Eκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική οικονομία θα λάβει χώρα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, το Institue for Hellenic Growth and Prosperity του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος παρουσιάζει την μελέτη «Ελληνική Οικονομία: Κοιτάζοντας στο παρελθόν και χαράσσοντας τον δρόμο προς το μέλλον».
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 11:00 το πρωί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου του 2023, στο Κτίριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στην Ηπίτου 17Β στην Πλάκα.
Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου εορτάστηκε με μία εκδήλωση-αναδρομή η επέτειος των 100 χρόνων παρουσίας του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Ελλάδα. Από τη Σμύρνη στην Αθήνα, από το Νηπιαγωγείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το σήμερα στο μέλλον, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος διαμορφώνει μια πολύπλευρη προοπτική του κόσμου, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο για τον άνθρωπο, την οικονομία και την κοινωνία.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Λίλα Κουντουριώτη, η οποία καλωσόρισε τους καλεσμένους, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του εορτασμού για το Κολλέγιο. Στη λαμπρή εκδήλωση, βραβεύτηκαν απόφοιτοι του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος που ξεχώρισαν με την πολύπλευρη συνεισφορά τους στην κοινωνία, με την καινοτομία, την επινοητικότητα και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στους στόχους τους, στον τομέα όπου δραστηριοποιούνται, υπηρετώντας το συνάνθρωπο.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμα που απέστειλε για την εκδήλωση, ανέφερε: «Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας στη χώρα μας και είναι ένα σχολείο με σημαντική ιστορία και πολύτιμη συνεισφορά στην εκπαίδευση. Ξεκίνησε ως σχολείο θηλέων το 1875 στη Σμύρνη με πρωτοβουλία της οραματίστριας Αμερικανίδας ιεραποστόλου Maria West και συνεχίζει μέχρι σήμερα με τις τρεις εκπαιδευτικές του μονάδες Pierce, Deree και Alba την προσπάθειά του, χωρίς διακρίσεις, να διαμορφώσει ανεξάρτητους, ηθικά υπεύθυνους και κοινωνικά ενεργούς πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα του σχολείου «Non Ministrari, Sed Ministrare», ηθική επιταγή που συμπυκνώνει την ιδέα της προσφοράς, της υπεύθυνης και ανιδιοτελούς υπηρέτησης των συνανθρώπων μας. Από τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Pierce και του Deree, στο υποδειγματικό campus σε σχέδια του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, με την πολυδιάστατη εκπαίδευση που παρέχει το πρώτο, έως τα καινοτόμα προπτυχιακά προγράμματα του δεύτερου και τη μεταπτυχιακή σχολή business, που επιβεβαιώνει τη γόνιμη σχέση και σύνθεση του ιδρύματος με τον επιχειρηματικό κόσμο, το Κολλέγιο προάγει την παράδοση της εκπαιδευτικής αριστείας, αντιμετωπίζει με δυναμισμό τις σύγχρονες προκλήσεις, εφοδιάζει τους αποφοίτους του κατάλληλα, παρέχοντάς τους υποτροφίες ή οικονομική στήριξη ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία». Κλείνοντας, πρόσθεσε: «Εύχομαι και στα χρόνια που θα έρθουν να συνεχίσετε να εργάζεστε με τον ίδιο ζήλο, τον άψογο επαγγελματισμό, τον σεβασμό, τη συναισθηματική κατανόηση και ενθάρρυνση προς τους μαθητές και τους φοιτητές σας για τη δημιουργία θετικών προτύπων ζωής και δημιουργίας».
Τον λόγο πήρε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος δήλωσε: «Απόψε εκπροσωπώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που επιθυμούσε να παρευρεθεί ο ίδιος στην εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Ελλάδα, καθώς πιστεύει ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος αποτελεί μία σημαντική σελίδα της ελληνικής ιστορίας, ένα αφήγημα δύναμης, ανθεκτικότητας και αλληλεγγύης, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας». Κλείνοντας, ευχήθηκε τα επόμενα 100 χρόνια να αποδείξουν έμπρακτα τη δυναμική του Κολλεγίου, τις διαρκείς επιτυχίες του, την καινοτομία και την αφοσίωση στην εκπαίδευση, διατηρώντας ζωντανή την έμπνευση που αντλεί από τις ρίζες και την παράδοσή του. Οι σημερινές γενιές, με τη σειρά μας, έχουμε καθήκον να δημιουργούμε τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για το μέλλον, με την παιδεία πάντα στο επίκεντρο.
Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης, στο λόγο του, δήλωσε: «Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος αποτελεί την απόδειξη των ιστορικών εκπαιδευτικών δεσμών μεταξύ των δύο μεγάλων εθνών μας, ως το παλαιότερο κολλέγιο στην Ευρώπη, ένα πρότυπο αμερικανικής εκπαίδευσης, που, από την ίδρυσή του, προάγει το θεσμό της αριστείας». Συνέχισε, αναφέροντας ότι σε λίγες μέρες η Πρεσβεία εγκαινιάζει συνεργασία με το Κολλέγιο για συμπεριληπτική εκπαίδευση, που καταργεί κάθε αποκλεισμό και εφαρμόζει πολιτικές ισότιμης εκπαίδευσης, με ευκαιρίες και υποτροφίες σε πρόσφυγες, μεταμορφώνοντας τη ζωή τους. Η αίσθηση της ένταξης είναι η βέλτιστη μέθοδος αποδοχής της διαφορετικότητας, που αγκαλιάζει κάθε οπτική του κόσμου, ώστε οι πόλεις, οι χώρες και οι άνθρωποι να ευημερούν. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ασπάζονται αυτή την αντίληψη, βαδίζουν προς το μέλλον, με σιγουριά.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ David G. Horner, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Άραγε τι να σκέφτηκαν; Πώς να αισθάνθηκαν αφήνοντας πίσω τους τη Σμύρνη και κάνοντας μία νέα αρχή σε μια καινούρια χώρα, την Ελλάδα; Η δημιουργία ενός σχολείου διαφέρει πολύ από την επανίδρυσή του. Η αναγέννηση ενός σχολείου μετά από σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας, μετά από μία ολοσχερή καταστροφή, μία πυρκαγιά που κατέστρεψε όλη την περιοχή και χωρίς ελπίδες – αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό! Τι θάρρος, τι πίστη, τι αδάμαστο πνεύμα! Αυτή είναι η ιστορία που γιορτάζουμε απόψε – η ιστορία αυτού του σχολείου και της Ελλάδας, που το υιοθέτησε. Μια ιστορία επιμονής, άοκνης αναζήτησης της αριστείας, ένα δίδαγμα για το πώς “να μην υπηρετείσαι, αλλά να υπηρετείς”». O Πρόεδρος εξήρε τη γενναιοδωρία των δωρητών, χάρη στην οποία αλλά και στα –ύψους 50.000 ευρώ– έσοδα του Gala, συγκεντρώθηκαν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του 1 εκατομμυρίου ευρώ του Centennial Fund. Τα ποσό θα διατεθεί για υποτροφίες και οικονομική βοήθεια σε περισσότερο από το 50% των μαθητών και των φοιτητών, για την ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προσθήκη νέων μελών στο διδακτικό προσωπικό. «Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας απόψε, είστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας» είπε ο Δρ Horner ολοκληρώνοντας το λόγο του και εκφράζοντας την ευχή «τα επόμενα 100 χρόνια να είναι χρόνια ανάπτυξης και προόδου για μαθητές, φοιτητές και αποφοίτους, τους αυριανούς ηγέτες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα και τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέλλον, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο για όλους».
Ακολούθησε ζωντανή και ενθουσιώδης μουσική παράσταση από ταλαντούχους καλλιτέχνες της κοινότητας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθώς κι ένα συγκινητικό ταξίδι στο χρόνο, όπου ξετυλίχθηκε η διαμορφωτική επιρροή του Κολλεγίου σε χιλιάδες ανθρώπους αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.
Στην εορταστική εκδήλωση βραβεύθηκαν διαπρεπείς απόφοιτοι του Pierce, του Deree και του Alba Graduate Business School, με θετική συνεισφορά στην κοινωνία, σε πέντε κατηγορίες: η Σοφία Καλογεροπούλου στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός, η Έλενα Χουλιάρα, η Νέλλυ Κάτσου, ο Βασίλειος Κάτσος και ο Νίκος Κουμέττης στην κατηγορία Επιχειρήσεις, η Δρ Βαρβάρα Γελαδάκη στην κατηγορία Εκπαίδευση & Επιστήμη, η Βάνα Λαβίδα και η Λένα Παπαλεξοπούλου στην κατηγορία Κοινωνική Επιρροή και, τέλος, η Αθηνά Μαρτίνου στην κατηγορία Maria West Επιτεύγματα Ζωής. Τα βραβεία σχεδίασε η απόφοιτος του Κολλεγίου και γλύπτρια Athena Politopoulou-Kargsten. Oι απόφοιτοι του Κολλεγίου, έχοντας πετύχει τους στόχους τους, διαιωνίζουν επάξια την υπερήφανη κληρονομιά του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
«Απόψε, μαζί, δεν γιορτάσαμε μόνο τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του παρελθόντος και του παρόντος αλλά διασφαλίσαμε και τις μελλοντικές επιτυχίες των επόμενων γενεών. Σας ευχαριστούμε που ήσασταν αναπόσπαστο μέρος αυτού του ιστορικού εορτασμού, διασφαλίζοντας την επιτυχή πορεία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και στα επόμενα 100 χρόνια!» ανέφερε η Λίλα Κουντουριώτη, στο κλείσιμο της εκδήλωσης.