Ο OPEC πιθανότατα θα διατηρήσει σταθερή τη παραγωγή πετρελαίου κατά τη συνάντηση του επόμενο μήνα καθώς η διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μειώνεται σύμφωνα με τον αναλυτή που προέβλεψε την υποχώρηση των τιμών πέρσι.

«Δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι» δήλωσε αναφερόμενος στις χώρες που συγκροτούν τον OPEC ο Gary Ross, ιδρυτής και πρόεδρος του PIRA Energy Group, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα. Πρόσθεσε πως η παγκόσμια κατανάλωση αργού πετρελαίου θα συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η παραγωγή από χώρες εκτός του OPEC θα μειώνεται με αποτέλεσμα η αγορά να βρεθεί σε ισορροπία.

Η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά 48% τον προηγούμενο χρόνο καθώς η παραγωγή και τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν δημιουργώντας μια παγκόσμια υπερπροσφορά η οποία αναμένεται να διατηρηθεί έως τα μέσα του 2016. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη μετά την απόφαση του OPEC να διατηρήσει σταθερή τη παραγωγή του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να μην χάσει μερίδιο αγοράς.

Ο PIRA Energy Group αναμένει ότι η ζήτηση για αργό θα αυξάνεται κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 1,9 εκατ. φέτος. Η προσφορά από χώρες εκτός OPEC αναμένεται να μειωθεί του χρόνου κατά «αρκετές χιλιάδες βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο Ross. Από τις 12 χώρες του OPEC, μόνο δύο αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους, το Ιράν και το Ιράκ.

«Η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα», σημείωσε ο Ross εκτιμώντας ότι η τιμή του πετρελαίου Brent μπορεί να αυξηθεί έως και στα 70 δολάρια το βαρέλια μέχρι τα τέλη του 2016.