«Καμπανάκι» από το ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία μπορεί να μπει σε περιπέτειες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από το ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία μπορεί να μπει σε περιπέτειες
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να ξεφύγει σύντομα από τα επίπεδα του 2% και να προσεγγίσει τουλάχιστον το 3%.

«Καμπανάκι» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χτύπησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, τονίζοντας ότι θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να ξεφύγει σύντομα από τα επίπεδα του 2% και να προσεγγίσει τουλάχιστον το 3%.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τα επιχειρηματικά - βιομηχανικά πάρκα ο κ. Βέττας σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης και φαίνεται πως τελικά θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 2%, ενώ αρχικά αναμενόταν να μείνει λίγο κάτω από το 2%. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η «ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε περιπέτειες αν δεν φτάσει μεσοπρόθεσμα το 3%» και τόνισε ότι υπάρχουν θεμελιώδη στοιχεία που κάνουν το ακριβώς αντίθετο και τραβάνε την ανάπτυξη προς το 1%.

«Το επιχειρηματικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνονται και αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν φτάνει. «Ο δρόμος που έχουμε να καλύψουμε είναι πολύ δύσκολος και μακρύς και χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», πρόσθεσε.

«Το κλειδί είναι οι επενδύσεις αλλά πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι επενδύσεις θέλουμε», τόνισε ακόμη ο ίδιος σημειώνοντας ότι το προς κρίσης μοντέλο που βασιζόταν στην οικοδομή και τις κατασκευές δεν είναι βιώσιμο. Η απάντηση για τον κ. Βέττα βρίσκεται στη βιομηχανία η οποία έχει μεγάλο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. «Είμαστε στην ουρά της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ», σημείωσε.

Ένα σημαντικό βήμα στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ειδικά για τη βιομηχανία είναι η δημιουργία βιομηχανικών πάρκων. «Δημιουργώντας οργανωμένους υποδοχείς επιχειρηματικής δραστηριότητας βελτιώνεις άμεσα το επιχειρηματικό περιβάλλον, ειδικά στην Ελλάδα όπου οι αδειοδοτήσεις είναι μια πονεμένη ιστορία», τόνισε ο κ. Βέττας προσθέτοντας ότι το να υπάρχουν οργανωμένοι υποδοχείς ειδικά για μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικές μονάδες, είναι πολλές φορές προϋπόθεση για την ανάπτυξη τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider