Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:50

ΧΑ: Επιστροφή στις 2.100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

17:47

Ν/σ για νέο ΕΠΑ, μεταφορά ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

17:38

Optima bank: Έναρξη προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών έως 3 εκατ. ευρώ

17:26

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη Διεύρυνση της ΕΕ - Ξεκινά εκείνη για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

17:19

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μπρατάκος προστέθηκε στους υπουργούς της ΝΔ που δεν έχουν καμία εξήγηση για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

17:08

Ζελένσκι: Αναγκαία η απόφαση για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών υπέρ της Ουκρανίας πριν από το τέλος του έτους

16:54

Αγρότες: Αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - «Όχι» στον διάλογο με την κυβέρνηση

16:53

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έγκριση αποκλειστικού ελέγχου της Εγνατίας Οδού από την ΓΕΚ Τέρνα

16:46

Κέρδη στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Tech ράλι με «οδηγό» την Micron

16:40

ESET: Προειδοποιεί για νέες απάτες AI την εορταστική περίοδο

16:23

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Θα εξεταστεί η χρήση ρωσικών assets υπέρ της Ουκρανίας

16:14

Χατζηδάκης - ΕΛΚ: Παρεμβάσεις σε 9 τομείς για την ανταγωνιστικότητα

16:12

EBRD: Επενδύει 20 εκατ. στην πρώτη έκδοση ομολόγου του Ομίλου AKTOR αξίας 140 εκατ.

16:05

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειμμα σε ξένη βοήθεια έως 50 δισ. ευρώ για το 2026

16:02

343 γυναίκες μηνύουν την Μπριζίτ Μακρόν μετά τις δηλώσεις της για φεμινίστριες διαδηλώτριες

16:01

Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι επενδύσεις θα κρίνουν την ανάπτυξη το 2026 - Πάμε και φέτος για υπερπλεόνασμα

15:58

Λαγκάρντ: Η αβεβαιότητα είναι ακόμη εκεί - Επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουμε την Ευρωζώνη

15:57

Δένδιας: Δημιουργούμε το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό στην ιστορία του ελληνισμού

15:45

Premier Capital: Γιορτάζει το 200ό εστιατόριο McDonald’s του ευρωπαϊκού δικτύου της

15:38

ΗΠΑ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο

15:28

Γρ. Σαράντης: Έναρξη διαδικασίας συγχώνευσης δια απορροφήσεως της θυγατρικής Zetafin

15:27

Aegean: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες τις εορτές - Οι top προορισμοί

15:23

ΥπΑΑΤ: Νέα ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς

15:22

Αλβανία: Συγκρούσεις στο κοινοβούλιο εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης

15:19

Υψώθηκε η ελληνική σημαία στην πρώτη Belh@rra - Δένδιας: Το ΠΝ εισέρχεται σε νέα εποχή

15:15

ΕΚΤ: Αμετάβλητα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του έτους - Τέταρτη σερί «παύση»

15:13

Greenvolt: Συμφωνία για την πώληση αιολικού έργου ισχύος 253,1 MW στην ENGIE Ρουμανίας

15:03

ΑΑΔΕ: Απλούστευση των διαδικασιών Μητρώου για πολίτες και επιχειρήσεις

14:58

«Μαζί, για κάθε οικογένεια» - Το νέο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας των My market!

14:46

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Επαναλειτουργεί στις 12 Ιανουαρίου για την δεύτερη περίοδο 2015-2019

gazzetta
gazzetta reader insider insider