Κάτω από το μέσο όρο η Ελλάδα στην προσέλκυση ταλέντων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω από το μέσο όρο η Ελλάδα στην προσέλκυση ταλέντων

Κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τις συνθήκες που επικρατούν για την προσέλκυση, ανάδειξη και διατήρηση ταλέντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Economist Intelligence Unit, οι ελληνικές επιδόσεις κατατάσσουν τη χώρα μας στην 33η θέση ανάμεσα σε 60 χώρες στο Global Talent Index (GTI) 2015, συγκεντρώνοντας 45,7 μονάδες (με κλίμακα το 100).

Ως «γη της επαγγελίας» για τα νέα ταλέντα εμφανίζονται οι ΗΠΑ, που για το 2015, καταλαμβάνουν την κορυφή της παγκόσμιας λίστας με τις χώρες, που διακρίνονται στην προσέλκυση, ανάδειξη και διατήρηση των ταλέντων.

Η αριστεία των πανεπιστημίων, η υψηλή ποιότητα του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού και το αξιοκρατικό και απαλλαγμένο από περιοριστικές ρυθμίσεις περιβάλλον εργασίας είναι τα πλεονεκτήματα της περιοχής, που λειτουργούν ως μαγνήτης για τα νέα ταλέντα.

Το «top five» συμπληρώνουν χώρες τις Ευρώπης. Συγκεκριμένα στην κορυφαία πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία καταλαμβάνουν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση, ενώ την κορυφαία πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Σουηδία.

Και οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που διακρίνονται για τη στρατηγική τους έναντι των νέων ταλέντων, ξεχωρίζουν για τις σημαντικές επενδύσεις τους στην εκπαίδευση από το Δημοτικό μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συμπληρωματικά, Αυστραλία και Σιγκαπούρη διαδέχονται την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων χωρών στον κόσμο στην ανάδειξη και διατήρηση νέων ταλέντων, ενώ Καναδάς, Ελβετία και Χονγκ Κογκ συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Economist Intelligence Unit, η Αυστραλία διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα των πανεπιστημίων της και η Σιγκαπούρη για τον προσανατολισμό της στο διεθνές εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Ο παράγων Κίνα

Σημαντικές επιδόσεις, όσον αφορά την πολιτική για τη προσέλκυση, ανάδειξη και διατήρηση νέων ταλέντων, καταγράφει η Κίνα. Η χώρα κατάφερε να αναρριχηθεί στην 31η θέση το 2015 από την 33η το 2011 και να βελτιώσει, κατά πολύ, τη συνολική βαθμολογία της.

Η Βραζιλία σημειώνει και αυτή σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τα νέα ταλέντα, καθώς η απασχόληση αυξάνεται γρήγορα, οι δαπάνες για την εκπαίδευση ενισχύονται και οι γλωσσικές δεξιότητες του εργατικού δυναμικού βελτιώνονται.

Αισιοδοξία στελεχών

Από τα ίδια στοιχεία του Economist Intelligence Unit προκύπτει, στο μεταξύ, ότι τα ίδια τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι μάλλον αισιόδοξα για την ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν τα νέα ταλέντα. Συγκεκριμένα, το 70% των ερωτηθέντων στελεχών δήλωσε είτε «πολύ», είτε «αρκετά» σίγουρο ότι η επιχείρησή του θα είναι σε θέση να προσελκύσει και να διατηρήσει τους εργαζόμενους σε θέσεις – «κλειδιά» για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider