Ο πολιτισμός το πολυτιμότερο εθνικό αγαθό

Όλγα Κεφαλογιάννη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πολιτισμός το πολυτιμότερο εθνικό αγαθό

Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικό τοπόσημο σε σχέση με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η κοινωνία των πολιτών, δανείζεται συνεχώς πρότυπα, έννοιες και στοιχεία από το πολιτιστικό απόθεμα των Ελλήνων ενώ την ίδια στιγμή, τουλάχιστον εδώ και μερικές δεκαετίες, εμείς οι Έλληνες μοιάζουμε να αδιαφορούμε για τον ανεκμετάλλευτο αυτό πλούτο.

Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ο Πολιτισμός χρήζει αξιοποίησης μέσω βιώσιμων αναπτυξιακών προγραμμάτων και σύνδεσή του με τις δημιουργικές βιομηχανίες. Από αυτή την συνέργεια, ο Πολιτισμός, θα αναδειχθεί πλήρως και θα διασυνδεθεί με την κοινωνία και την οικονομία. Επιτυχημένα μοντέλα πολιτισμικών και δημιουργικών βιομηχανιών είναι εφικτό να υποστηρίξουν τον Ελληνικό Πολιτισμό προκειμένου να λειτουργεί ως συνεκτικό στοιχείο για την ελληνική κοινωνία και παράλληλα να αποτελέσει εξωστρεφή κλάδο της εθνικής οικονομίας και επένδυση στο μέλλον.

Υπάρχει η παγιωμένη αντίληψη ότι ο Πολιτισμός είναι ιερός. Αυτή η παραδοχή, πολλές φορές οδηγεί σε μία, τρόπον τινά, ιδεοληπτική προσέγγιση του τομέα και μοιραία, στην εσωστρέφεια του. Αυτή η αντίληψη, αποκόπτει τον Πολιτισμό από την ελληνική κοινωνία και στερεί από τους Έλληνες την πρόσβαση σε πολύτιμα αρχέτυπα. Από τις σταθερές που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, οι χώρες που διαθέτουν αξιόλογο πολιτιστικό απόθεμα το έχουν καταστήσει προνομιακό χώρο ανάπτυξης της έξυπνης οικονομίας. Το Δίκτυο Ευρωπαίων Ειδικών για τον πολιτισμό, εκπονεί μελέτες προκειμένου να προσδιορισθεί η έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και οι κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της σε άλλους τομείς. Η γεωργία, η περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, οι επιστήμες με την εκπαίδευση, ο τουρισμός η τεχνολογία και οι καινοτόμες πρακτικές, αλληλεπιδρούν με τον πολιτισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η πρόοδος της ψηφιακής τεχνολογίας ήταν και είναι ο καταλύτης για την διασύνδεση του πολιτισμού με τους ενεργούς κλάδους της οικονομίας. Τα νέα εργαλεία, έφεραν την επανάσταση στην δημιουργικότητα. Συμβάλουν δε, σε έναν νέο τύπο ανάπτυξης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο, ειδικά στις χώρες μέλη της Ε.Ε. και προωθούν την γνωστική και πολιτισμική της πολυμορφία. Η Ελλάδα, πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει το στίγμα της σε αυτή την κοσμογονία.

Η ενσωμάτωση των σύγχρονων εργαλείων της τεχνολογίας στον τομέα του πολιτισμού και η σύζευξή του με τις δημιουργικές βιομηχανίες, πρέπει να γίνει με σεβασμό και μετά από προσεκτικό σχεδιασμό. Γιατί είναι σαφές ότι ο Πολιτισμός μας είναι το πολυτιμότερο εθνικό αγαθό. ΤΟ ΥΠΠΟΑ οφείλει να εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο με στόχο την εξωστρέφεια του Ελληνικού Πολιτισμού, την οργάνωση του τομέα με στόχο την βιωσιμότητα των μνημείων, την σύνδεσή του με τον Τουρισμό με στόχο την Εξωστρέφεια και την άσκηση Πολιτιστικής διπλωματίας.

Ο Τουρισμός, ως ο πλέον ενεργός κλάδος της Ελληνικής Οικονομίας, μπορεί κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης όσμωσης με καταλύτη την πολιτιστική μας κληρονομιά, να αποτελέσει το όχημα της εξόδου της Χώρας από την κρίση.

Εξυπακούεται ότι η διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, στο πλαίσιο αυτής της σύζευξης, προϋποθέτει μία κεντρική στρατηγική τήρησης του μέτρου. Μέσα από μία διαχείριση ισότιμης ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις παραγωγής νέου εθνικού πλούτου. Πρωτίστως μέσω της αναβάθμισης του αξιακού μας συστήματος.

Όλη η Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα σε φάση αναζήτησης και επαναδιατύπωσης των κοινωνικών αξιών. Ραγδαίες αλλαγές συντελούνται στην οικονομία, τον πολιτισμό, στις κοινωνικές σχέσεις, στο περιβάλλον. Μία χώρα, όπως η Ελλάδα, οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα για τον ολικό προσδιορισμό στόχων μίας νέας πορείας με κέντρο την ευημερία των πολιτών. Σε αυτή την επίπονη διαδικασία, ο πολιτισμός μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο, προσδίδοντας την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στους Έλληνες.

Σε αυτή τη φάση επαναπροσδιορισμού των πάντων, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο. Η άσκηση συγκροτημένου σχεδίου πολιτιστικής διπλωματίας, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, η πολιτική κινήτρων προκειμένου ο πολιτισμός να είναι συμβατός με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι, η σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση, και πολλές άλλες προοπτικές δράσεων, είναι το καύσιμο για την πυροδότηση του βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτιστικής κληρονομία θα μεγιστοποιήσει την αξίας της μέσα από ένα ελληνικό μοντέλο πολιτιστικής οικονομίας.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider