Νέους τρόπους συγκέντρωσης κεφαλαίων δίνει στις startup εταιρείες η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) μέσω ρύθμισης που ετοιμάζεται να περάσει.

H νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να συγκεντρώνουν έως 1 εκατ. δολάρια πουλώντας μετοχές σε μικροεπενδυτές μέσω ειδικής πλατφόρμας crowdfunding.

Από την άλλη οι επενδυτές χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαπίστευση θα μπορούν να αγοράσουν μετοχές αξίας μέχρι 2.000 δολαρίων ο καθένας.

Μέχρι στιγμής η SEC περιορίζει αυτού τους είδους τις επενδύσεις μόνο σε μεγάλους επενδυτές, ενώ το crowdfunding αποτελεί περισσότερο μια εκ το προτέρων αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας παρά επένδυση.

Η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνεται σε ένα γενικότερο πακέτο αλλαγών που ετοιμάζει η SEC, με την ονομασία JOBS (Jumpstart Our Business Startups) το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Business-insider η χρηματοδότηση των startups θα υπόκειται σε περιορισμούς. Για παράδειγμα θα πρέπει η εταιρεία να εδρεύει στις ΗΠΑ αλλά και να ενημερώνει την SEC και τους υποψήφιους επενδυτές για τα οικονομικά της στοιχεία.