Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης γύρω από το μεταναστευτικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης γύρω από το μεταναστευτικό
Κεντρικό σκέλος της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι τα κλειστά κέντρα.

Ένα από τα πιο αδύνατα στοιχεία της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε αρκετές φορές στην πορεία να αλλάξει σχέδιο, πλέον όμως έχει καταλήξει σε κεντρικές στρατηγικές επιλογές, αλλά και στα πρόσωπα που «τρέχουν» το σχέδιο.

Κεντρικό σκέλος της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι τα κλειστά κέντρα. Η δομή στη Σάμο είναι υπό κατασκευή, έστω και όχι στην πλήρη της δυναμικότητα, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχουν κατασκευαστεί και θα λειτουργούν οι νέες δομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των κλειστών κέντρων θα υπάρχουν «τομείς», στους οποίους θα διαμένουν όσοι βρίσκονται εκεί. Οι νέες αφίξεις, οι παραβατικοί και οι προς απέλαση, παράτυποι μετανάστες θα βρίσκονται σε διαφορετικούς τομείς. Θα λαμβάνεται, δε, μέριμνα, ώστε γυναίκες, παιδιά και γενικά ευάλωτες ομάδες να μην συγχρωτίζονται με παραβατικά στοιχεία.

Κρίσιμο θα είναι το ποιος θα έχει δικαίωμα προσωρινής εξόδου, με κάρτα, από το κλειστό κέντρο. Θα πρόκειται για όσους φτάνουν στα κέντρα από την Τουρκία και έχουν προσφυγικό προφίλ, με βάση την προκαταρκτική εξέταση της αίτησης ασύλου που υποβάλλουν. Αυτοί ονομάζονται «γενικός πληθυσμός».

Στις κλειστές δομές θα υπάρχουν λιτοί, λυόμενοι οικίσκοι, όχι ιδιαίτερα μεγάλοι. Εντός των δομών, επίσης, θα υπάρχει πρωτοβάθμια δομή υγείας, ώστε να ανακουφίζονται τα κέντρα υγείας των νησιών, με αποτέλεσμα προληπτικές εξετάσεις, αλλά και «ελαφριά» περιστατικά να αντιμετωπίζονται εντός των τειχών. Εντός του χώρου, επίσης, θα υπάρχουν εκπαιδευτικές δομές, χώροι λατρείας, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο κανονισμός λειτουργίας, όμως, θα είναι εξαιρετικά αυστηρός.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι περιμετρικά των δομών θα υπάρχει ένας ψηλός φράχτης, ύψους 4 μέτρων, νατοϊκών προδιαγραφών και με σύρμα από πάνω, τη λεγόμενη «σερπαντίνα». Με άλλα λόγια, θα είναι εξαιρετικά να υπερπηδηθεί από όσους έχουν σκέψεις διαφυγής, ενώ παρόμοιος είναι και ο φράχτης που χρησιμοποιείται στον Έβρο, σε μεγαλύτερη έκταση, και έχει μειώσει σημαντικά τις αφίξεις από την Τουρκία.

Γαλάζια «φροντιστήρια»

Σε αυτό το περιβάλλον και ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι σε πλήρη εξέλιξη, κρίσιμες είναι και οι πολιτικές ζυμώσεις. Την Κυριακή, οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ που δεν εξελέγησαν- εξακολουθούν όμως να έχουν επαφή με τις τοπικές κοινωνίες στις περιφέρειές τους-καλούνται σε «φροντιστήριο» από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Νότη Μηταράκη για θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικής πολιτικής. Και αν για την ασφάλεια τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ εύκολα εξηγήσιμα, υπάρχουν πολλά στελέχη της ΝΔ που είναι στα «κάγκελα» για το προσφυγικό. Είτε γιατί εκτιμούν ότι δεν έχουν ενημέρωση για τις κεντρικές, κυβερνητικές αποφάσεις, είτε γιατί θέλουν σκληρότερα μέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα, το κόμμα της ΝΔ επιλέγει να ενημερώσει τα γαλάζια στελέχη, προκειμένου και να τα καταστήσει «πολλαπλασιαστές» των κυβερνητικών θέσεων κατά τόπους και να μειώσει τους κραδασμούς και την γκρίνια.

Σημειωτέον, το «μασάζ» θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, με τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την Τετάρτη, αλλά και αυτή της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ το ερχόμενο Σάββατο.

Ραντεβού στη Βιέννη

Σε αυτό το κλίμα και εν μέσω ευρωπαϊκών διεργασιών για τις πολιτικές ασύλου, αλλά και την κατανομή προσφύγων σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά έναν «δύσκολο παίκτη» στο πεδίο του προσφυγικού, τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Το ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει για τις 10 Μαρτίου, αμέσως μετά το ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ με…επενδυτική υφή στο Βερολίνο, στις 9 Μαρτίου. Το ραντεβού θεωρείται κρίσιμο εν μέσω των λοιπών διεργασιών και για την κοινή πολιτική ασύλου που ετοιμάζει ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και για το γερμανικό σχέδιο διαμοιρασμού αιτούντων άσυλο με προσφυγικό προφίλ και σε άλλες χώρες, αμέσως μετά την άφιξή τους σε χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider