Στα «αζήτητα» οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «αζήτητα» οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία
Μόλις 4,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 35 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα καταγεγραμμένα χρέη αυτοαπασχολουμένων και επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (στοιχεία ΚΕΑΟ), ρυθμίστηκαν σε έως 120 δόσεις.

Μόλις 4,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 35 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα καταγεγραμμένα χρέη αυτοαπασχολουμένων και επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (στοιχεία ΚΕΑΟ), ρυθμίστηκαν σε έως 120 δόσεις.

Η διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών στα Ταμεία ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, υποβλήθηκαν 344.693 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών ύψους 4,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εισρεύσει στα ταμεία του ΕΦΚΑ ποσό 273.528.814 ευρώ.

Ωστόσο πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες δεν μπήκαν στην τελευταία ρύθμιση, ούτε είναι ενταγμένοι σε κάποια άλλη παλαιότερη, με αποτέλεσμα το μη ρυθμισμένο χρέος των οφειλετών αυτών, να αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ και το ρυθμισμένο μόλις το 12% του συνόλου.

Ο συνολικός αριθμός των ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων που είχαν κάνει αίτηση ένταξης ήταν 432.550, ενώ ήδη έχει διεκπεραιωθεί σχεδόν το 80% του συνόλου των αιτήσεων.

Επισημαίνεται ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή οι εργοδότες για να ρυθμίσουν τις οφειλές των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ.

Αντίθετα οι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ όπως δείχνουν τα στοιχεία, άφησαν την ένταξή τους στη ρύθμιση για τους δύο τελευταίους μήνες, Αύγουστο- Σεπτέμβριο και έως τις 7 Οκτωβρίου. Μόνο στον ΟΑΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η ρύθμιση για χρέη ύψους 63,3 εκατ ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ρύθμισης, μέσα στην πρώτη εβδομάδα είχαν υποβληθεί 6.340 αιτήσεις από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για οφειλές στο ΚΕΑΟ και μόλις 668 αιτήσεις ένταξης για χρέη στον ΟΓΑ και 1.849 αιτήσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του 2020, αφού παρέλθει και η τελευταία προθεσμία (31 Δεκεμβρίου) υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στις 120 δόσεις για όσους επαγγελματίες υπέβαλαν αίτημα προσδιορισμού χρεών έως τις 7 Οκτωβρίου, θα ενεργοποιηθούν οι «συνέπειες» απέναντι σε εκείνους τους οφειλέτες που είτε δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση, είτε δεν είναι συνεπείς.

Στα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου, περιλαμβάνονται κατασχέσεις ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, αλλά και τιτλοποιήσεις ασφαλιστικών χρεών που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider