Νίκος Παππάς στο insider.gr: Κονδύλια 380 εκατ. ευρώ για ελληνικές startups

Πέτρος Κατσάκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νίκος Παππάς στο insider.gr: Κονδύλια 380 εκατ. ευρώ για ελληνικές startups

Ο ψηφιακός κόσμος είναι ο «τομέας των τομέων», για την ελληνική οικονομία, τον οποίο καλούνται να αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να απογειωθεί πραγματικά η ελληνική οικονομία. Αυτό τονίζει, μιλώντας στο insider.gr ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με κονδύλια συνολικά 380 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Παππάς μιλά για τον περίφημο Νόμο του, το μητρώο online media, τις startups αλλά και τις ευκαιρίες της διαστημικής εποχής.

Κανάλια, αδειοδότηση. Υπάρχει η αίσθηση πως τα πάντα έχουν «παγώσει» παρά την σύσταση του ΕΣΡ. Τι να περιμένουμε;

Μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος «φρέναρε» μετά την απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να μην ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση, ωστόσο σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος. Σήμερα, κανείς δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να υπάρξουν άδειες και πως το Δημόσιο πρέπει να απολαμβάνει ένα πολύ σημαντικό τίμημα από τη λειτουργία των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών. Θα σας θυμίσω, ότι αυτά δεν ήταν δεδομένα στην αρχή της διαδικασίας που υλοποιήσαμε. Κάποιοι, κυρίως από τη ΝΔ -η οποία στην όλη υπόθεση λειτούργησε ως η «Ηχω των Καναλαρχών»- μιλούσαν για απεριόριστες άδειες και μηδενικό τίμημα. Σήμερα, θα ακουστεί αδιανόητο στα αυτιά του ελληνικού λαού αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει άδειες διασφαλίζοντας τίμημα μικρότερο των 250 εκατ. ευρώ που πέτυχε ο διαγωνισμός μας.

Θα σας θυμίσω, επίσης, ότι το ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για την αδειοδότηση, όπως επί εβδομάδες προπαγάνδιζε η ΝΔ, αλλά μόνο τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων υλοποίησης του διαγωνισμού από το ΕΣΡ (που δεν υπήρχε τότε, εξαιτίας της άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει) στην Κυβέρνηση. Πλέον, μετά τη συγκρότηση ΕΣΡ, το μάτι της κοινωνίας και της Δημοκρατίας είναι στραμμένο στην Ανεξάρτητη Αρχή και αναμένει ταχύτατα να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, έχουμε δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή πως θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να στηρίξουμε το έργο του ΕΣΡ. Ηδη, έχουμε θέσει στη διάθεση της Αρχής όλη την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και τα εργαλεία που αναπτύξαμε στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Αμεσα, παραδίδουμε στο ΕΣΡ και τη νέα πλατφόρμα για την παρακολούθηση, καταγραφή και αναζήτηση του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς κανένα κόστος για την Αρχή, ώστε να διαθέτει επαρκέστατη υποδομή προκειμένου να επιτελεί και το ελεγκτικό της έργο.

Η κοινωνία έχει απαιτήσεις από όλους μας, στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα και με επάρκεια. Αλλιώς, θα καταλήξουμε να αναρωτιόμαστε μετά από άλλα 30 χρόνια γιατί στην Ελλάδα οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς άδειες.

Την Τρίτη παρουσιάσθηκε το Μητρώο on line media. Τι θα κερδίσουν όσοι ενταχθούν και τι θα χάσουν όσοι μείνουν εκτός Μητρώου; Υπάρχει περιθώριο ένταξης όσων δεν φρόντισαν να καταθέσουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους;

Την Τρίτη 07/03 παρουσιάσαμε σε εκδήλωση του Υπουργείου την πρωτοβουλία μας για το «Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο On Line Media)». Σκοπός του είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των online media, η ενίσχυση της διαφάνειας στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σε αυτά και φυσικά η εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Τα προνόμια από τη συμμετοχή στο Μητρώο On Line Media είναι και πολλά αλλά κυρίως ουσιαστικά: Πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση, δωρεάν παροχή Υπηρεσίας Εντοπισμού Λογοκλοπής, συνεργασία στα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και λοιπά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, διαπίστευση δημοσιογράφων. Ήδη έχουν γίνει 398 αιτήσεις και η διαδικασία ταυτοποίησης των μελών προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται, όμως, για μια διαρκή διαδικασία. Όποιος εγγράφεται -μέσω της απλούστατης διαδικασίας που έχουμε αναπτύξει- θα ταυτοποιείται και, ακολούθως, θα απολαμβάνει τα προνόμια του μέλους. Υπ’ αυτή την έννοια, δεν υπάρχουν «εκπρόθεσμες αιτήσεις». Στόχος μας είναι το Μητρώο να συγκεντρώσει όλες εκείνες τις μιντιακές επιχειρήσεις που προσφέρουν πραγματική ενημέρωση και να θέσει εκτός παιχνιδιού τις «γκρίζες ζώνες» του Διαδικτύου, τα φαινόμενα που κατά το παρελθόν έχουν έρθει στη δημοσιότητα με ιστοσελίδες ανύπαρκτης επισκεψιμότητας που εκβίαζαν για να έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση.

O Hellas Sat 3 βρίσκεται σε τελικό στάδιο κατασκευής προκειμένου να εκτοξευθεί στις 28 Ιουνίου. Τι κόστος είχε για την χώρα η απώλεια του Hellas Sat και τι οφέλη να περιμένουμε από την επανάκτηση αυτού του δικαιώματος;

Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να επισκεφτώ από κοντά στις Κάννες τις εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζεται ο δορυφόρος Hellas Sat 3. Δυστυχώς, το κόστος που είχε για την Ελλάδα η απεμπόληση των διαστημικών μας δικαιωμάτων είναι σημαντικό. Η διαστημική μας πολιτική δεν ήταν επαρκώς αναπτυγμένη, δεν είχε ενταχθεί σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και ήταν κατακερματισμένη. Σήμερα όμως, η ελληνική Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το χαμηλό σημείο εκκίνησης ως μειονέκτημα, αλλά ως ευκαιρία για ανάπτυξη.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: ο ένας από τους τρεις αναμεταδότες που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα ως αντιπαροχή για την εκμετάλλευση της τροχιακής θέσης της χώρας παραμένει επί μακρόν ανεκμετάλλευτος. Ακόμη κι αν δεν τον αξιοποιούσε κανείς για την ανάπτυξη εφαρμογών υπέρ της ελληνικής γεωργίας, της τηλε-ιατρικής, της εποπτείας των συνόρων, της Αμυνας κ.λπ., θα μπορούσαμε τουλάχιστον να τον είχαμε εκμεταλλευτεί εμπορικά, ώστε να διασφαλίζουμε επιπλέον έσοδα υπέρ του τόσο ταλαιπωρημένου Ελληνα φορολογούμενου.

Όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι στις Κάννες, ο νέος δορυφόρος που θα εκτοξευθεί στις 28 Ιουνίου και θα καταλάβει την ελληνική τροχιακή θέση βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής και έχει περάσει όλες τις δοκιμές. Τώρα, είναι σειρά της Πολιτείας να σχεδιάσει με συγκροτημένο τρόπο πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση. Να τις αξιοποιήσουμε ως Πολιτεία, να τις αξιοποιήσουμε ως κοινωνία, να τις αξιοποιήσουμε στην παραγωγή, να τις αξιοποιήσουμε σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Αυτές τις δυνατότητες δεν πρέπει επ’ ουδενί να τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες.

Πέραν των τηλεπικοινωνιών, είναι «παράθυρο ευκαιριών» το διάστημα;

Φυσικά και είναι. Με τη συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ), πράττουμε επί της ουσίας το αυτονόητο. Η χώρα μας ανακάμπτει σε ένα πεδίο με πολλές δυνατότητες, οι οποίες -λόγω σειράς προβλημάτων του παρελθόντος- έμεναν αναξιοποίητες. Εμείς, έχουμε θέσει πρωταρχικό μας στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη νέα ανάπτυξη και θέλουμε οι νέες τεχνολογίες –μεταξύ αυτών και η διαστημική- να λειτουργήσουν ως παράγοντες μείωσης των ανισοτήτων, με τη συμμετοχή όλων στα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί της η επόμενη ημέρα.

Όσον αφορά τις «επίγειες» ευκαιρίες στον ψηφιακό μας κόσμο, πως πρόκειται να στηρίξετε τις startups και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για όσους ψάχνουν ευκαιρίες αντίστοιχες αυτής του δημιουργού του Taxibeat;

Όταν μιλάμε για τον ψηφιακό κόσμο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μιλάμε απλά για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας. Μιλάμε για τον «τομέα των τομέων», για τον τομέα τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να απογειωθεί πραγματικά η ελληνική οικονομία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πώς το Υπουργείο ήταν, είναι και θα είναι εδώ για όλες τις ψηφιακές startup πρωτοβουλίες.

Για την υποστήριξή τους έχουμε ήδη αναπτύξει δύο εργαλεία: Αφενός, το πρόγραμμα για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, που διοχετεύει 120 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ελληνικών startups - με 5.000 ήδη κατατεθειμένες προτάσεις, από τις οποίες έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση οι 1.500 προς χρηματοδότηση. Αφετέρου, το «Fund of Funds», που -σε συνεργασία με το European Investment Fund- χρηματοδοτεί με 260 εκατ. ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

H πρωταρχική μας μέριμνα είναι ένα ξεκάθαρο θεσμικό τοπίο και ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μονοπωλήσουν την αγορά οι λίγοι και μεγάλοι. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμος ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε να κινητοποιήσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική επένδυση, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Mobile World Congress 2017 στην Βαρκελώνη, όπου η Ελλάδα ήταν παρούσα με περίπου 35 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 25 έλαβαν μέρος μέσω της εθνικής συμμετοχής, δρομολογούμε τη διοργάνωση μιας διεθνούς έκθεσης startups στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider