Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:13

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

16:12

Δήμας: Προτεραιότητα σε υποδομές, έρευνα και καινοτομία για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

16:02

Για πρώτη φορά στη Χαλκιδική, ένα δυναμικό σταυροδρόμι αθλητισμού και ευεξίας.

16:01

Εντολή Τραμπ στο Πολεμικό Ναυτικό: Καταστρέψτε κάθε ιρανικό σκάφος που τοποθετεί νάρκες στα Στενά του Ορμούζ

15:59

Πιερρακάκης: Ενισχύσεις 800 εκατ. ευρώ στην κρίση - Η ελληνική οικονομία είναι πια ανθεκτική

15:57

ΕΕ: Επικυρώθηκε το δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

15:50

ΗΠΑ: Ο στρατός επιβιβάστηκε σε υπό κυρώσεις τάνκερ στον Ινδικό Ωκεανό που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο

15:46

Διπλωματικές πηγές: «Δεν περνάμε τις συμμαχίες μας από την έγκριση τρίτων κρατών»

15:44

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Ιστορικής σημασίας η υιοθέτηση της Διακήρυξης των Δελφών από τα Δυτικά Βαλκάνια

15:44

«ΜΑΖΙ στη Ζωή, Μαζί στη Σκηνή»: Ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό υπερθέαμα

15:37

Πλαστικά Κρήτης: Στα 392,7 εκατ. ο τζίρος το 2025, υποχώρησαν 11% τα καθαρά κέρδη

15:26

Κόμβος ανάπτυξης της Masdar στην Ανατολική Ευρώπη η Τέρνα Ενεργειακή

15:25

Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί με Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα»

15:23

CEO της Hellenic Train: «Το μέλλον του σιδηροδρόμου διαμορφώνεται ήδη»

15:17

Ευλογιά αιγοπροβάτων: 2.152 νέα κρούσματα - Στις 486.666 οι θανατώσεις

15:13

Συνάντηση Ζελένσκι με ευρωπαίους ηγέτες στην Κύπρο μετά την έγκριση του δανείου

15:08

Χαρδούβελης: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα - Παροδική η αύξηση του πληθωρισμού

15:03

Επίτροπος Ντομπρόβσκις στο Insider: Mέτρα στήριξης με σύνεση - Πιο δύσκολες σήμερα οι συνθήκες στην ΕΕ

14:50

Τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου για φαγητό και ψώνια

14:47

Κώτσηρας: «Στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία με σεβασμό και στις επόμενες γενιές»

14:45

Συνάντηση Στουρνάρα-Ντομπρόβσκις: «Η Ελλάδα διατηρεί την αναπτυξιακή της δυναμική το 2026»

14:44

Κατατέθηκε ρύθμιση στη Βουλή για αποζημίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών

14:39

Μπρατάκος: Συνεχής διάλογος πολιτείας-αγοράς για ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή διακίνηση αποθεμάτων

14:35

Γαλλία: Ενώσεις υποστήριξης εργαζομένων προσέφυγαν κατά των Deliveroo και Uber Eats

14:33

Ρωσία: Πυρκαγιά σε σταθμό άντλησης πετρελαίου στo Νίζνι Νόβγκοροντ μετά από επίθεση ουκρανικών drones

14:28

Μολυβιάτης (ΕΤΕ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει θαύματα αν δεν υπάρχει υψηλή ποιότητα δεδομένων

14:27

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για ιδιώτες μετόχους

14:27

«Σύννεφα» στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

14:23

Χατζηδάκης: Συνεργασία με ΟΟΣΑ, ΤτΕ και ΙΟΒΕ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική 2028-2034

14:22

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Οι μισθοί στην Ελλάδα δεν θα αυξηθούν, εάν δεν βελτιωθεί η παραγωγικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider