Ρυθμιστικές Αρχές: Αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων – Bonus και «ψαλίδι» στις αποσπάσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρυθμιστικές Αρχές: Αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων – Bonus και «ψαλίδι» στις αποσπάσεις
Στα σκαριά τροπολογία για 7 Ανεξάρτητες Αρχές, που θεσπίζει αξιολόγηση των υποψηφίων μέσω δομημένης συνέντευξης από 5μελή επιτροπή με έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και τέσσερα μέλη από το ανώτατο συλλογικό όργανο της εκάστοτε Αρχής. Πλαφόν 5% στο αποσπασμένο προσωπικό, κίνητρα για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων.

Σημαντικές αλλαγές στη «φόρμουλα» ενίσχυσης των εργαζομένων 7 Ρυθμιστικών Αρχών, αλλά και στις απολαβές των εργαζομένων, φέρνει τροπολογία που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η οποία πιθανότατα θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με την έναρξη συζήτησης στην Ολομέλεια του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι αλλαγές αφορούν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, καθώς και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Για τις παραπάνω Αρχές, η τροπολογία παρέχει κατʼ αρχάς σχετική αυτοτέλεια στην επιλογή καινούριου προσωπικού, με το ΑΣΕΠ ουσιαστικά να εποπτεύει τη διαδικασία.

Έτσι, με την προκήρυξη νέων θέσεων (η οποία θα εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ) σε κάποια Αρχή, οι αιτήσεις με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά θα αξιολογούνται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού, στην οποία θα συμμετέχει ένα μέλος του ΑΣΕΠ και τέσσερα μέλη από το ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης της Αρχής. Κριτήριο για την επιλογή θα αποτελεί η δομημένη συνέντευξη όλων των υποψηφίων, ή εκείνων που αξιολογεί ως επικρατέστερους, και την οποία θα διενεργεί η Επιτροπή.

Μετά τη συνέντευξη, το ίδιο όργανο θα συντάσσει τον προσωρινό πίνακα επιλεγόμενων, κατά σειρά προτίμησης. Το ΑΣΕΠ θα αναλαμβάνει τον έλεγχο νομιμότητας του πίνακα, όπως και την εξέταση τυχόν ενστάσεων, ώστε να καταρτισθεί η οριστική λίστα των προσληπτέων.

«Μαχαίρι» στην οριζόντια αμοιβή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκει σύμφωνους τους Συλλόγους εργαζομένων στις Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη νέου προσωπικού δεν θα πρέπει να γίνεται στη βάση μοριοδότησης τυπικών προσόντων των υποψηφίων, αλλά με την πιστοποίηση της δυνατότητας ανταπόκρισης σε πολυσύνθετα αντικείμενα. Το αντίθετο ωστόσο ισχύει για τις μισθολογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, καθώς η τροπολογία φαίνεται να περιλαμβάνει τη θέσπιση bonus, και όχι μία πρόσθετη αμοιβή για όλο το προσωπικό, όπως ζητούν.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η εφαρμογή ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που θα τίθενται σε ετήσια βάση και θα εξειδικεύονται από το ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης της εκάστοτε Αρχής. Ο προϊστάμενος κάθε μονάδας θα ορίζει τα στελέχη που είναι επιλέξιμα για το bonus – ορισμός που θα εγκρίνεται από το ανώτατο συλλογικό όργανο. Το εν λόγω ποσό θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης, ενώ ανά έτος δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της Αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οριζόντια πρόσθετη αμοιβή είχε ήδη χορηγηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο στο προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την οποία διεκδικούσαν και οι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες Αρχές. Ωστόσο, με την τροπολογία φαίνεται πως θα καταργηθεί το μέτρο και για την ΕΠΑΝΤ.

Υπερωρίες και αμοιβή για συμμετοχή σε επιτροπές

Η τροπολογία αναμένεται να θέτει επίσης όριο 5% στο σύνολο των οργανικών θέσεων, για τις αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού στους φορείς του δημοσίου τομέα, καθώς και στα Ιδιαίτερα-πολιτικά γραφεία των μελών των Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, τη Βουλή, τα μέλη του Κοινοβουλίου και τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, θα απαγορεύει τη διάθεση υπαλλήλων των 7 Ανεξάρτητων Αρχών.

Παράλληλα, θα θεσπίζει αμοιβή για τη συμμετοχή προσωπικού για τη συμμετοχή σε μόνιμες και έκτακτες επιτροπές που μπορούν να συγκροτούν οι Αρχές. Το ύψος της αμοιβής δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 20% του βασικού μισθού, επιβαρύνοντας αποκλειστικά τον προϋπολογισμό των Αρχών.

Τέλος, θα επιτρέπει στους Προέδρους των Αρχών να ζητούν από το προσωπικό να εργασθεί καθ' υπέρβαση του κανονικού ωραρίου εργασίας του, καθώς και Σάββατα, Κυριακές, ή αργίες. Με απόφαση της Αρχής, θα πραγματοποιείται ο ορισμός του αριθμού των υπερωριών ανά εξάμηνο και η κατανομή τους στο προσωπικό της και θα καθορίζεται το ύψος της υπερωριακής αμοιβής. Σε κάθε περίπτωση, ο μέγιστος αριθμός αμειβόμενων υπερωριών ανά υπάλληλο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 200 ώρες ανά εξάμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider