Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κως: Δέμα που περιείχε 1 κιλό και 55 γραμμάρια χασίς εντόπισαν οι αστυνομικοί

23:37

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στα Χανιά

23:15

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν μέλη συμμορίας για ναρκωτικά - Κατασχέθηκαν κοκαϊνη και κάνναβη

22:48

Συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

22:18

Χαρακόπουλος: Βαριά η παρακαταθήκη του Γ. Σουφλιά στην υπηρέτηση των Θεσσαλών συμπολιτών

21:47

Δυτική Όχθη: Ένα βρέφος σκοτώθηκε και οι γονείς του τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στη Χεβρώνα

21:30

«Μια Γροθιά»: Το ελληνικό hip hop ενώνει τη φωνή του για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

21:18

Η ορεινή Νάξος μετατρέπεται σε εθνικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης

20:55

Ουκρανία: Επισκευάστηκε η βλάβη στην γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

20:44

Κατσαφάδος: Η Κρατική Αρωγή εισέρχεται σε μια νέα ψηφιακή εποχή με Τεχνητή Νοημοσύνη

20:35

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στο Κόσοβο

20:29

Ιταλία: Παρατείνεται μέχρι τις 3 Ιουλίου η μείωση των φόρων στα καύσιμα

20:17

Αλβανία: Νέες διαμαρτυρίες εναντίον του τουριστικού σχεδίου που συνδέεται με τον Τραμπ

20:00

Η σημασία των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και το διακύβευμα για τις αγορές

19:50

Γάζα: Επτά νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις

19:34

ETC: Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν τις διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς

19:21

Μπαρ (Fed): Η χαλάρωση εποπτείας των αμερικανικών τραπεζών αυξάνει τους κινδύνους

19:08

Μερτς: Προειδοποιεί για πολιτικό σεισμό της ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές της Ανατολικής Γερμανίας

18:53

Τη Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Σουφλιά στου Παπάγου

18:35

Ν. Παππάς: Συντεταγμένη πορεία προς την εκλογική ενότητα, την πολιτική συνεργασία ή ατομικές μετακινήσεις;

18:30

Χέγκσεθ: Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την «εισβολή» επικίνδυνων ιδεολογιών

18:22

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε μετασχηματιστές και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό από αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ

18:08

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ενεργειακές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ε.E.»

18:00

Τι θα επηρεάσει την τιμή του σιταριού φέτος; - Η τουρκική «βόμβα» του δεύτερου εξαμήνου

17:39

Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την πολιτική αλλαγή με σιγουριά, ασφάλεια και προοπτική

17:22

Airbus: Κοντά σε deal με την SAS για την πώληση αεροσκαφών ευρείας ατράκτου

17:16

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαφθοράς σε πολεοδομικές υπηρεσίες της Αττικής - Έξι συλλήψεις

16:58

Ρωσία: Μεγάλη ουκρανική επίθεση με δεκάδες drones στην Αγία Πετρούπολη

16:41

Βραζιλία: Η Azul περικόπτει πτητικό έργο λόγω του κόστους των καυσίμων

16:18

Κοντογεώργης: Με δουλειά, σταθερότητα και προοπτική πορευόμαστε στις εκλογές το 2027


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider