Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

ΗΠΑ: Βομβαρδιστικό B-52 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στην Καλιφόρνια

23:45

Ουγγαρία: Στα οκτώ έτη το όριο της θητείας των πρωθυπουργών, μπλόκο στον Όρμπαν

23:36

Safran και THEON προχωρούν στη δημιουργία κοινοπραξίας για ηλεκτρο-οπτικά συστήματα drones

23:22

ΕΕ: Άνοιξε η πρώτη ομάδα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

23:13

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones, ράλι 20% η SpaceX

22:54

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι «εντιμότητα ή διαφθορά»

22:48

Κίνα: Σφοδρές βροχοπτώσεις στα νότια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

22:40

Απώλειες 5% για το πετρέλαιο με φόντο το άνοιγμα του Ορμούζ

22:33

Κροατία: Σύγκρουση καταμαράν με ιστιοφόρο στην Αδριατική, τέσσερις νεκροί

22:25

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες αεροπορικών - Τι αλλάζει για αποζημιώσεις, αποσκευές, χρεώσεις

22:19

Νετανιάχου: Ο πόλεμος κατά του Ιράν έσωσε το Ισραήλ από την απειλή «πυρηνικού ολέθρου»

22:12

Η αποκλιμάκωση ευνοεί τον χρυσό: Σε υψηλό 8 ημερών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν

21:51

Γαλλία: Οι ηγέτες της G7 αναμένουν διευκρινίσεις για τη συμφωνία με το Ιράν από τον Τραμπ

21:40

Μαρκόπουλος: «Δεν προβλέπεται να δοθεί 13η σύνταξη και μισθός στους δημόσιους υπάλληλους»

21:28

Γαλλία: Δώδεκα ισραηλινές εταιρείες αποκλείστηκαν από την αμυντική έκθεση Eurostatory

21:15

Δημοσκόπηση Alco: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ - Τσίπρα, στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ

21:01

Ρωσία: Χαλαρώνουν οι κανόνες ποιότητας των καυσίμων για να αποτραπούν ελλείψεις

20:48

Πυροσβεστική: 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:27

Τραμπ: «Δεν χρειάζεται διεθνής βοήθεια για να ανοίξει το Ορμούζ»

20:14

Κάγια Κάλας: Η ΕΕ έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

20:07

Ανησυχία στο Λίβανο για «εκκρεμή προβλήματα» παρά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

20:07

«Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματία» σχετικά με την Ουκρανία διακρίνει ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς

20:03

Αερομεταφορές: Με το δεξί η σεζόν παρά τις αναταράξεις από τη Μέση Ανατολή

19:58

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του 2027

19:46

Πιερρακάκης: Νομοθετική ρύθμιση για προστασία της ενίσχυσης που χορηγείται σε μαθητές με προβλήματα ακοής

19:41

Μέση Ανατολή: Μόνο δύο πλοία πέρασαν το Ορμούζ μετά τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:34

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρετίζει τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:29

BEYOND Leadership Dialogue 2026: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο ενός διεθνούς διαλόγου

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider