Κέρδη μετά δυσκολίας κατέγραψαν οι τράπεζες στις αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και εμπορευμάτων διεθνώς, μετά τις ρυθμιστικές αλλαγές που συρρίκνωσαν τη ρευστότητα και ενέτειναν τις πιέσεις για περικοπή κόστους.

Το γ’ τρίμηνο του έτους, οι περισσότερες από τις κορυφαίες τράπεζες είδαν τα έσοδα και τα κέρδη τους να μειώνονται και τις προοπτικές των επόμενων ετών να αναθεωρούνται προς τα κάτω, ιδίως στην Ευρώπη. Συρρίκνωση κερδοφορίας σημειώθηκε και για ορισμένες μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ, αλλά στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Ειδικότερα στην αγορά σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων (FICC), οι αμερικανικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας Tricumen, τα έσοδα από τις συναλλαγές FICC σε 13 από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες υποχώρησαν κατά 20%, από 20,86 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα πέρυσι.

«Η ζωή των traders ήταν πολύ εύκολη για πολύ καιρό, αλλά αυτές οι μέρες έφτασαν στο τέλος τους», σχολιάζει ο Peter Hahn, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Cass Business School.

«Οι βασικοί εμπορικοί εταίροι των επενδυτικών τραπεζών τα τελευταία 20 χρόνια είναι άλλα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο σημαίνει ότι η δυναμική των εσόδων έχει συρρικνωθεί. Όλο το τοπίο έχει αλλάξει», προσθέτει.

Για το σύνολο του έτους, οι αναλυτές της Morgan Stanley, εκτιμούν ότι τα έσοδα από δραστηριότητες FICC για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποχωρούσουν στα 82 δισ. δολάρια από 88 δισ. δολάρια το περασμένο έτος.

Αναμένουν, μάλιστα, η πτωτική τάση θα συνεχιστεί λόγω της ασθενικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, με τα έσοδα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες να πέφτουν τα 80 δισ. δολάρια το 2016 και στα 77 δισ. δολάρια το 2017. Να σημειωθεί ότι τη «χρυσή εποχή» του 2009, τα παγκόσμια έσοδα από FICC είχαν εκτιχθεί στα 157 δισ. δολάρια.