Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα
Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής

Σε κλίμα ομοφωνίας ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια.

Οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σχολιάζοντας πως οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

«Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα», διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας κατά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και επεσήμανε:

Καταρρίφθηκε ο μύθος ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο ελληνικό δικαίωμα των 12 μιλίων τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του Σ. Λαβρόφ.

Οι στενές σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ είναι εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για τριμερή στρατηγική σχέση που δεν στρέφεται εναντίον κανενός, κι έχει στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της αμυντικής συνεργασίας.

Ιδρύεται, όπως ανακοινώθηκε Γραμματεία στη Λευκωσία για την καλύτερη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.

Πεπεισμένος ότι οι συναντήσεις ενισχύουν τις σχέσεις με στόχο την ευημερία και την ειρήνη, ενώ η Μέση Ανατολή μετά από πολλές δοκιμασίες εξελίσσεται σε παράθυρο ευκαιριών, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι. Αναφερόμενος στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Μπαχρέιν, το Σουδάν και τα ΗΑΕ, τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για στρατηγικές συμφωνίες, ενώ κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «η πανδημία έχει αναδείξει περισσότερο τη σημασία της περιφερειακής συνεργασία και της πολυμέρειας».

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους ομολόγους του.

Στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, εν όψει της σημερινής συνόδου, ενώ είχε γεύμα εργασίας και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Τον κ. Γκάμπι Ασκενάζι υποδεχθηκε ο κ. Δενδιας.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφή με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Τουρκία, δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι η Τουρκία περιβάλλει την επιθετική της δράση «με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών». Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δήλωση που έκανε νωρίτερα.

O κ. Λαβρόφ, στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας για την προώθηση των διερευνητικών και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider