Μήνυμα στις τράπεζες «να κάνουν τη δουλειά τους για να βγουν χρήματα στην αγορά», απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Mega, το πρωί της Κυριακής.

«Αν οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους, δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο -είτε νομοθετικό είτε οποιοδήποτε άλλο- που δεν θα αξιοποιήσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε τοποθετήσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα, ότι οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Ήρθαν και στο υπουργείο καταγγελίες ότι οι τράπεζες ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει. Αρκεί μόνο η υπογραφή του εκπροσώπου της εταιρείας. Αυτός θα δεσμεύεται για το δάνειο κι αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να δοθεί το δάνειο. Έχουμε φτιάξει ένα χρηματοδοτικό προϊόν που δεν χρειάζεται καθόλου εμπράγματες εγγυήσεις. Δεν λέω ότι απαγορεύεται, λέω ότι δεν είναι σωστό», είπε ο κ. Γεωργιάδης και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τις τράπεζες μέσα στην εβδομάδα.

Πρέπει να εξεταστούν οι αιτήσεις, για να αρχίσει η εκταμίευση

Ο ίδιος συνέχισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν γίνει αιτήσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ «και πρέπει εντός της εβδομάδας οι τράπεζες να εξετάσουν τις αιτήσεις και εντός της εβδομάδας να αρχίσουν να εκταμιεύουν ποσά. Σκοπός είναι να πιέσουμε τις τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους, πέρα από τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια».

Αν και γίνονται συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών κάθε δύο τρεις μέρες, συνέχισε ο υπουργός, το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνουν τη δουλειά τους οι τράπεζες και να βγουν χρήματα στην αγορά. Όπως είπε «οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν γίνεται να προχωρήσουμε με τα συνήθη κριτήρια και ρυθμούς, διότι το εγχείρημα θα αποτύχει» για να προσθέσει ότι παρακολουθεί το όλο θέμα από πολύ κοντά.

Οι τράπεζες θα καταλάβουν μόνες τους τι πρέπει να κάνουν

«Θα παίρνω κάθε μέρα την ανάλυση των εκταμιεύσεων και όχι των αιτήσεων. Εάν δεν κάνουν τη δουλειά τους οι τράπεζες, δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο -είτε νομοθετικό είτε οποιοδήποτε άλλο- που δεν θα αξιοποιήσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους. Πιστεύω στις καλόπιστες συνεννοήσεις δεν πιστεύω στην κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Πιστεύω θα καταλάβουν μόνες τους οι τράπεζες τι πρέπει να κάνουν. Αλλά είμαστε μια κυβέρνηση εν καιρώ κρίσης, εν καιρώ πολεμικών συνθηκών. Δεν μπορεί οι τράπεζες να πάνε αργά ή να κοιτάξουν αν θα πάρει δάνειο κάποιος που δεν πρέπει. Δεν είναι το πρώτο μας κριτήριο αν θα πάρει δάνειο κάποιος που δεν πρέπει. Τώρα το κριτήριο είναι να βγουν τα λεφτά στην αγορά» τόνισε.

Και συνέχισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Έχει δοκιμαστεί το μοντέλο των κρατικών τραπεζών και οδήγησε σε κατασπατάληση χρήματος και μεγάλη διαφθορά. Θα ήταν τελευταία μου επιλογή. Το ζητούμενο είναι ο καθένας μας να κάνει τη δουλειά του».

Δεν πιστεύω στην κρατική παρέμβαση, αλλά δεν θα αφήσω την Ελλάδα να καταστραφεί

Ο υπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι εάν καταλάβουν όλοι τι πρέπει να γίνει, όλα θα πάνε καλά. «Εγώ θέλω να δώσω την ευκαιρία στους τραπεζίτες μας, στα τραπεζικά στελέχη, να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Εάν δεν το καταλάβουν, δυστυχώς τότε θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Εγώ δεν πιστεύω στην κρατική παρέμβαση, αλλά δεν σημαίνει ότι θα αφήσω την Ελλάδα να καταστραφεί. Σε καιρό πολεμικών συνθηκών για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να γίνει για να σώσουμε το λαό… για τη σωτηρία του λαού δεν είναι τα τραπεζικά κριτήρια ο υπέρτατος νόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επισήμανε τη σημασία του τραπεζικού συστήματος για να γίνει η απαραίτητη μόχλευση, λέγοντας: «Είμαστε σε ιδιαίτερες συνθήκες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει μέριμνα, έχει μειώσει τα τραπεζικά κριτήρια έχει μειώσει τις ανάγκες τους για κεφαλαιακή επάρκεια, μπορούν να δανείζονται φθηνότερα και η ίδια η κυρία Λαγκάρντ έχει πει ότι τώρα οι τράπεζες δεν πρέπει να μείνουν προσκολλημένες στα συνήθη κριτήρια αλλά να βγουν και να μοιραστούν δάνεια. Άρα όλοι καταλαβαίνουμε που βρισκόμαστε».

Έρχονται φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

«Θα δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» διαβεβαίωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ.

Όπως τόνισε ο υπουργός, οι ελαφρύνσεις αυτές δεν θα καλύπτουν το ύψος του ποσού που έχουν χάσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων. «Σε αυτή τη κρίση όλοι θα χάσουμε από κάτι», σημείωσε.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πληρώθηκε το 87% των επιταγών παρά την προστασία, ενώ η οδηγία προς τις τράπεζες είναι να διευκολύνουν τους πελάτες τους που βρέθηκαν σε δυσκολία πληρωμής επιταγής.

Αναφερόμενος σε όσα καταστήματα ανοίξουν τη Δευτέρα, ο υπουργός ανέφερε ότι κουβαλάνε δύο μεγάλες ευθύνες.

Η πρώτη είναι να μην διαδοθεί ο ιός και η δεύτερη να δείξουν καλή συμπεριφορά για να ανοίξουν και άλλα καταστήματα.

Στο ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι μοιράζονται στην αγορά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Έως τις 15 Μαΐου ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα των 7 δισ. για τις επιχειρήσεις, ενώ μέσα στον Μάιο θα δοθεί και το 1 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόνισε.

Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας εν μέσω πανδημίας. «Προστατεύουμε την πρώτη κατοικία για 3 μήνες».

Το κράτος θα επιδοτήσει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και των κόκκινων και των πράσινων, τόνισε.