Τα «πέτρινα» χρόνια των ευρωπαϊκών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «πέτρινα» χρόνια των ευρωπαϊκών τραπεζών

Για τα «πέτρινα» χρόνια που έρχονται, προειδοποιούν οι CEOs των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών, καθώς κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει. Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, οι διοικήσεις των ισχυρότερων «παικτών» του ευρωπαϊκού banking έχουν ήδη αρχίσει να συστήνουν στους επενδυτές να οπλιστούν με υπομονή, έως ότου γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα της αναδιοργάνωσης του κλάδου.

Ο John Cryan, ένας εκ των δύο CEOs της Deutsche Bank – ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο – έχει ήδη καταστήσει σαφές πως τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, καθώς τα σχέδια για περικοπές προσωπικού και ακύρωσης επιχειρηματικών σχεδίων έχουν επιφέρει πολύ σοβαρό πλήγμα στην κερδοφορία της τράπεζας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, Tidjane Thiam, o οποίος πρόσφατα παρουσίασε το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας. Πριν από λίγες ημέρες και η βρετανική Barclays ανακοίνωσε τη μείωση του στόχου για την κερδοφορία για το 2016, λόγω αύξησης του κόστους αναδιοργάνωσής της.

Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να κινούνται σε φάση αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, προκειμένου να συμμορφωθούν με το νέο, αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και να διευθετήσουν πρόστιμα, τα οποία τους επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κατηγοριών για χειραγώγηση των αγορών και παραπλάνηση των επενδυτών.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολους καιρούς. Μπορεί να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά την ανάγκη συγκράτησης του κόστους, αλλά εάν απαιτούνται δύο χρόνια για να παραχθεί αποτέλεσμα, ο χρόνος αυτός ισοδυναμεί με την αιωνιότητα. Οι μέτοχοι θα πρέπει να μάθουν να είναι υπομονετικοί μέχρις ότου φτάσει η κατάλληλη στιγμή για να αποκομίσουν κέρδη από τις επενδύσεις τους», σχολιάζει ο Christian Sole, της Candriam Investors Group.

Σε ελεύθερη πτώση οι τραπεζικές μετοχές

Μέσα σε αυτό το γενικευμένο περιβάλλον αβεβαιότητας, οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ενδεικτικό παράδειγμα η μετοχή της Barclays, η οποία αποχαιρέτησε τον Οκτώβριο σε χαμηλά σχεδόν 16 μηνών. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναθεωρούν τη μερισματική τους πολιτική, ανακοινώνοντας μείωση του μερίσματος όχι μόνο για το 2015, αλλά και για το 2016, με στόχο τη θωράκιση της κεφαλαιακής τους θέσης.

«Το μείζον ζητούμενο είναι ένα: Θα κατορθώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα επόμενα χρόνια να ισχυροποιήσουν την κερδοφορία τους, μετά τη δραστική μείωση του κόστους;», διερωτάται ο Helmut Hipper, manager της Union Investment. «Ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ακόμη», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider