Αυστραλία - Καναδάς: Αναστέλλουν τη χρηματοδότηση προς τον ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία - Καναδάς: Αναστέλλουν τη χρηματοδότηση προς τον ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Εξέλιξη ύστερα από τις κατηγορίες των ισραηλινών αρχών ότι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Unrwa μπορεί να είχαν ανάμιξη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Αυστραλία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησής τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), μετά τις κατηγορίες των ισραηλινών αρχών ότι εργαζόμενοι μπορεί να είχαν ανάμιξη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι «αναστέλλουν προσωρινά» κάθε μελλοντική χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της διανομής βοήθειας στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας.

Σήμερα, η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γούονγκ δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» με τις κατηγορίες σε βάρος της Unrwa.

«Συνομιλούμε με τους εταίρους μας και θα αναστείλουμε προσωρινά την καταβολή πρόσφατων χρηματοδοτήσεων», έγραψε η υπουργός στην πλατφόρμα Χ.

«Χαιρετίζουμε την άμεση απάντηση της Unrwa, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των συμβάσεων (με μέλη του προσωπικού) καθώς και της ανακοίνωσης έναρξης έρευνας για τις κατηγορίες σε βάρος του οργανισμού», πρόσθεσε.

Η Γουόνγκ τόνισε το «ζωτικής σημασίας έργο» της Unrwa για τους κατοίκους της Γάζας και τους «πάνω από 1,4 εκατ. Παλαιστινίους που έχουν βρει αυτή τη στιγμή καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της».

Από την πλευρά του, ο Καναδός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Άχμεντ Χουσέν δήλωσε χθες ότι «ο Καναδάς αναστέλλει προσωρινά κάθε πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Unrwa ενόσω πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα για τις κατηγορίες αυτές».

«Ο Καναδάς δίνει μεγάλη σημασία σε αυτές τις κατηγορίες και βρίσκεται σε στενή επαφή με την Unrwa και άλλους δωρητές για το θέμα αυτό», έγραψε ο υπουργός στην πλατφόρμα Χ.

«Εάν αυτές οι κατηγορίες αποδειχθούν ορθές, ο Καναδάς αναμένει ότι η Unrwa θα ενεργήσει άμεσα έναντι αυτών που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς», πρόσθεσε ο Καναδός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η Οτάβα παραμένει «βαθιά ανήσυχη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και συνεχίζει να ζητά την άμεση, συνεχή και ανεμπόδιστη διέλευση της απαραίτητης βοήθειας».

Η Unrwa είχε ανακοινώσει χθες πως είχε λάβει πληροφορίες από το Ισραήλ για την καταγγελλόμενη ανάμιξη αρκετών εργαζομένων της στην επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider