Ανελκυστήρες: Οι νέες προθεσμίες, τα επόμενα βήματα και τα πρόστιμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανελκυστήρες: Οι νέες προθεσμίες, τα επόμενα βήματα και τα πρόστιμα
Από τα περίπου 700.000 ασανσέρ που υπάρχουν στη χώρα, περίπου τα μισά είναι πιστοποιημένα ενώ σχεδόν το 100% των μη πιστοποιημένων αφορούν σε παλιές πολυκατοικίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων. Τι θα ισχύσει με τα πρόστιμα έως και πάνω από 50.000 ευρώ.

Η πιστοποίηση ανελκυστήρων έχει έρθει στο προσκήνιο τον τελευταίο χρόνο ύστερα από την ανακίνηση του θέματος από το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από δεκαετίες αδράνειας.

Από τα περίπου 700.000 ασανσέρ που υπάρχουν στη χώρα, περίπου τα μισά είναι πιστοποιημένα ενώ σχεδόν το 100% των μη πιστοποιημένων αφορούν σε παλιές πολυκατοικίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων.

Τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν οι αρχικές αποφάσεις για την πιστοποίηση, αρχικά μέχρι τις 31/12/2024 και κατόπιν στις 30/6/2025 ύστερα από την παράταση που ζητήθηκε και δόθηκε, τελικά δεν ισχύουν καθώς οι πολίτες αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των πιστοποιήσεων και των παρεμβάσεων ενώ η αγορά στερείται επαρκούς εξειδικευμένου δυναμικού (τεχνικών, μηχανικών, πιστοποιητών) αλλά και εξοπλισμού (καθώς το μεγαλύτερο μέρος εισάγεται).

Έτσι, εξαλείφεται για την ώρα και ο κίνδυνος προστίμων τα οποία κυμαίνονταν από 1.500 ευρώ, εάν δεν υπήρχε πιστοποιητικό, έως και πάνω από 50.000 ευρώ σε περίπτωση που θα διαπιστωνόταν ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμα:

Αν και πλέον δεν προβλέπονται πρόστιμα εφόσον δεν υφίστανται ούτε οι προθεσμίες για την πιστοποίηση, οι πολίτες (διαχειριστές, ιδιοκτήτες ή τεχνική/συντηρητές) καλούνται να προβούν στο πρώτο βασικό βήμα που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης που είναι η απογραφή.

Το άρθρο 70 του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του πλαισίου για την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις, του πλαισίου για την προετοιμασία και την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων και την έννομη προστασία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, του πλαισίου εθνικών υποδομών ποιότητας και του πλαισίου ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής και άλλες διατάξεις») περιλαμβάνει και την υποχρέωση απογραφής όλων των ανελκυστήρων (πιστοποιημένων και μη πιστοποιημένων) σε ηλεκτρονικό μητρώο καταχώρησης.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα δήλωσης θα λειτουργήσει άμεσα και θα υποδέχεται δηλώσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2025. Η πιστοποίηση ανελκυστήρων έχει έρθει στο προσκήνιο τον τελευταίο χρόνο ύστερα από την ανακίνηση του θέματος από το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από δεκαετίες αδράνειας, με στόχο την απογραφή όλων των ανελκυστήρων ανεξαρτήτως σταδίου πιστοποίησης.

Η σύνδεση στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς Gov/Taxis και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστα λεπτά, καθώς έχει ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια ώστε να είναι ιδιαίτερα απλή για τη διευκόλυνση των πολιτών.

Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε κάτοικο ενός σπιτιού, μιας πολυκατοικίας –ιδιοκτήτη ή διαχειριστή- και τον υπεύθυνο λειτουργίας ενός δημόσιου κτιρίου. Επίσης, η διαδικασία καταχώρησης μπορεί να γίνει και από τους υπεύθυνους συντηρητές ή εγκαταστάτες.

Τι θα περιλαμβάνει η απογραφή

Η απογραφή θα περιλαμβάνει 7 υποχρεωτικά πεδία, που αποτελούν κοινή γνώση για τους υπόχρεους στην υποβολή της δήλωσης, τα οποία θα συμβάλλουν στην στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

  1. Διεύθυνση και τοποθεσία εγκατάστασης – KAEK Ακινήτου (θα γίνεται αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων μέσω διαλειτουργικότητας ή χειροκίνητη εισαγωγή όπου δεν υπάρχει ΚΑΕΚ).
  2. Αριθμός ανελκυστήρων στην οικοδομή
  3. Έτος τοποθέτησης ανελκυστήρα.
  4. Αριθμός στάσεων ανελκυστήρα.
  5. Αν έχει σήμανση CE.
  6. Αν υπάρχει ενεργή ή παλαιότερη πιστοποίηση και η χρονική στιγμή αυτής.
  7. Στοιχεία Ιδιοκτήτη-Διαχειριστή/στοιχεία συντηρητή-εγκαταστάτη (τα οποία θα προκύπτουν από τη διαδικασία ταυτοποίησης).

Στη συνέχεια -και με βάση τα δεδομένα που θα έχουν συγκεντρωθεί- θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, ώστε να διασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ανελκυστήρων, για τους οποίους θα κριθεί απαραίτητη αυτή η διαδικασία με σκοπό να πιστοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία τους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εφόσον χαρτογραφηθούν οι ανελκυστήρες όλης της χώρας, θα οριστούν προθεσμίες για έκδοση πιστοποιητικών ανάλογα με την παλαιότητα.

Η διαδικασία και το κόστος της αναβάθμισης ανελκυστήρα

Αρμόδιοι για τον έλεγχο, την αναβάθμιση και την πιστοποίηση ανελκυστήρων είναι οι συντηρητές εγκαταστάτες, οι τεχνικές εταιρείες ανελκυστήρων και οι εταιρείες πιστοποίησης ενώ το κόστος για τυχόν παρεμβάσεις επιβαρύνει μόνο τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές. Σε πρώτη φάση συντελείται ένας προκαταρκτικός έλεγχος, καταγράφονται οι ανάγκες, προτείνονται οι απαιτούμενες εργασίες (αλλαγή πίνακα, διατάξεων ασφαλείας, καμπίνας κλπ), προσδιορίζονται αναλυτικά τα κόστη και εφόσον ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις εκτελείται νέος έλεγχος και ακολουθεί η καταχώριση στο Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων. Το κόστος των παρεμβάσεων μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 έως 7.000 ευρώ (ή και να το ξεπερνούν) και επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Βέβαια, προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση είναι να ανατεθεί εγκαίρως σε πιστοποιημένους φορείς. Σε ότι αφορά την επιθεώρηση και πιστοποίηση των ανελκυστήρων, στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν μόνον 17 ιδιωτικοί φορείς διαπιστευμένοι στο ΕΣΥΔ που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης ανελκυστήρων, οι οποίοι λειτουργούν με σημαντικό εκ του νόμου περιορισμό για τον αριθμό των ελέγχων που μπορεί να διεξάγουν τα στελέχη τους ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανελκυστήρες: Οι νέες προθεσμίες, τα επόμενα βήματα και τα πρόστιμα

Η Alter Ego Media εξαγόρασε Newsit και Tlife

Οικισμοί έως 2.000 κατοίκους: Ποιοι μπορούν να χτίσουν και ποια οικόπεδα μένουν εκτός

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider