Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αφήνοντας στην «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του MέΡΑ25 διάβασε απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες, καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Στην συνέχεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον Πρωθυπουργό γιατί, όπως είπε, δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού.

Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον Πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε.

Επέστρεψε ως απαράδεκτο το υλικό ο πρόεδρος της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, επέστρεψε στον κ. Βαρουφάκη το «στικάκι» με τα αρχεία των ηχογραφήσεων, χαρακτηρίζοντάς τα ως «απαράδεκτα».

«Με τον τρόπο αυτό μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις, πρέπει να παίρνει και την ευθύνη. Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως βαστάζο του κ. Βαρουφάκη.  Καλώ έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή Βαρουφάκη. Η βουλή δεν θα μετατραπεί σε αχθοφόρο του κ. Βαρουφάκη», σημείωσε ο κ. Τασούλας 

Παίρνοντας τον λόγο, για την τριτολογία του, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την απόφασή του να μην μοιράσει το υλικό στα κόμματα.