Πάουελ: Δεν είμαστε κοντά σε μια νέα κρίση - Κίνδυνος το υψηλό δημόσιο χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Δεν είμαστε κοντά σε μια νέα κρίση - Κίνδυνος το υψηλό δημόσιο χρέος
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Fed για το υψηλό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ το οποίο «αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας».

Δεν βλέπει σημάδια για μια νέα «φούσκα» στην αμερικανική αγορά ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ όπως δήλωσε στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ έκανε λόγο για μια αρκετά βιώσιμη εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ δηλώνοντας πως οι «ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη χώρα, διαθέτοντας το καλύτερο εργατικό δυναμικό. Έχουμε τέτοιες δυνάμεις, και νομίζω ότι πιθανώς η μέρα της αναμέτρησης με μία κρίση θα μπορούσε να είναι αρκετά μακριά».

«Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν αντιμετωπίζουμε πλέον υψηλό και ασταθή πληθωρισμό. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κύκλους στην ιστορία των ΗΠΑ είναι σχετικά πρόσφατοι».

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Fed για το υψηλό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ το οποίο «αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό μακροπρόθεσμα πιθανό να το καταστήσει μη βιώσιμο».

Για την επίλυση του προβλήματος, όπως ανέφερε, είναι αναγκαίο η οικονομία να αναπτύσσεται ταχύτερα από το χρέος και αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να συμβαίνει για τουλάχιστον 10 ή 20 χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε πως το «φράγμα» των 23 τρισ. δολαρίων έσπασε το ακαθάριστο χρέος των ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου. Μέσα ένα χρόνο το χρέος των ΗΠΑ κατάφερε να ανέλθει κατά 1,33 τρισ. δολάρια, στα 23,01 τρισ. δολάρια, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου του 2019 ξεπέρασε τα 22 τρισ. δολάρια. Για το 2019, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7%.

Η αύξηση του χρέους δηλαδή ξεπερνά την ανάπτυξη την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως η οικονομία βρίσκεται στο ισχυρότερο σημείο στην αμερικανική ιστορία - «Greatest Economy in American History!».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider