Με πρόστιμο 250.000 ευρώ κάθε 24 ώρες απειλεί το πρωτοδικείο του Βελγίου το Facebook για τους χρήστες, οι οποίοι δεν διαθέτουν λογαριασμό στο κοινωνκό δίκτυο.

Η απόφαση αφορά στην καταγραφή από το Facebook των «cookies» που χρησιμοποιούν οι ιστότοποι για να αναγνωρίζουν τους χρήστες, φυλάσσοντας τα δεδομένα τους. Τα cookies διατηρούνται επί δύο χρόνια και το Facebook μπορεί να τα συμβουλεύεται κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται μια σελίδα του Facebook ή έναν ιστότοπο στον οποίο μπορεί να κάνει «like».

Στη δικαιοσύνη είχε προσφύγει η βελγική Επιτροπή Προστασίας του Ιδιωτικού Βίου (CPVP) διευκρινίζοντας πως οι χρήστες, οι οποίοι δεν είναι μέλη του αμερικανικού ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης,, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν λογαριασμό στο Facebook, δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους στην εταιρεία να συλλέγει τα δεδομένα τους.

 

Ο δικαστής έκρινε ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα, τα οποία το Facebook μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο αν ο χρήστης δώσει τη συγκατάθεσή του, όπως προβλέπει η βελγική νομοθεσία για την προστασία του ιδιωτικού βίου.

«Εάν ο χρήστης διατηρεί λογαριασμό στο Facebook, μπορούμε να αποδεχτούμε ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, όμως αν δεν έχει ο ίδιος λογαριασμό στο Facebook, τότε το Facebook θα πρέπει στο μέλλον να ζητά με σαφήνεια την άδεια του και να δίνει τις αναγκαίες εξηγήσεις. Αν το Facebook αγνοήσει αυτήν την εντολή, θα πρέπει να καταβάλει 250.000 ευρώ κάθε 24 ώρες υπέρ της CPVP», προστίθεται στην ανακοίνωση.