«Στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα ένας κόμβος υποδομών (infrastructure hub)», δεσμεύθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο του Capital Link Forum, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στους νευραλγικούς τομείς των μεταφορών, logistics, σιδηροδρομικών έργων.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το 2020 μπορεί να αποδείχθηκε ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο η κυβέρνηση «δουλεύει για το τέλος της πανδημίας και προετοιμάζεται, ταυτόχρονα, για την ανάκαμψη της Ελλάδας στη μετά την πανδημία εποχή».

«Δουλεύουμε συστηματικά για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο ανάκαμψης της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής για να επισημάνει πως «ανυπομονούμε να τρέξουμε τις διαδικασίες. Θέλουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Αλλάζουμε το νόμο για τα δημόσια έργα, μειώνουμε τη γραφειοκρατία».

«Θέλουμε ηγετικό ρόλο των ιδιωτών στα έργα υποδομών», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Τα έργα που «ξεμπλοκάρουν»

Αναφερόμενος στα έργα που «ξεμπλοκάρουν» μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, ο κ. Καραμανλής στάθηκε στα εξής:

- Γραμμή 4 του Μετρό: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, τόνισε ο υπουργός.

- Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραμένει ο στόχος να παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Απρίλιο του 2023.

- Πάτρα-Πύργος: Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, σημείωσε.

- Ε65: Αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

- Άκτιο-Αμβρακία: Μπαίνει και αυτό στις ράγες, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Τα νέα έργα

Παρουσιάζοντας τη νέα γενιά έργων που ετοιμάζεται να «τρέξει» το υπουργείο Υποδομών, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα εξής:

- Νέα σιδηροδρομικά έργα ύψους 3,3 δισ. ευρώ

- Flyover

- Επεκτάσεις Αττικής Οδού

- Έργα οδικής ασφάλειας

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στο συνέδριο, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως στην κατεύθυνση προώθησης όλων των ανωτέρω έργων κρίνεται ιδιαίτερα «σημαντικός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ».

«Η Ελλάδα έχει μια ακόμη ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. Αυτή είναι η ώρα, ώστε η χώρα να περπατήσει στο μονοπάτι της ανάκαμψης», κατέληξε ο υπουργός.