Μέσα στο 2020 ο συμβιβασμός κυβέρνησης – τραπεζών για τις εγγυήσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσα στο 2020 ο συμβιβασμός κυβέρνησης – τραπεζών για τις εγγυήσεις
Πρόκειται για κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Τι εκτιμά το Δημόσιο, τι λένε οι τράπεζες και τι ζητούν οι θεσμοί.

Μέσα στο 2020 θα ρυθμιστεί το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί για τη δανειακή στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων, τα οποία όμως «κοκκίνισαν» με αποτέλεσμα οι εγγυήσεις να καταπέσουν.

Το Δημόσιο θεωρεί πως οι τράπεζες δεν έπραξαν τα δέοντα για να μην καταστούν υπερήμερα τα σχετικά δάνεια και αναγνωρίζει πως μόνον ένα μικρό μέρος των καταπτώσεων μπορεί να καταβληθεί στα πιστωτικά ιδρύματα. Βασική έγνοια του οικονομικού επιτελείου είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση του ελλείμματος ή του χρέους και στη βάση αυτή καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε οι όποιες πληρωμές να είναι τεκμηριωμένες και να γίνουν σε βάθος χρόνου.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες πιέζουν ώστε να λάβουν τα χρήματα αυτά από το Δημόσιο το ταχύτερο δυνατόν, καθώς εάν δεν προσδιοριστεί εγκαίρως το ύψος των εγγυήσεων που θα τους καταβληθεί, τότε θα πρέπει να εγγράψουν τις σχετικές προβλέψεις στις οικονομικές τους καταστάσεις. Άλλωστε η ΕΚΤ πιέζει ήδη τις τραπεζικές διοικήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι λένε οι θεσμοί

Το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως τους θεσμούς, που έχουν ζητήσει να υπάρξει ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα καταγράφονται τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια, το μέρος αυτών που δεν εξυπηρετείται και εκείνα που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, εάν οι τράπεζες πράξουν τα δέοντα, το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020.

Πέραν του ειδικού πληροφοριακού συστήματος, οι θεσμοί έχουν ζητήσει να ενισχυθεί με προσωπικό το σχετικό τμήμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που σήμερα απασχολεί μόλις δέκα άτομα, ενώ βάρος δίνουν και στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή ΓΛΚ και εμπορικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των επιχειρησιακών θεμάτων στη διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτή η επιτροπή έχει ήδη εξετάσει ζητήματα πληροφορικής, καθώς και διαχειριστικά και νομικά ζητήματα, προκειμένου να υποβάλει, μέχρι το τέλος του έτους προτάσεις για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης.

Το σχέδιο δράσης για τις εγγυήσεις

Το σχέδιο δράσης για την εκκαθάριση των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει συνοδεύεται από ένα επταετές πλάνο πληρωμών. Σύμφωνα με το επταετές αυτό πλάνο, οι πληρωμές θα αυξηθούν σταδιακά, από 4,2 εκατ. ευρώ το 2020 σε 133 εκατ. ευρώ το 2026.

Οι θεσμοί απέρριψαν προτάσεις των τραπεζιτών για αποπληρωμή των καταπτώσεων με διαδικασίες εξπρές μέσω του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, καθώς αναγνωρίζουν πως σε περίπτωση που πληρωθούν εγγυήσεις που έχουν καταπέσει με ευθύνη των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων, υπάρχει ο κίνδυνος οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αναγνωρίσουν – λανθασμένα – την εγγυητική ευθύνη του Δημοσίου να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για απιστία στην υπηρεσία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι θεσμοί δεν δίνουν βάρος μόνο στην καταβολή των εγγυήσεων που έχουν ήδη καταπέσει, αλλά κα στον να μην «κοκκινίσουν» άλλα δάνεια που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο. Και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν τις τραπεζικές διοικήσεις να πράξουν τα δέοντα για να μην καταστούν μη εξυπηρετούμενα τα σχετικά δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider