Τρία τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρία τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα
Δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, μετά την 38χρονη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και είναι το πρώτο κρούσμα της νόσου στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε πως και το παιδί της βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό.

Πέραν των δύο αυτών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει και ένα τρίτο κρούσμα, το πρώτο στην Αθήνα. Πρόκειται για μια 40χρονη γυναίκα.

Τις ανακοινώσεις έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το κρούσμα της Αθήνας

Στο νοσοκομείο Αττικό, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, έχει μεταφερθεί η νεαρή γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στην Αθήνα και, όπως προκύπτει, είναι τραπεζική υπάλληλος.

Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο, σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.

Ήδη, αναζητούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της και αυτό αφορά όσους συνταξίδεψαν με αυτήν αλλά και όσους συνάντησε από τη στιγμή που βρέθηκε στην Αθήνα.

Καλή η κατάσταση της υγείας και των τριών

Η κατάσταση της υγείας και των τριών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είναι καλή και παρακολουθούνται από τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ιχνηλατείται και το κρούσμα που νοσηλεύεται στην Αθήνα έτσι ώστε να εντοπιστούν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί της κατά και μετά την επιστροφή της από την Ιταλία.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, το σχολείο του παιδιού της 38χρονης που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ θα μείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ακυρώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα μας.

Οδηγίες για τον κοροναϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό.

Συγκεκριμένα, σε απόλυτη συνάρτηση με την βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και σε συνέχεια της ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση 8 Οδηγιών και 19 Ερωτήσεων - Απαντήσεων για τη νόσο COVID-19. Η νέα ενημερωτική αυτή προσπάθεια εντάσσεται στην νέα καμπάνια της με γενικό τίτλο: «Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε / Ασπίδα μας, η γνώση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, πόσο μάλλον με μόλις ένα κρούσμα σε όλη την επικράτεια. Χρειάζεται ψυχραιμία σε συνδυασμό με τους κανόνες υγιεινής και την υπευθυνότητα του κάθε ενός ξεχωριστά για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επικοινωνίας με γιατρό ή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider