Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες ιστορίες για την κλιματική αλλαγή το 2020

Το 2020 μπορεί να σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 αλλά ο κόσμος θα το θυμάται επίσης ως μία χρονιά όπου ξεκίνησε η καθοριστική στροφή προς την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λίγο πριν από την έναρξη του έτους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε μια νέα Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε «καθαρές δεσμεύσεις» προχώρησαν ωστόσο και άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ με τις τελευταίες να το αποδεικνύουν εμπράκτως ψηφίζοντας έναν πρόεδρο με μία κατεξοχήν πράσινη ατζέντα.

Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες ιστορίες που άφησαν τα χνάρια τους κατά το πέρασμα του 2020;

Οι βιώσιμες επενδύσεις ή αλλιώς οι επενδύσεις με το σήμα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια παγκοσμίως, καλύπτοντας περισσότερα από 40 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, το 2020 σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή για την ισχύ του «πράσινου επενδυτή». Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η BlackRock, η οποία διαθέτει assets 7 τρις δολαρίων, η οποία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών θερμικού άνθρακα, καθώς συμμετέχει σε αυτό που χαρακτήρισε «θεμελιώδη αναμόρφωση της οικονομίας».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.
 

Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της παγκόσμιας υγείας και του περιβάλλοντος. Καθώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη θερμαίνεται, ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών ζώων θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τους ιστορικούς του βιότοπους αναζητώντας πιο φιλόξενα περιβάλλοντα - πιθανότατα πιο κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, πράγμα που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για ασθένειες να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης μεγάλης κλίμακας σχέσεις μεταξύ Covid και κλιματικής αλλαγής. Η υγειονομική κρίση το κατέστησε σαφές.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερες εταιρείες από ποτέ αποκαλύπτουν στοιχεία για τις κλιματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Η ετήσια έκθεση της Task Force για την οικονομική δημοσιοποίηση που σχετίζεται με το αναφέρει αύξηση κατά 85% από έτος σε έτος των πρακτικών διαφάνειας σύμφωνα με τις συστάσεις της. 

Χωρίς αμφιβολία, η πιο σημαντική ιστορία φέτος ήταν η δέσμευση της Κίνας να πετύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το σχέδιο της Κίνας αλλά το σίγουρο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει τα συμφέροντα όπως εκείνα της βιομηχανίας άνθρακα. 

Τον Αύγουστο, η Exxon Mobil «εξαφανίστηκε» από τον Dow Jones Industrial Average όπου είχε ενταχθεί το 1928 ως Standard Oil του Νιου Τζέρσεϋ (τότε). Προφανώς η πανδημία και οι χαμηλές τιμές χτύπησαν ανελέητα τη βιομηχανία. Οι βολές όμως δεν σταματούν εδώ. Ακτιβιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως οδηγούν τις εταιρίες του κλάδου σε μια αναγκαστική αλλαγή πλεύσης. 

Οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα αισθητές φέτος - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και μάλιστα μαζί με τις καταστροφές από τους τυφώνες και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστροφές για το περιβάλλον έφθασαν το 1 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα επίσης καταγράφτηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο "μελανό " εκείνο του "Ιανού" ο οποίος άφησε πίσω του νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:47

Πληθωρισμός: Ζωντανές οι εστίες ανατιμήσεων - Τι περιμένουμε για το 2026

13:46

Θεοδωρικάκος: Επιταχύνεται η λειτουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της αγοράς

13:36

Γαλλία: Κλειστό και πάλι το μουσείο του Λούβρου λόγω απεργίας

13:30

Μαρινάκης: 9 στους 10 αγρότες του «ΓΑΙΑ» δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα λάβουν νέα χαμηλή τιμή ρεύματος

13:26

Καφούνης: Η εορταστική αγορά δεν έφερε τη θετική ανατροπή που προσδοκούσαν οι εμπορικές επιχειρήσεις

13:20

Αρχηγός αστυνομίας Λονδίνου: Η πόλη είναι ασφαλέστερη από το Λος Αντζελες, τη Νέα Υόρκη και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

13:12

Καλαφάτης: Χρηματοδοτήσεις 370 εκατ. ευρώ μέσω ΤΑΑ στα ερευνητικά κέντρα

13:09

Φινλανδία: Ελεύθερο το πλοίο που είχε κατηγορηθεί για σαμποτάζ υποθαλάσσιου καλωδίου

13:02

Χατζηδάκης: Θεωρώ αδιανόητο να μην προσέλθουν στο διάλογο ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές

13:02

Ξεπέρασε τα 850.000 σπίτια και επιχειρήσεις η κάλυψη FTTH της United Fiber

12:55

Ουκρανία: Χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν 35.000 νοικοκυριά στην Οδησσό

12:53

Αγρότες: Στον «αέρα» η αυριανή συνάντηση με τον Μητσοτάκη

12:52

Η Apple ηγήθηκε της παγκόσμιας αγοράς smartphone το 2025 με μερίδιο 20%

12:40

Γεωργιάδης: Νοσοκομεία σε ασφυξία, «κάντε το εμβόλιο»

12:28

Deloitte: Το 2026 αλλάζει η ασφάλιση, AI, δεδομένα και νέες απαιτήσεις πελατών

12:23

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Χαραλάμπους από διευθυντής του γραφείου του Χριστοδουλίδη

12:18

Γερμανία: Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λόγω χιονιού και πάγου

12:15

Revoil: Πρόγραμμα επαναγοράς ως 2.191.260 ίδιων μετοχών

12:14

Γαλλία: Ακριβότερα τα μουσεία για τους τουρίστες εκτός ΕΕ

12:05

Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ο κρίσιμος ρόλος των υποδομών στη στρατιωτική κινητικότητα

12:01

Οικονομικό πλήγμα τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από τον σακχαρώδη διαβήτη

11:47

EasyJet: Πρόγραμμα προσφορών Big Orange Sale με εκπτώσεις έως και 20% σε επιλεγμένες πτήσεις

11:41

Οικονομικό Κλίμα: Σταθερές οι προσδοκίες επιχειρήσεων και πολιτών - Ανάκαμψη τον Δεκέμβριο

11:34

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διεύρυνση καταλόγου μαρτύρων ζητά η αντιπολίτευση

11:32

Εκπτώσεις όλο το σχολικό έτος στις τιμές εισιτηρίων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

11:23

ΔΥΠΑ: Μεγάλη συμμετοχή στην «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα

11:22

Eurobank: Νέο πρόγραμμα μισθοδοσίας για εκπαιδευτικούς του Δημοσίου

11:18

Yπ. Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

11:11

Παπαθανάσης: 16,9 εκατ. ευρώ για έργα ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

11:09

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες και Χαλκιδική

gazzetta
gazzetta reader insider insider