Κικίλιας: Ο μεγαλύτερος εχθρός που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι η κλιματική κρίση

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Ο μεγαλύτερος εχθρός που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι η κλιματική κρίση
Ο υπ. Κλιματικής Κρίσης έκανε έκκληση στους ανεύθυνους που παίζουν παιχνίδια με φόντο τις ευρωεκλογές, να αφήσουν ήσυχη την Πολιτική Προστασία να κάνει την δουλειά της.

«Είναι εμφανές ότι ο πλανήτης διέρχεται συνεχόμενων κρίσεων» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση για την διεθνή κατάσταση (State of the World).

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, περάσαμε μια υγειονομική κρίση την οποία τείνουμε να την ξεχάσουμε, «όπως σε αυτά που έβλεπε η ανθρωπότητα σε ταινίες του Χόλιγουντ και θεωρούσε ότι αυτά δε μπορεί να συμβούν ποτέ», και βιώσαμε καταστάσεις «αδιανόητες υπό φυσιολογικές συνθήκες», όπως η κυκλοφορία με SMS, η διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών κλπ.

«Έγινε ένας «παγκόσμιος πόλεμος» για τα μέσα ατομικής προστασίας, από τις μάσκες ως τους αναπνευστήρες και το αν και πότε θα παραχθούν εμβόλια», υπενθύμισε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι από τότε ήταν εμφανές ότι μπαίναμε σε μια εποχή δυσκολιών και πίεσης. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία μετέτρεψαν την πίεση σε ευκαιρία», προστατεύοντας τον κόσμο. «Φτιάξαμε τις ΜΕΘ, φτιάξαμε ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα εμβολιασμού, φροντίσαμε τον κόσμο δυσανάλογα του μεγέθους της χώρας και της φήμης της τις προηγούμενες δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Όμως η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, η κρίση του πληθωρισμού, η σύγκρουση στη Γάζα και κλιματική κρίση περιέπλεξαν την κατάσταση.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «αν δεν υπήρχε η πανδημία, η κλιματική κρίση θα ήταν το center spot στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια συζήτηση ως πρώτη προτεραιότητα», ο οποία έρχεται με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κατάσταση «ζητά επειγόντως άλλες στρατηγικές, άλλες πολιτικές και άλλες λύσεις», τις οποίες τόσο η Ελλάδα, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να πάρουν.

Όπως διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας, «η στρατηγική μας ως κυβέρνηση και η δική μου - με την έγκριση του πρωθυπουργού- εμφανώς γέρνει στην πρόληψη. Γιατί αν με ρωτήσετε αν μπορεί κανείς να αποτρέψει να έχουμε πυρκαγιές το καλοκαίρι... Η απάντηση είναι ότι τα στοιχεία της φύσης είναι ποιο ισχυρά από τον άνθρωπο».

Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η μείωση και η λείανση των επιπτώσεων. «Μπορεί να προστατεύσει τον κόσμο και τις κοινωνίες με τον τρόπο που προλαμβάνει, οργανώνει, ενημερώνει και σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια. Ζούμε σήμερα, αλλά το βλέμμα πάντα είναι στο αύριο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας που επανέλαβε ότι ο κύριος όγκος της προσπάθειας γίνεται στην πρόληψη.

Θέτοντας το πλαίσιο της πρόληψης, έφερε το παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών «αν έχουν γίνει τα ξεχορτάριασματα για να το πω απλά, υπάρχει σύστημα πυροπροστασίας, αν υπάρχει οργάνωση με ότι έχει να κάνει με τους γύρω δήμους της περιοχής, για το πώς καθαρίζουμε τα οικόπεδα μας οι ιδιώτες, αν η Πυροσβεστική έχει σχεδιάσει σωστά την ανάπτυξη των δυνάμεων της και να υπάρχει σχεδιασμός για την περίπτωση που είναι αναγκαία η εκκένωση περιοχών».

Με κοινό τόπο ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δύσκολο καλοκαίρι, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αυτή είναι μια μάχη «που τη δίνουμε μέρα - μέρα». Τόνισε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ' όλα και υπενθύμισε τις δεκάδες αναφορές σε διεθνή Μέσα για την εκκένωση 25.000 ατόμων κατά τη διάρκεια των περσινών πυρκαγιών στη Ρόδο- πολλοί εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στο νησί.

«Είναι Απρίλης μήνας και πριν δύο ημέρες είχαμε 121 ενάρξεις πυρκαγιάς σε 12 ώρες», ανέφερε δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τους θερινούς μήνες. Αναρωτήθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά πόσα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα χρειαζόμασταν, «1000, 2.000»;

Παρά τις διαφαινόμενες αντίξοες συνθήκες, ο κ. Κικίλιας έφερε ως παράδειγμα τον προπονητή του στο μπάσκετ Δημήτρη Ιτούδη - οποίος βρισκόταν στην αίθουσα- τονίζοντας ότι το μάθημα που έχει λάβει είναι αγώνας ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι ενάντιες.

«Τραγωδίες θα συμβούν. Δυστυχώς αυτό το υπουργείο είναι χτισμένο γύρω από την κρίση. Είναι η διαχείρισή της, είναι δυσάρεστα πράγματα που σου σφίγγουν το στομάχι» επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι μια καθημερινή μάχη απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επίσης ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση «στους ανεύθυνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την ανθρώπινη αγωνία να σωθεί η ζωή κάποιου και η περιουσία του, με φόντο τις ευρωεκλογές, να αφήσουν ήσυχη την Πολιτική Προστασία να κάνει την δουλειά της».

Όσον αφορά το θέμα της ατομικής ευθύνης, ο υπουργός τόνισε ότι «μπαίνει στο πλαίσιο της κοινωνίας μας και στον τρόπο με το οποίον κινούμαστε. Δεν δέχομαι αυτό που λένε κάποιοι, ότι σε κάθε κρίση δείχνετε με το δάκτυλο τους πολίτες» και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι ομαδική.

«Αν ως εθελοντές της παρατήρησης του χώρου τους, του σπιτιού τους, τους νησιού τους, της περιοχής τους 100.000 συμπολίτες μας, η δυνατότητα να ενημερωθούμε νωρίτερα για την οποιαδήποτε έναρξη πυρκαγιάς είναι υπερπολλαπλάσια», τόνισε.

«Αν κάποιοι αυτό το θεωρούν ατομική ευθύνη, εγώ το θεωρώ ύψιστο πατριωτικό καθήκον», πρόσθεσε ο κ. Κικίλας.

Συμπλήρωσε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια θα είναι η κλιματική κρίση, καθώς θα οδηγήσει σε απώλεια υδάτων, στην απώλεια πρωτογενούς παραγωγής, σε ραγδαίες μετακινήσεις πληθυσμών και σε μια τεράστια οικονομική πίεση και κρίση.

«Όλα αυτά συντελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους Έλληνες και τη χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες και εκεί πρέπει να δώσουμε όλη την προσοχή μας, όλο το δυναμικό μας», κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα εδώ και 25 χρόνια

Παπαστεργίου: Οι μικροδορυφόροι θα μας δώσουν λύσεις

Παπαθανάσης: Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ και Εθνικό Πρόγραμμα τα αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider