Νέο γύρο αναβαθμίσεων το 2019 «βλέπει» η Standard & Poor’s

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο γύρο αναβαθμίσεων το 2019 «βλέπει» η Standard & Poor’s
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις πέντε χώρες της Ευρωζώνης με θετική προοπτική. Την Παρασκευή αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από τον οίκο αξιολόγησης.

Θετική προοπτική για πέντε κράτη της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, «βλέπει» η Standard & Poor’s για το 2019, με την Ιταλία να είναι η μοναδική χώρα με αρνητική προοπτική.

Στην έκθεση για τις τάσεις των κρατών της Ευρωζώνης το 2019 (Eurozone Sovereign Rating Trends 2019) που δημοσιοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει την εκτίμηση ότι η πρόσφατη τάση αναβαθμίσεων στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019 και οι αναβαθμίσεις να υπερβούν και φέτος τις υποβαθμίσεις όσον αφορά στο αξιόχρεο των κρατών μελών.

Η Ελλάδα είναι «πρώτη» στη λίστα των αποφάσεων της S&P’s για το 2019, αφού την Παρασκευή αναμένεται η απόφασή της σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν, πάντως, στο insider.gr ότι δεν θεωρούν πιθανή μια αναβάθμιση στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον η ανάλυση του οίκου στον απόηχο των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι οίκοι αξιολόγησης, στις 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδώσει τη δική της ανακοίνωση για την Ελλάδα η Fitch.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η S&P’s σημειώνει ότι τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη ενισχύθηκαν το 2018, κυρίως λόγω των σταθερών ρυθμών ανάπτυξης και των βελτιωμένων δημοσιονομικών μεγεθών. Συνολικά για το προηγούμενο έτος, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε πέντε αναβαθμίσεις κρατών-μελών, ενώ υποβάθμισε σε «αρνητική» από «ουδέτερη» την προοπτική του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Ο μέσος όρος της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ευρωζώνης διαμορφώνεται σήμερα στο «Α+», από «Α-« τον Δεκέμβριο του 2013 –το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία της περιοχής. Σε σύγκριση με τα έτη 2008-2009 που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, η μέση αξιολόγηση της Ευρωζώνης σήμερα βρίσκεται δύο βαθμίδες χαμηλότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider