«Τρίγωνο» Βερολίνου - Αθήνας - Άγκυρας για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρίγωνο» Βερολίνου - Αθήνας - Άγκυρας για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία
Το παρασκήνιο με φόντο τη λίστα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής. 

Οι διεργασίες πυκνώνουν για την επανεκκίνηση των διερευνητικών, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει κλειστεί ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα.

Μετά το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν η Αθήνα έλαβε μια πρώτη ενημέρωση και για το περιεχόμενο της συνομιλίας, αλλά και για το ύφος της τουρκικής προσέγγισης. Ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ τηλεφώνησε στη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Ελένη Σουρανή και την ενημέρωσε, όπως άλλωστε είναι επιφορτισμένος να κάνει ως «διαμεσολαβητής» σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών. Πέραν τούτου ουδέν, πάντως, και η ελληνική πλευρά περιμένει και την κίνηση της αντίστοιχης τουρκικής, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διερευνητικές επαφές, το πιθανότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους το επόμενο διάστημα, αλλά, σε αυτή τη φάση, δεν θεωρείται επιτακτική ανάγκη μια επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, όσο και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα για την επόμενη εβδομάδα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν υπάρχει…κλεισμένο τηλεφώνημα, για το οποίο να απομένει απλώς η χρονική τοποθέτηση, όπως ανέφεραν σενάρια που διακινήθηκαν. Παράλληλα, δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, καθώς το format συζήτησης που έχει επιλεγεί είναι οι διερευνητικές.

Βεβαίως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Reader.gr, η τουρκική πλευρά αναλίσκεται σε ασκήσεις υπομονής, έστω και αν σε τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι λίγο έως πολύ σαφές, μιλώντας παράλληλα για ευνοϊκό κλίμα. Σύμφωνα με άλλη πηγή πληροφόρησης, πάντως, στο παρασκήνιο η τουρκική πλευρά «φορτώνει» το τραπέζι με θέματα συζήτησης, με την ελληνική να επιμένει ότι υπάρχει ένα και μόνο αντικείμενο συζήτησης, ήτοι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκταση της ΑΟΖ.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί και τις διεργασίες γύρω από τον κατάλογο των κυρώσεων που έχει καταρτίσει ο ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως είναι σαφές, εφόσον το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία έχουν αποσυρθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν γεννάται ζήτημα κυρώσεων ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Από την άλλη, βεβαίως, είναι και η Κύπρος, η οποία μέχρι και αυτή τη στιγμή εμφανίζεται απρόθυμη να συναινέσει σε κυρώσεις για τη Λευκορωσία, εκτός αν υπάρξουν και κυρώσεις για την Τουρκία ως προς τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι στο κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου να υπάρχει αναφορά στις κυρώσεις με αιρεσιμότητα. Ένα είδος «θωράκισης» της διαδικασίας, πρακτικά, ώστε εφόσον η Τουρκία προβεί σε νέα υπαναχώρηση και κλιμακώσει εκ νέου μέσω μιας Navtex, να υπάρχει ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή στο τραπέζι. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να είναι αυτόματος, κάτι που δεν δέχονται εύκολα χώρες, όπως η Γερμανία, ή να περιλαμβάνεται, σε μια πιο light εκδοχή, στο κείμενο του ανακοινωθέντος ως επιλογή.

Βεβαίως, η συζήτηση και με δεδομένη την επιμονή της Κύπρου δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια «εξασφάλιση» της Ελλάδας και δια της ευρωπαϊκής οδού, μιας και οι τουρκικοί τακτικισμοί δεν θεωρούνται απίθανοι.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider