Αβάσιμες» οι κατηγορίες των ΗΠΑ ότι τα κινεζικά μοντέλα ΑΙ «λεηλατούν» τα αμερικανικά

19:06

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποστολή του πρώτου Έλληνα αστροναύτη στο Διάστημα

18:51

Αλλάζει το σχέδιο για την επέκταση του «Ελ. Βενιζέλος» - Διακόπτεται ο διαγωνισμός και προκηρύσσεται νέος


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider