Σταϊκούρας: Τέλος στην υπερφορολόγηση που δημιούργησαν τα υπερπλεονάσματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Τέλος στην υπερφορολόγηση που δημιούργησαν τα υπερπλεονάσματα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα είναι ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019.

Τη βούληση της κυβέρνησης να μειώσει τα φορολογικά βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα υπερπλεονάσματα οφείλονται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πότε οι οφειλές δεν είχαν αυξηθεί σε μια τετραετία κάποια 46%, κάτι που όπως τόνισε δείχνει ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ έχει έντονες κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις.

Όπως σημείωσε πρώτη προτεραιότητα είναι ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019. «Από τη συγκεκριμένη μείωση φόρων δεν εξαιρείται κανένας Έλληνας πολίτης», ξεκαθάρισε και επικριτικά προσέθεσε πως ο προηγούμενος υπουργός υποστήριζε ότι «η μεσαία τάξη είναι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας έως 200.000 ευρώ».

Για την μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα είναι διπλάσια από την προβλεπόμενη φετινή μείωση. Σχετικά τόνισε πως οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, αξίας δηλαδή πάνω από 1 εκατ. είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Η ελάφρυνση που θα δουν αυτοί οι πολίτες είναι 22 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε πως με τη ρύθμιση επωφελούνται 474.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που από την προηγούμενη ρύθμιση δεν θα επωφελούνταν και 1,3 εκατομμύρια πολίτες, των οποίων η αξία ακίνητης περιουσίας είναι από 80.000 μέχρι 160.000, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την σημερινή ρύθμιση από 90 ευρώ μέχρι 170 ευρώ.

Σε σχέση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέφερε πως πλέον οι πολίτες που θα μπαίνουν στη νέα ρύθμιση θα είναι προστατευμένοι από τις κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης και πως για πρώτη φορά θα επωφεληθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ρυθμίσουν σε πολλές δόσεις οφειλές προς το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider