Αποφασίζουν για το «τσεκούρι» στις συντάξεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποφασίζουν για το «τσεκούρι» στις συντάξεις

Με το κουαρτέτο των θεσμών θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να τους ενημερώσει για τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση.

Ο καθορισμός των επιμέρους παρεμβάσεων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, στις ξεχωριστές επαφές που θα γίνουν ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. Στη συζήτηση της Πέμπτης πρόκειται να κριθεί το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, βάσει των οποίων θα εξοικονομηθεί ποσό έως 900 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016 και άλλα 750 εκατ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2017 – 2018.

Επίσης, θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στην ενσωμάτωση όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, στο ΙΚΑ, μέσω της δημιουργίας ενός Υπερ-Ταμείου, αλλά και η διατήρηση της αυτονομίας της Επικουρικής Ασφάλισης.

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με την αναγκαιότητα διασύνδεσης της εθνικής σύνταξης με τη ρήτρα ανάπτυξης, όπως επίσης και ότι η σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε βάθος τριετίας μπορεί να τονώσει τα έσοδα των Ταμείων, έτσι ώστε να περιοριστούν οι όποιες περικοπές στις συντάξεις.

Η πρόταση Ρομπόλη

Με απώτερο στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων έχει καταρτίσει τη δική του εναλλακτική πρόταση για το Ασφαλιστικό ο καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης και θα την παρουσιάσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η πρόταση του κ. Ρομπόλη προβλέπει τρία ταμεία αντί για ένα (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών) και εξισορρόπηση εσόδων και δαπανών προκειμένου να μειωθεί στο 15,5% του ΑΕΠ η συνταξιοδοτική δαπάνη (κατά τις απαιτήσεις των δανειστών) και να απορροφηθούν τα ελλείμματα των Ταμείων σε βάθος χρόνου.
Στόχος αυτής της πρότασης, είναι να παραμείνει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να ισορροπήσει το σύστημα, χωρίς να απαιτηθεί μείωση των συντάξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider