Edison: Το αφήγημα της Ελλάδας αλλάζει – Το «στοίχημα» της επόμενης μέρας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Edison: Το αφήγημα της Ελλάδας αλλάζει – Το «στοίχημα» της επόμενης μέρας
Η νέα κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, λόγω της μεταρρυθμιστικής και φιλοαναπτυξιακής της ατζέντας, υποστηρίζει σε έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος Edison.

«Το αφήγημα της Ελλάδας αρχίζει να αλλάζει» αναγνωρίζει ο επενδυτικός οίκος Edison, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει σε 7σέλιδη έκθεσή του, υπό τον τίτλο «Greece: Changing the narrative», παρά το γεγονός πως η χώρα παραμένει ακόμη εκτός του κάδρου για πολλούς θεσμικούς επενδυτές, ενισχύονται οι ενδείξεις πως το αφήγημα για την ελληνική αγορά αρχίζει να αλλάζει.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά κέρδη 40% από τις αρχές του έτους, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν αγγίξει ιστορικά χαμηλά.

Οι μακροοικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν πως η ελληνική οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι παράγοντες που επιβεβαιώνουν τη σταδιακή αλλαγή αφηγήματος για τη χώρα είναι οι εξής:

  • η ανάληψη της εξουσίας στις 7 Ιουλίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, μια κυβέρνηση φιλική στις αγορές
  • η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα
  • τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η δημοσιονομική εικόνα της χώρας βελτιώνεται
  • η πρόοδος που έχει καταγραφεί στο μέτωπο της επένδυσης του Ελληνικού
  • οι αντοχές που επέδειξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και η ικανότητα που έχουν αναπτύξει τώρα να κάνουν μπίζνες, διατηρώντας ταυτόχρονα σε ικανοποιητικά επίπεδα τα κεφάλαιά τους.

Η φιλική στις αγορές κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα

Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της Edison, η αλλαγή διακυβέρνησης στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει την πόρτα στους θεσμικούς επενδυτές.

Η νέα κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, λόγω της μεταρρυθμιστικής και φιλοαναπτυξιακής της ατζέντας.

s

Οι επιχειρήσεις ανέπτυξαν αντοχές στην κρίση

Η Edison καλύπτει έξι ελληνικές εισηγμένες. Όπως διαπιστώνει μετά από επαφές με περισσότερες ελληνικές εταιρείες, αρκετές από αυτές πρέπει να λύσουν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο είναι αρκετές οι ελκυστικές ιστορίες που κρύβονται στο ελληνικό επιχειρείν.

Και αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που, κατά την έξοδο από την κρίση, επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των ταμειακών τους ροών και την τόνωση των κεφαλαίων τους.

Οι πιθανοί «νικητές»

Η Edison εστιάζει σε ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά (στον κλάδο) και ξεχωρίζει τις εξής:

  • ΟΠΑΠ, λόγω κυρίαρχης θέση στην ελληνική αγορά
  • Μυτιληναίος, ως πάροχος χαμηλού κόστους που ανασυντάχθηκε στη διάρκεια της κρίσης
  • ΑΔΜΗΕ, καθώς θα ευνοηθεί από την αύξηση των δημόσιων δαπανών, ενώ διαθέτει επενδυτικό πλάνο 4 δισ. σε βάθος 10ετίας
  • Πλαστικά Θράκης, χάρη στις εξαγωγικές της επιχειρήσεις.

Η επένδυση στο Ελληνικό

Η σχεδιαζόμενη επένδυση στο Ελληνικό, σε μια περιοχή που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Μονακό, είναι ένα από τα πιο μεγάλα και πιο φιλόδοξα projects της Ευρώπης.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Edison, η επένδυση των 8 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας (κατά τη διάρκεια του έργου) και 75.000 νέες θέσεις εργασίας (μετά την ολοκλήρωση του έργου), αλλά και να συνεισφέρει κατά 2,4% στο ελληνικό ΑΕΠ, αυξάνοντας κατά 14 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα.

«Η αποφυγή καθυστερήσεων στην επένδυση για το Ελληνικό θα είναι κρίσιμη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών», καταλήγει η Edison.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider