Τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά από έναν περιορισμένο ανασχηματισμό, βασική αλλαγή του οποίου είναι η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης είναι εξής:

Στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στη θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου που θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές, υποψήφια για τον δήμο της Θεσσαλονίκης.

Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, στη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου που θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές, υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης.

Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Η αναβάθμιση Κατρούγκαλου

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, όπως εξάλλου είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Ως αποτέλεσμα, νέος υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία

Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο, γνωστοποίησε επίσης ο κ.Τζανακόπουλος.

Ανασχηματισμός με άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Όπως αναφέρει το Reader.gr, πρόκειται για έναν ανασχηματισμό με ξεκάθαρο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, αφού στην κυβέρνηση μπαίνουν:

Ο Θάνος Μωραϊτης, επί χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Ο Άγγελος Τόλκας που μπαίνει επίσης πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ήταν αναπληρωτής υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και οι δύο είχαν εσχάτως ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το ΚΙΝΑΛ.