Συνάντηση-σταθμός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της Κίνας και της Ταϊβάν έχει προγραμματιστεί το Σάββατο στη Σινγκαπούρη, σε μια ιστορική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες μετά από 66 χρόνια εχθρικών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Ma Ying-jeou, θα επισκεφτεί τον κινέζο ομόλογό του Xi Jinping σε μια συνάντηση μεγάλης συμβολικής βαρύτητας ιδίως για την Ταϊβάν, η οποία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Με το αντικινεζικό αίσθημα να ενισχύεται στη νησιωτική χώρα, το φιλοκινεζκό κόμμα Kuomintang (KMT) κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), το οποίο τασσόταν παραδοσιακά υπέρ της αυτονομίας από την Κίνα.

Στη διάρκεια της θητείας του, η οποία λήγει τον επόμενο χρόνο, ο Ma Ying-jeou έχει πετύχει σύσφιξη των οικονομικών δεσμών με την Κίνα, εξασφαλίζοντας σημαντικές επιχειρηματικές και τουριστικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η Κίνα πιθανότατα επιχειρεί να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ταϊβάν, υποδεικνύοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο κρατών θα συνεχίζουν ενισχύονται εάν στο τιμόνι της χώρας παραμείνει το KMT.