Λαγκάρντ: Ενιαίο ψηφιακό νόμισμα εξετάζει η ΕΚΤ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Ενιαίο ψηφιακό νόμισμα εξετάζει η ΕΚΤ
Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ τόνισε πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, για να τονώσει την ανάπτυξη.

Για το νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που χρειάζεται η Ευρωζώνη μίλησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, για να τονώσει την ανάπτυξη, γεγονός που θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό.

«Υπάρχουν τρεις πτυχές αυτού του συνδυασμού πολιτικών:

  • η νομισματική πολιτική, η οποία χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
  • η δημοσιονομική πολιτική, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται συχνότερα προκειμένου να υποστηριχθεί η νομισματική πολιτική στα κράτη μέλη, όπου είναι δυνατόν
  • και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού στις οικονομίες μας. Η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών, χωρίς να παραβιάζεται η ανεξαρτησία των ρόλων τους, θα επέτρεπε τη βελτιστοποίηση των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων των αποφάσεών τους» ανέφερε η κα. Λαγκάρντ.

Τι είπε για τη Γαλλία

Για την αύξηση του δημόσιου χρέους στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Γαλλία, η κα. Λαγκάρντ υποστήριξε πως «η διόγκωση του χρέους προκαλεί ανησυχία διότι μειώνει το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών σε περίπτωση ύφεσης της οικονομίας. Η Γαλλία πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της, υιοθετώντας παράλληλα μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική. Άλλες χώρες κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το δύσκολο έργο. Είμαι σίγουρη ότι η γαλλική κυβέρνηση θα είναι επίσης σε θέση να το πράξει, ιδίως μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Τράπεζες

Μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζοντας πως θα πρέπει να επωφεληθούν πλήρως από τις υπάρχουσες νομισματικές συνθήκες για να τροφοδοτήσουν με υψηλότερη χρηματοδότηση την πραγματική οικονομία. «Το 2014, λίγο πριν από τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία μειώνονταν προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς, όπως είναι ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης και αποπληθωρισμού. Σήμερα ο δανεισμός αυξάνεται περίπου στο 3,5% ετησίως».

Η πρόκληση του Brexit είναι μπροστά μας

«Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να φύγει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα λιγότερη, το οποίο είναι καλό νέο για τους επενδυτές. Το ζήτημα της επίτευξης μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και την EΕ κατά τη μεταβατική περίοδο των 11 μηνών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος του Brexit θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας - αν υπάρξει τελικά κάποια συμφωνία - σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα».

Δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος από την ΕΚΤ

Στα σχέδια δημιουργίας ενός ενιαίου ψηφιακού νομίσματος από την ΕΚΤ αναφέρθηκε η κα. Λαγκάρντ.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί το κόστος και τα οφέλη από την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος (CBDC). Εξετάζουμε προσεκτικά την εφαρμοστικότητα και τα πλεονεκτήματα ενός ενιαίου ψηφιακού νομίσματος από την ΕΚΤ, που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη νομισματική πολιτική. Στα τέλη του 2019 δημιουργήσαμε μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στην ΕΚΤ που θα συνεργαστεί στενά με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για να μελετήσει τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου του ψηφιακού νομίσματος υπό διάφορες μορφές, καλύπτοντας όλες τις πρακτικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κινδύνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider