Διάφορα ευτράπελα ή «ανέκδοτα» της ζωής ενός Γιατρού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάφορα ευτράπελα ή «ανέκδοτα» της ζωής ενός Γιατρού

Όπως όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι έτσι και οι επαγγελματίες υγείας ακόμη και οι γιατροί, έχουν να διηγηθούν διάφορες παράδοξες ιστορίες που μερικές φορές μπορεί να μοιάζουν με ανέκδοτα ακόμη και αν είναι πέρα για πέρα αληθινές.

Πολλές από τις πιο εντυπωσιακές αναφέρονται συνήθως στη διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου, το γνωστό και ως «αγροτικό»: Για παράδειγμα όταν κάποιος συνάδελφος είχε χορηγήσει σε ηλικιωμένο κάποια αλοιφή για κάποιο δερματικό εξάνθημα και συναντώντας τον τυχαία στο δρόμο τον ρώτησε πως πάει.

«Είμαι μια χαρά» του απάντησε αυτός ενθουσιασμένος, «την αλείφω σε ψωμί και την τρώω τρεις φορές την ημέρα!!! Είμαι κιόλας πολύ καλύτερα!!!»

Πριν μερικά χρόνια εγώ ο ίδιος είχα πάει να επισκεφτώ στο θάλαμο νοσηλείας ασθενή που είχαμε χειρουργήσει με τους συνεργάτες μου την προηγουμένη με επέμβαση οσφυϊκής μικρο-δισκεκτομής. Ο ασθενής περπατούσε ήδη ανακουφισμένος από τους πόνους με ευχέρεια στο διάδρομο και περίμενε από στιγμή σε στιγμή να πάρει εξιτήριο. «Αναμενόμενο» παρατήρησα, «είστε σε τόσο καλή φόρμα που σίγουρα θα έχετε μια γρήγορη ανάρρωση».

-«Μα γιατρέ» μου απάντησε γεμάτος έκπληξη, «πριν ένα μήνα περίπου που άρχισα να πονάω έντονα, ήμουνα παχύς. Πονούσα τόσο που δεν μπορούσα να φάω και μέχρι να αποφασίσω να χειρουργηθώ είχα αδυνατίσει»!!!

Ήταν η σειρά μου να αισθανθώ έκπληξη.

Τελευταία με επισκέφτηκε νεαρός ασθενής με έντονη συμπτωματολογία από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου οσφυϊκής μοίρας, μαζί με τον πατέρα του. Αφού τον εξέτασα και μελέτησα τις εξετάσεις του, παρατήρησα πως μάλλον ήταν καλύτερα να προχωρήσουμε γρήγορα σε επέμβαση γιατί άλλωστε αυτές οι επεμβάσεις θεωρούνται πια «εύκολες».

Προς μεγάλη μου έκπληξη ο πατέρας του μου αντέτεινε πως αντίστοιχα ο ίδιος όταν είχε συμπτώματα έντονης οσφυαλγίας πολλά χρόνια πριν, του είχαν δώσει οδηγίες να παραμείνει στο κρεβάτι με τα πόδια του σε συγκεκριμένη στάση («εμβρυϊκή») με τη βοήθεια μιας καρέκλας μέχρι να του περάσει και πως (για καλή του τύχη) τελικά κάποια στιγμή άρχισε να καλυτερεύει.

Με «πικρό» χαμόγελο του εξήγησα πως αυτά τα λέγανε οι γιατροί πριν 25 και πλέον χρόνια και πως σήμερα δεν αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς, μόνο και μόνο για να αποφύγει μια επέμβαση που είναι λιγότερο επώδυνη από την εξαγωγή ενός φρονιμίτη….

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως η έγκαιρη παρέμβαση στην χειρουργική της σπονδυλική στήλης θα μπορούσε να αποτρέψει πιθανή χειροτέρευση του προβλήματος. Γι’ αυτό και όταν κάποιος αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα είναι καλό να απευθύνεται πάντα σε ειδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης ο οποίος θα του συστήσει την καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση, την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Ι.Ι.Λιβέρης Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

www.orthopaidikos-liveris.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider