Δημοσιονομική εξισορρόπηση χωρίς λιτότητα ο στόχος της κυβέρνησης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομική εξισορρόπηση χωρίς λιτότητα ο στόχος της κυβέρνησης
Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 θα στοχεύει σε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Το υπό κατάρτιση προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 ενσωματώνει ήδη πολύ μεγάλα βάρη. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα κοστίσει 820 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες θα έχει δημοσιονομικό κόστος 770 εκατ. ευρώ. Η θεσμοθέτηση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ.

Στα βάρη αυτά θα προστεθούν περισσότερα καθώς υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθεί η υγειονομική κρίση, να υπάρξει διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και να προχωρήσει το επταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρά τα προαναφερόμενα βάρη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 θα στοχεύει σε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης είναι εφικτό, εφόσον αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης που θεσμοθετήθηκαν εφέτος και εφόσον η Ελλάδα αρχίσει να λαμβάνει χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Με τις δύο αυτές προϋποθέσεις η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει χωρίς να απαιτηθεί αύξηση φόρων και μείωση λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.

Ωστόσο, τόσο στελέχη των θεσμών όσο και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν φιλόδοξη αυτή την στόχευση. Αφενός διότι κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο επόμενο 12μηνο, αφετέρου διότι η εκταμίευση τόσο των επιχορηγήσεων ύψους 19,5 δισ. ευρώ όσο και των δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στη βάση υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα τελεί διαρκώς υπό την παρακολούθηση της Κομισιόν, αλλά και του Eurogroup. Ήτοι θα είναι μια αργή διαδικασία συνδεδεμένη με όρους και προϋποθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε επανειλημμένα από την Αθήνα όπου βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο για επαφές με την κυβέρνηση και για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist πως η Ελλάδα θα χρειαστεί «δημοσιονομική προσπάθεια» για να ανακτήσει την δημοσιονομική ισορροπία της.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider