Ιράν κατά ΙΑΕΑ: Η έκθεση για τις μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις «δεν είναι ισορροπημένη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν κατά ΙΑΕΑ: Η έκθεση για τις μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις «δεν είναι ισορροπημένη»
Η έκθεση της ΙΑΕΑ για τις μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας "δεν είναι ισορροπημένη", κατήγγειλε η Τεχεράνη.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε σήμερα ότι η πιο πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που αναφέρεται στις μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν είναι ούτε «ισορροπημένη» ούτε «δίκαιη».

«Δυστυχώς αυτή η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

«Δεν είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη έκθεση», πρόσθεσε. «Αναμένουμε αυτή η πορεία να διορθωθεί».

Η αντίδραση της ιρανικής διπλωματίας έρχεται λίγο μετά τη δημοσίευση χθες Δευτέρα της έκθεσης της ΙΑΕΑ, στην οποία αναφέρει ότι έχει «αναπάντητα» ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη πυρηνικού υλικού σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις: τη Μαριβάν, τη Βαραμίν και την Τουρκουζαμπάντ.

Η ΙΑΕΑ επισημαίνει ότι έχει ζητήσει μάταια από τους Ιρανούς αξιωματούχους να εξηγήσουν την παρουσία αυτού του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις.

«Φοβόμαστε ότι η πίεση που ασκεί το σιωνιστικό καθεστώς και άλλοι παράγοντες ωθούν την υπηρεσία να μετατρέπει τις τεχνικές της εκθέσεις σε πολιτικές», κατήγγειλε ο Χατιμπζαντέχ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής αποστολής στις διεθνείς υπηρεσίες στη Βιέννη, ο Μοχαμάντ Ρεζά Γκεμπί, ζήτησε χθες από την ΙΑΕΑ «να έχει συναίσθηση των καταστροφικών επιπτώσεων της δημοσίευσης μιας τέτοιου είδους μεροληπτικής έκθεσης».

Τον Απρίλιο η Τεχεράνη είχε αναφέρει ότι έστειλε στην ΙΑΕΑ έγγραφα για τις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι αναμένει να αρθούν «οι αμφιβολίες» για αυτές ως τον Ιούνιο.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ διεξάγονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τα μηνύματα από αυτές είναι τις τελευταίες εβδομάδες ανάμικτα.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο και έχουν ανασταλεί επανειλημμένα. Στόχος είναι η αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Έκτοτε το Ιράν έχει υπαναχωρήσει από κάποιες από τις δεσμεύσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τα πυρηνικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider