Ανάπτυξη 1,9% και μπαράζ προκλήσεων βλέπει για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάπτυξη 1,9% και μπαράζ προκλήσεων βλέπει για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδας
Καμπανάκι για οικονομία και τράπεζες χτύπησε ο Γιάννης Στουρνάρας, προβλέποντας ότι πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει κάτω του στόχου το 2019, καθώς θα διαμορφωθεί στο 2,9% έναντι 3,5% του ΑΕΠ.

Σκληρό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας το τρέχον έτος έστειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις του για «προσγείωση» της ανάπτυξης κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στο 1,9% αλλά και αποτυχία στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μια σειρά από προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, χτυπώντας καμπανάκι για την κερδοφορία τους και εστιάζοντας στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται το α’ τρίμηνο του 2019, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, αναφέρει η έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς το ΑΕΠ, εποχικά διορθωμένο και σε σταθερές τιμές, αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η ΤτΕ αναμένει πως η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,9%.

Η έκθεση του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα προειδοποιεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει κάτω του στόχου το 2019, καθώς θα διαμορφωθεί στο 2,9% έναντι 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, θετικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ συνέβαλαν οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση. Αρνητική συμβολή είχαν οι εισαγωγές, οι εξαγωγές αγαθών και η δημόσια κατανάλωση. Σύμφωνα με τους διαθέσιμους δείκτες προσδοκιών και βραχυχρόνιας οικονομικής δραστηριότητας, η πορεία της ανάκαμψης συνεχίζεται και το β’ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η εξαγωγική δραστηριότητα αναμένεται να επηρεαστεί από την άνοδο της αβεβαιότητας και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ως αποτέλεσμα του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού.

Ακόμη, η ΤτΕ, αναφέρει ότι εγκυμονούν κίνδυνοι για την οικονομία από την «οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή η ακύρωσή τους, τις δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς και την πρόσφατη επεκτατική δέσμη δημοσιονομικών μέτρων».

Στη διάρκεια του 2018 καταγράφηκε μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι μειώσεις στην έμμεση φορολογία ασκούν επιδράσεις προς αντίθετες κατευθύνσεις, οι οποίες αναμένεται να αλληλοαναιρεθούν έως ένα βαθμό, με αποτέλεσμα ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ το 2019 να διαμορφωθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider