Νέο fund ετοιμάζει η Deca Investments

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο fund ετοιμάζει η Deca Investments
Ένα νέο fund, ακόμα μεγαλύτερο σε σχέση με το σημερινό, το οποίο θα επενδύει σε εταιρείες εντός και εκτός συνόρων σχεδιάζει η Deca Investments, ενώ παράλληλα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση επενδύσεων της τάξης των 40-45 εκατ. ευρώ με το τρέχον σχήμα.

Αυτό αποκάλυψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Deca Investments κ. Νίκος Κούλης (κεντρική φωτό), καθώς και ο πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής του Fund κ. Νίκος Νανόπουλος παρουσιάζοντας παράλληλα το μέχρι στιγμής έργο της εταιρείας αλλά και το αποτύπωμά του στο ελληνικό επιχειρείν.

Όπως ανέφεραν, το νέο Fund, το οποίο θα ονομάζεται Diorama II θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί επενδύσεις σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα, ενώ –σε αντίθεση με το πρώτο- θα τοποθετηθεί και σε μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες αλλά και θα ξεφύγει από τα στενά γεωγραφικά πλαίσια της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή πάντως, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι επενδύσεις της Deca Investments στην Ελλάδα, το fund θα τοποθετήσει επιπλέον 40 με 45 εκατομμύρια σε τέσσερις ή πέντε επιπλέον εταιρείες.

Με τις κινήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 135 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μεγάλες συμμετοχές σε μη εισηγμένες μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες οι οποίες έχουν αδυναμίες που μπορούν να βελτιωθούν ενώ η Deca Investments πέραν του κεφαλαίου λειτουργεί και συμβουλευτικά.

Οι επενδύσεις

Από το Φθινόπωρο του 2015 όταν έγινε η πρώτη επένδυση μέχρι και σήμερα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Deca, οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει πέτυχαν αυξηση 25% τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους ενώ συνολικά πραγματοποίησαν παραγωγικές επενδύσεις 175 εκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας κατά 20% τον αριθμό των εργαζομένων τους, δηλαδή κατά 280 άτομα. Πρόκειται για εξωστρεφείς εταιρείες, οι πωλήσεις των οποίων προέρχονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το εξωτερικό.

  • Η πρώτη επένδυση, ύψους 7 εκατ. ευρώ έγινε στην Atlas Tapes, μια εταιρεία που σήμερα έχει ετήσιο τζίρο 80 εκατ. 80% εξωστρέφεια και EBITDA της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή αυτοκόλλητων ταινιών και διαθέτει ένα εξαιρετικά μοντέρνο εργοστάσιο στην περιοχή της Αταλάντης.
  • Η δεύτερη εταιρεία στην οποία επένδυσε 15 εκατ. ευρώ το Diorama, αποκτώντας το 75% είναι η Damavand η οποία δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση τη ντομάτα. Η εταιρεία έχει σήμερα ετήσιο τζίρο 18 εκατ. ευρώ και κερδοφορία της τάξης του 1 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται στο Θεσσαλικό κάμπο και στόχος είναι να διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Η τρίτη επένδυση, ύψους 12 εκατ. ευρώ έγινε για την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία InternetQ. Πρόκειται για μια εταιρεία τεχνολογίας, με τζίρο άνω των 150 εκατ ευρώ η οποία προσφέρει υπηρεσίες music streaming κυρίως σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό, προσφέροντας λύσεις white label και ταυτόχρονα διαθέτει μια ψηφιακή πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή διαφημιστές και διαφημιζόμενους σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.
  • Η τέταρτη επένδυση αφορά την απόκτηση του 100% της Adampack, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής χάρτινης συσκευασίας για υγρά τρόφιμα (κυρίως γάλατα). Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Deca, πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο δεν υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός ενώ στόχος είναι να διπλασιάσει τα μεγέθη της και να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους συσκευασίας.
  • Η πέμπτη επένδυση, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ έγινε στην εταιρεία Axel Accessories, μια εταιρεία μόδας με 15 καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα αλλά και σημαντικές χονδρικές πωλήσεις εντός και εκτός συνόρων. Η εταιρεία έχει ετήσιο τζίρο 14 εκατ. ευρώ και EBITDA της τάξης του 1,5-2 εκατ. ευρώ. Στόχος και σε αυτή την περίπτωση είναι να διπλασιαστούν τα μεγέθη της εταιρείας.
  • Η έκτη επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ έγινε στην εταιρεία Viva, η οποία ήδη καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα ενώ επόμενο στάδιο είναι να επεκταθεί σε αγορές της Ευρώπης με αισιόδοξα αποτελέσματα.
  • Τέλος, η έβδομη επένδυση, ύψους 5 εκατ. έγινε στην εταιρεία Lariplast που δραστηριοποιείται στην παραγωγή πλαστικών υλικών μίας χρήσης, έχοντας δυο εργοστάσια, το ένα στην Ελλάδα και το άλλο στη Γαλλία, με ετήσιο τζίρο περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα και το μέλλον

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η καθαρή αξία των εταιρειών (net asset value) στις οποίες έχει επενδύσει η Deca έχει αυξηθεί ήδη κατά 20% από τη στιγμή που έγιναν οι επενδύσεις. Εντούτοις, ενώ τα στελέχη της Deca εξέταζαν την είσοδο κάποιων από αυτές τις εταιρείες στο χρηματιστήριο, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας το εν λόγω σχέδιο δεν θα προχωρήσει. Αντ’ αυτού, προκρίνεται η πώληση στρατηγικού πακέτου σε ξένους επενδυτή, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει τουλάχιστον σε δύο με τρία χρόνια από τώρα.

«Αγκάθι» γραφειοκρατία, πολυνομία και φορολογία

Σχολιάζοντας τέλος το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, τα στελέχη της Deca Investments τόνισαν πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας ενώ παραμένει δυσβάσταχτη η φορολογία. Στον αντίποδα, και σε σχέση με το 2012 το εργατικό κόστος έχει μειωθεί ενώ οι καλές εταιρείες μπορούν πλέον πιο εύκολα να βρουν πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα. Πάντως, την οικονομία θα συνεχίζουν να ταλανίζουν τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό, και το δημογραφικό, προβλήματα που σχετίζονται μεταξύ τους και δεν πρόκειται να λυθούν άμεσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider