Κορυφώνεται το «παζάρι» για τα κόκκινα δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφώνεται το «παζάρι» για τα κόκκινα δάνεια

Ξεκίνησε ο κρισιμότερος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των Θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, καθώς λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης άρχισε η συνάντηση των Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Refer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESΜ) και Delia Velculescu (ΔΝΤ) με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην πιο καθοριστική της φάση, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος ως την Παρασκευή, οπότε και θα πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για το σύνολο των 13 προαπαιτούμενων της δεύτερης λίστας, με μεγάλο «αγκάθι» να παραμένει το ζήτημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Τι επιδιώκει ο Σταθάκης για τα «κόκκινα» δάνεια

Η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει το θέμα της διαχείρισης - πώλησης των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτός της ατζέντας των προαπαιτούμενων που πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς έως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Αν και οι θεσμοί φαίνονται θετικοί στο να μετατεθεί το θέμα αυτής της ομάδας δανείων για τον Ιανουάριο, στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας κάνουν λόγο για αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση - πώληση των δανείων των στεγαστικών και των μικρομεσαίων επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί υποχώρηση σε αυτό το θέμα ούτε και μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεση του μόλις δυο ημέρες για να κλείσει τη συμφωνία, η οποία ακόμα και εάν εξαιρεί τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, δεν είναι καθόλου εύκολη όσον αφορά στα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων που εκτιμώνται κοντά στα 50 δισ. ευρώ.

Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να επιτύχει μια διαφορετική συμφωνία με τους δανειστές από αυτή που ψηφίστηκε στην Κύπρο για τα επιχειρηματικά δάνεια. Συγκεκριμένα θέλει να μπουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί στην Ελλάδα η ελεύθερη πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds.

Παράλληλα προτίθεται να υιοθετήσει αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της μετοχικής σύνθεσης των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά κόκκινων δανείων προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων σήμερα εταιρειών.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται στο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης να προβλέπεται η υποχρεωτική δημοσιοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων τους με συμμετοχή άνω του 5% στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών αλλά παράλληλα και να υπάρχει πλήρης εποπτεία τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεσμοί και υπουργείο Οικονομίας βάζουν ως φαίνεται τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο με το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως στις τράπεζες να συστήνουν κοινές εταιρείες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης δανείων, στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους ή να τα πωλούν.

Αποκρατικοποιήσεις και είσπραξη φόρων

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του κ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα βρεθεί το σχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με στόχο αυτό να καταστεί λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν στις αρχές του 2016.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγμάτευσης για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ οι θεσμοί θα εξετάσουν με τον κ. Αλεξιάδη τους βασικούς πυλώνες για τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση της αντίστοιχης νομοθεσίας πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

Ακόμη, θα εξετάσουν την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για τη διασταύρωση ελέγχων στις δεξαμενές καυσίμων (σταθερές ή κινούμενες) ούτως ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά και να συστήσουν επιτροπή προμηθειών, η οποία θα προωθήσει την απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider