Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:25

ΙΕΑ: Νέα καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2026

13:23

Ταμειακό έλλειμμα 2,39 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2026

13:19

Τουρνάς: Από τις 23 Ιουνίου ξεκινούν οι έλεγχοι - Η κλιματική κρίση δεν μας δίνει άλλη παράταση

13:15

Μητσοτάκης: Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται και θα κερδηθεί μόνο με ρεαλιστικές πράξεις

13:05

Μαρινάκης: «Η χώρα πλήρωσε ακριβά τη λογική του τζάμπα»

13:05

IEA για Μέση Ανατολή: Υπερπροσφορά πετρελαίου το 2027 εάν διατηρηθεί η ειρήνη

12:51

BNP Paribas: Η αγορά πετρελαίου μεταξύ ανακούφισης και αβεβαιότητας

12:45

G7: Κοινή γραμμή για στήριξη Ουκρανίας και κατάπαυση πυρός στον Λίβανο

12:44

Η Visa επεκτείνει το Click to Pay για τους κατόχους καρτών της Revolut

12:41

Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι λήξεις, τα νέα κουπόνια και η επόμενη ημέρα στα target maturity

12:38

12 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Beyond 2026

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,5% στη διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το δ' τρίμηνο 2025

12:32

Αύξηση 8,4% τον Φεβρουάριο στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας

12:29

Δίκη για τα Τέμπη: Ένταση μεταξύ συγγενών θυμάτων και Ζωής Κωνσταντοπούλου

12:20

ΓΣΕΒΕΕ: Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

12:20

Ο Όμιλος AKTOR ωριμάζει σχέδιο απανθρακοποίησης της λειτουργίας του

12:13

Βαρδινογιάννης: Κενά ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ - Ανάγκη επανεξέτασης του ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης

12:11

ΔΥΠΑ - ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Στήριξη σε σπουδαστές στη Λάρισα με Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

12:08

Attica Group: Σε προκαταρκτικές συζητήσεις για τη συμμετοχή της η Strix Holdings

11:58

Βρετανία: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο Μάντσεστερ, κρίνεται το μέλλον Στάρμερ

11:56

Νέα προσυνεδριακή άνοδος για SpaceX - «Κλείδωσε» κεφαλαιοποίηση 2,65 τρισ. δολαρίων

11:55

Με νέες ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης

11:50

Έρευνα EY-Parthenon: Οι CEOs επικεντρώνονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες

11:39

Ανδρουλάκης: Αν το ΠΑΣΟΚ λάβει την εντολή, η Ελλάδα θα έχει σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση

11:27

Ευρωζώνη: Η νέα πραγματικότητα του χρέους και η αναβάθμιση της περιφέρειας

11:10

Αντιμέτωπος με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση ο Λιγνάδης, δεκτή η έφεση της Εισαγγελίας

11:05

Χρηματιστήριο: Ήπιες εναλλαγές προσήμου κοντά στα νέα υψηλά

11:01

ΒΕΑ: Οι 72 δόσεις δεν αρκούν - Χαμηλότερα επιτόκια και προστασία των ΜμΕ

10:57

Ευρωαγορές: Μεικτές τάσεις με τον Stoxx 600 να παραμένει σε τροχιά ρεκόρ

10:55

Στις Βρυξέλλες η Κεραμέως για την «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία της Ελλάδας»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider