Περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη εξετάζει η ΕΚΤ, με βασικότερο την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η νέα μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος.

Το ερώτημα που τίθενται, ωστόσο, είναι εάν τα ομόλογα που υπάρχουν στην αγορά επαρκούν για να καλύψουν το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ, το οποίο θεωρητικά θα λήγει τον Σεπτέμβριο 2016, εφόσον η κεντρική τράπεζα αποφασίσει τελικά να το επεκτείνει.

Η δεξαμενή των επιλέξιμων τίτλων για αγορά από την ΕΚΤ είναι περιορισμένη και στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης των αγορών -από 60 δισ. ευρώ μηνιαίως- είναι πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκοί κρατικοί τίτλοι να μην επαρκούν, προειδοποιεί ο οικονομολόγος του Bloomberg, David Powell.

Το εναλλακτικό μέτρο που προτείνει ο Powell προκειμένου να αυξηθεί η δεξαμενή επενδύσεων για την ΕΚΤ, είναι να μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να απελευθερώσει τίτλους αξίας 2,4 τρισ. ευρώ, οι οποίοι υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της κεντρικής τράπεζας.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα βρει ισχυρή αντίσταση στους κόλπους της ΕΚΤ, με τον Benoît Cœuré να έχει ήδη πάρει θέση στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι τα επιλέξιμα ομόλογα πρέπει να παραμείνουν αποκλειστικά όσα προσφέρουν αποδόσεις άνω του επιτοκίου κατάθεσης.

Το αισιόδοξο σενάριο πάντως είναι ότι, με τους δείκτες εμπιστοσύνης να ενισχύονται στην ευρωζώνη, η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να έχει βελτιωθεί αρκετά ως τον Δεκέμβριο ώστε να μην υπάρχει καν ανάγκη για μείωση των επιτοκίων.