Το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα μετά τους νέους προκλητικούς χάρτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα μετά τους νέους προκλητικούς χάρτες
Η Αθήνα παρακολουθεί τις νέες αναθεωρητικές ενέργειες της Τουρκίας με τους χάρτες για τις περιοχές ευθύνης ως προς την έρευνα και διάσωση και διαμηνύει ότι δεν θα πέσει στην τουρκική παγίδα. 

Να ωθήσει την Ελλάδα είτε σε ένα λάθος στο πεδίο είτε σε έναν ασύντακτο και εφ’ όλης της ύλης διάλογο επιδιώκει η Άγκυρα, όπως φαίνεται και από την τουρκική σπουδή να τροποποιήσει και μάλιστα δια νόμου τους κανόνες για την έρευνα και διάσωση σε Αιγαίο και θάλασσα με τους γνωστούς χάρτες που βαφτίζουν τουρκική σφαίρα επιρροής, όχι μόνο τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αλλά και μια ολόκληρη περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, στα πρότυπα της περίφημης Γαλάζιας Πατρίδας.

Βεβαίως, το τι κάνει η Τουρκία μπορεί να έχει σημασία στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά δεν παράγει δίκαιο, επειδή το αποφάσισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, νομικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε τι μπορεί να δίνει ΦΕΚ η Τουρκία, διότι υπάρχουν οι λεγόμενες Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας από την δεκαετία του 1950 που έχουν δηλωθεί και στους αρμόδιους οργανισμούς από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 που ορίζουν ρητά ποιες είναι οι ελληνικές περιοχές ευθύνης για την έρευνα σε αεροναυτικά ατυχήματα. Συνεπώς στην Ελλάδα εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση του Ερντογάν δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, πέραν του μονομερούς αναθεωρητισμού.

Παράλληλα, μπορεί η Τουρκία να διαμηνύει ότι οι διαδικασίες έρευνες και διάσωσης δεν συνδέονται με θέματα κυριαρχίας, αλλά στην πραγματικότητα συνδέει άμεσα τις εν λόγω επιχειρήσεις, όπως δια των νέων χαρτών, με τις επιχειρήσεις τόσο του ερευνητικού Ορούτς Ρεις όσο και των πλωτών γεωτρύπανων.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν εγκυμονούνται κίνδυνοι. Ο πρώτος είναι πολιτικός, μιας και η Τουρκία είναι σαφές ότι θέλει να στείλει το μήνυμα στην Αθήνα ότι είναι έτοιμη για οιαδήποτε αναμέτρηση, είτε στο πεδίο, είτε στο τραπέζι της συζήτησης, αλλά με τους δικούς της όρους. Υπάρχει, όμως, και ο κίνδυνος ενός επεισοδίου στη θάλασσα, στην περίπτωση ενός περιστατικού έρευνας που μπορεί να φέρει αντιμέτωπα ελληνικά και τουρκικά σκάφη, σε πολύ κοντινή απόσταση. Πρακτικά, με τους τουρκικούς χάρτες, η γείτονας επιχειρεί να καταστήσει ασαφές σε ποιον θα απευθύνει το mayday ένα σκάφος στα εν λόγω σημεία.

«Η Άγκυρα μας στήνει διάφορες παγίδες, αλλά εμείς θα παραμείνουμε ψύχραιμοι. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους», ανέφερε στο reader.gr κεντρική κυβερνητική πηγή. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές, όσο και αν προσπαθεί το Βερολίνο είναι…όνειρο θερινής νυκτός, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί την Τετάρτη στη Λευκωσία, για την τριμερή με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ Αλ-Σίσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider