Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:40

Κέρδη στις ευρωαγορές με φόντο την απασχόληση στις ΗΠΑ - Άλμα σχεδόν 10% για την Glencore

19:28

Πιερρακάκης: Έξι υποψήφιοι για τον θόκο της αντιπροεδρίας της ΕΚΤ

19:24

Η Σέινμπαουμ επιδιώκει καλύτερη επικοινωνία με τον Τραμπ μετά τις δηλώσεις του για το Μεξικό

19:10

Λάιεν για Mercosur: Ιστορική συμφωνία - Δημιουργείται κοινή αγορά 700 εκατ. ανθρώπων

19:05

Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social media στοιχεία για τις θέσεις εργασίας πριν από την επίσημη ανακοίνωση

18:45

Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια

18:30

Βουλή: Eγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο νέος «Χάρτης μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή»

18:18

Σε τι κόσμο ζούμε φέτος…

18:17

Καταιγίδα Γκορέτι: Χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι, ακυρώσεις πτήσεων, προβλήματα στους σιδηρόδρομους

18:09

ΗΠΑ: Δεν θα εκδoθεί σήμερα η απόφαση για τη νομιμότητα των δασμών

18:08

Χριστοδουλίδης για το βίντεο περί διαφθοράς: Όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει

18:01

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 2,3% για τον Γενικό Δείκτη - Τζίρος άνω των €2 δισ. σε τρεις συνεδριάσεις

17:44

Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας από τον ΕΦΕΤ

17:25

Στράτευση: Απαλλαγή για νέους με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σε ποσοστό αναπηρίας 67%

17:06

ΕΛΑΣ: Δικογραφία κατά αγροτών στη Νεμέα που έκλεισαν ξαφνικά την εθνική οδό

16:56

Το Ιράν σε αναβρασμό: Mπροστά στη μεγαλύτερη κρίση από το 1979

16:56

Ουκρανία: «Έγκλημα πολέμου» επίθεση της Ρωσίας με πύραυλο Oreshnik

16:53

Wall Street: Ανοδικά παρά τα μεικτά στοιχεία για την απασχόληση

16:52

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 5ετίας οι ενάρξεις κατοικιών τον Οκτώβριο

16:45

Οι ΗΠΑ συνέλαβαν ένα ακόμη τάνκερ που είχε αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα

16:41

Κάλας: Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Ιράν είναι απαράδεκτη

16:31

Συνεδριάζει το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

16:26

Γερμανία: Οι βιομηχανία χαιρετίζουν την έγκριση της Mercosur - «Σημαντική επιτυχία για την οικονομία»

16:20

Alpha Bank: Στο 29,8% το ποσοστό της UniCredit - Παράγωγα για εξτρά ποσοστό 2,272%

16:18

Λέιν (ΕΚΤ): Το ευρώ μπορεί να ωφεληθεί από την αμφισβήτηση του δολαρίου

16:05

Θεμιστοκλέους: «Στόχος η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά τους επόμενους μήνες»

15:57

ΗΠΑ: Στο 4,4% η ανεργία τον Δεκέμβριο - Αυξήθηκαν κατά 50.000 οι θέσεις εργασίας

15:39

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση - Κέρδη, εμπιστοσύνη και προκλήσεις

15:32

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

15:18

ΔΑΑ: Απεβίωσε το μέλος ΔΣ Robert Goebbels

gazzetta
gazzetta reader insider insider