Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί η τεχνολογία να «σώσει» τη βιομηχανία της μόδας
Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ότι οι διεθνείς πτήσεις και οι ναυτιλία μαζί. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η ίδια βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου 500 χιλιάδες τόνους συνθετικών μικροϊνών που βρίσκουν το «δρόμο» τους στους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν πλέον το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η παραγωγή φθηνών ρούχων και ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες ενδυματολογικές συνήθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «γίναντες» της μόδας. Το Zara έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί μόνο, οργανικό, βιώσιμο ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, λινό και πολυεστέρα μέχρι το 2025. Ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει και το H&M με χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2030.

Η Nike θα «δουλεύει» τα εργοστάσια της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025 και η Adidas θα διπλασιάσει τα αθλητικά παπούτσια που φτιάχνει από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η Wrangler έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα δημιουργίας denim το οποίο απαλείφει τη λυματοποίηση του νερού.

Οι βελτιώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπου που σχεδιάζονται, δημιουργούνται και πωλούνται τα ρούχα.

Σε μια αγορά όπως αυτή της μόδας, με πολλαπλούς προμηθευτές και εμπόρους, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να γίνει δύσκολο για μια εταιρεία να παρακολουθεί το κάθε βήμα της παραγωγής και να μετρήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Για το λόγο αυτό, το Μάιο, η Google Cloud συνεργάστηκε με τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ ώστε να «χτίσουν» ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί δεδομένα αναλύσεων (Big data) και ένα μηχανισμό που θα βοηθά της εταιρείες να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής τους διαδικασίας. 

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον πιο έντονα τόσο για τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα τους, όσο και για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια, για τους εργαζομένους, σύμφωνα με την Σαμάνθα Ντόβερ, από την εταιρεία Mintel που εξειδικεύεται στην έρευνα της αγοράς.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως το 53% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, από την εταρεία που επιλέγουν να ψωνίζουν. 

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες, παγκοσμίως, να χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία για να καταγράφουν την «αλυσίδα» παραγωγής. 

Το κόστος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Η βιομηχανίας της μόδας, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,4 τρισ. δολάρια, χάνει περίπου 500 δισ. το χρόνο από την έλλειψη ανακύκλωσης και από το «πέταγμα» ρούχων που δεν πωλήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:11

ΕΕ: Εξετάζει προσωρινό πάγωμα του πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στο Ιράν

11:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσωρινά κρατούμενος ένας εκ των 22 κατηγορουμένων για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

11:48

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η «γενιά χωρίς καπνό»

11:37

Οι εμπρησμοί από αμέλεια στο στόχαστρο της ΔΑΕΕ για την αντιπυρική περίοδο 2026

11:29

Κίνα: Στάσιμη η βιομηχανική δραστηριότητα τον Μάιο καθώς η ζήτηση αποδυναμώνεται

11:17

Διεθνείς αγορές: Βίοι αντίθετοι για μετοχές και ομόλογα στο τρίμηνο του πολέμου στη Μέση Ανατολή

11:09

ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τιμάται για την αντίσταση στις πιέσεις Τραμπ

10:59

Από τις 12 Ιουνίου τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

10:55

ΗΠΑ: Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό

10:49

Έρχεται το νέο «Ανακαινίζω» για περισσότερους δικαιούχους και με υψηλότερες επιδοτήσεις

10:33

Μητσοτάκης: Τέλος Ιουνίου η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί χωρίς καμία αίτηση

10:25

Κεραμέως: Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ισότητας στην εργασία

10:22

ΗΠΑ: Μετεωρίτης διαλύθηκε κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα

10:14

Φορέας Ακινήτων: Πώς θα λειτουργήσει η δεύτερη ευκαιρία για τους ευάλωτους οφειλέτες

10:09

Περέιρα (ΕΚΤ): Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει για τον πληθωρισμό νωρίτερα παρά αργότερα

09:54

UNESCO: Ο ενεργειακός αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα θέτει σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας

09:31

Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρησή του εναντίον της Χεζμπολάχ επεκτείνεται σε άλλες περιοχές

09:20

Εντός Ιουνίου ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Ελευσίνας

09:10

Πάπας Λέων: Απηύθυνε έκκληση για ειρήνη σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές του κόσμου

09:03

Τραμπ: Θέτει νέους σκληρότερους όρους στο Ιράν για το deal της εκεχειρίας

08:52

Ιράν: Το MoU με τις ΗΠΑ προβλέπει αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 12 δισ. δολαρίων

08:45

Κύθνος: Tο νησί της απλότητας με τις αμέτρητες παραλίες

08:38

Έφτασε στην Ελλάδα η Lululemon – Πού άνοιξε το πρώτο κατάστημα

08:29

Η χώρα που «τρέλανε» τους δημογραφικούς δείκτες - Εμφανίζει baby boom όταν όλες οι άλλες καταγράφουν απώλειες

08:18

Η Ελλάδα στην κορυφή των εποχικών ανατιμήσεων στα Airbnb

08:11

Ο κρίσιμος Ιούνιος των 510 εκατ. ευρώ και το στοίχημα του ΟΣΔΕ 2026

08:07

Καύσιμα: Οι χώρες όπου η βενζίνη παραμένει σχεδόν… δωρεάν παρά τον πόλεμο στον Περσικό

08:00

Σημάδια σταθερότητας στα «πράσινα» τιμολόγια για τον Ιούνιο

23:58

Έδεσσα: Σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών

23:37

Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ εκφράζει ανησυχία για την παγκόσμια εξάπλωση απολυταρχικών τάσεων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider