Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:11

Αλλαγές στο οργανόγραμμα της Dimand

18:10

Καθαρή κερδοφορία 2,3 εκατ. ευρώ το 2025 για Galaxy Cosmos Mezz

18:05

Medicon: Αύξηση 32,6% στα καθαρά κέρδη το 2025

18:04

Ζημιές 94,3 εκατ. ευρώ το 2025 για Cairo Mezz Plc

17:55

Αμετάβλητα τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάιο

17:52

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τραπεζική «βουτιά» έκλεισε ο Απρίλιος - Μηνιαία κέρδη 5,99% ο Γενικός Δείκτης

17:52

Αττικές Εκδόσεις: Άλμα 12,59% για τα καθαρά κέρδη το 2025 - Στα 1,598 εκατ. ευρώ

17:45

Στα 2,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα της MIG το α’ τρίμηνο με αύξηση 2,4%

17:41

Aktor: Στα 1,39 δισ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Αύξηση 137% στα pro forma EBITDA

17:41

Στα 2 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ONYX Τουριστική το 2025 με μείωση 24,6%

17:35

Fais Group: Αύξηση πωλήσεων 7% το 2025 - Μέρισμα 0,155 ευρώ ανά μετοχή

17:31

Σκοτεινός Αετός: Θα χρησιμοποιηθεί στο Ιράν ο υπερηχητικός πύραυλος των ΗΠΑ;

17:22

Alpha Trust: Μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή από τη χρήση του 2025

17:11

Γαλλία: Λεωφορείο έπεσε στον Σηκουάνα - Διασώθηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες

17:03

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Καθ' οδόν για σημαντικά κέρδη στον μήνα

16:56

Πτώση τζίρου το 2025 για την «Αγροτικός Οίκος Σπύρου»

16:52

Unibios: Άνοδος κερδών και EBITDA το 2025 - Μειώθηκε ο τζίρος

16:44

Σαράντης: Στα 0,3754 ευρώ/μετοχή καθαρά το μέρισμα για το 2025 - Από 4/5 η αποκοπή

16:41

Κρεμλίνο: «Τα ρωσικά στρατεύματα θα μείνουν στο Μαλί για να πολεμήσουν τον εξτρεμισμό»

16:40

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμιών για τη δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’

16:26

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

16:16

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Συζητήθηκε αύξηση επιτοκίων - Υψηλή αβεβαιότητα για το outlook

16:11

Η αγορά πετρελαίου μπροστά στην πραγματικότητα του Ορμούζ

15:51

ΗΠΑ: Στο 3,2% ο δομικός PCE τον Μάρτιο - Ανάπτυξη 2% το α' τρίμηνο

15:39

Οι επενδύσεις «ανάχωμα» στην κρίση για το ΑΕΠ - Οι κίνδυνοι για το 2026

15:28

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ με «οδυνηρά πλήγματα» σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης

15:22

Conrad Athens The Ilisian: Ένα σύγχρονο Urban Resort στην καρδιά της Αθήνας

15:17

Ξεκίνησε η έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

15:15

Έβδομη «παύση» στα επιτόκια από ΕΚΤ: SOS για πληθωρισμό - ανάπτυξη λόγω ράλι ενέργειας

15:10

Κάλας για επικοινωνίες Τραμπ - Πούτιν: «Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνουν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider