Σρι Λάνκα: Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο - Παραιτείται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σρι Λάνκα: Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο - Παραιτείται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας
Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε πως αναστέλλεται καταρχήν για 30 λεπτά η διαπραγμάτευση.

Τελευταία ενημέρωση: 10:33

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα κάλεσε σήμερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ώστε αντιμετωπίσουν από κοινού την οικονομική κρίση που βαθαίνει στη χώρα, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του.

Είκοσι έξι υπουργοί, με εξαίρεση τον πρόεδρο και τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάξα, υπέβαλαν την παραίτησή τους αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ.

«Με δεδομένες τις εθνικές ανάγκες, έχει έρθει η ώρα να συνεργαστούμε για χάρη όλων των πολιτών και των μελλοντικών γενιών», ανακοίνωσε το γραφείο του Ραζαπάξα. «Ο πρόεδρος καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο να δεχθούν υπουργικές θέσεις και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την αναζήτηση λύσεων στην εθνική κρίση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το χρηματιστήριο του Κολόμπο είχε διακόψει τη συνεδρίασή του, με τον κυριότερο δείκτη να σημειώνει βουτιά 5,92% λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, σε αντίδραση στην παραίτηση σχεδόν του συνόλου της κυβέρνησης.

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, ενώ γίνονται καθημερινά πολύωρες διακοπές ρεύματος και ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Η κυβέρνηση, που έχει αναγνωρίσει ότι πρόκειται για τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Σρι Λάνκα αφότου κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948, έχει ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά οι διαπραγματεύσεις με αυτό ενδέχεται να διαρκέσουν ως το τέλος του έτους.

Ο στρατός και η αστυνομία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε κηρυχθεί για 36 ώρες έληξε σήμερα τα ξημερώματα, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών προειδοποιούν για νέες ταραχές.

Νέες κινητοποιήσεις

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις που διαθέτουμε, μπορούμε να αναμένουμε νέες διαδηλώσεις», δήλωσε στο AFP υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Ραζαπάξα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, μία ημέρα αφού ένα οργισμένο πλήθος αποπειράθηκε να εισβάλει στην κατοικία του στο Κολόμπο.

Όλο το βράδυ χθες, Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο δρόμο, διαδηλώνοντας ειρηνικά σε πολλές πόλεις του νησιού και καταγγέλλοντας τη διαχείριση της κρίσης από τον πρόεδρο.

«Φύγε Γκότα, φύγε Γκότα», φώναζαν οι διαδηλωτές στη συνοικία Ραζαγκίριγια, κοντά στο κοινοβούλιο, ενώ στη συνοικία Νεγκόμπο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, το πλήθος φώναζε: «Γκότα απέτυχες, απέτυχες».

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που διήρκησε όλη την ημέρα χθες, εμπόδισε την πραγματοποίηση μεγαλύτερων διαδηλώσεων ενώ είχε αποκλειστεί και η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Facebook, το YouTube, το Instagram και το Whatsapp, όπως κατήγγειλε ο σημαντικότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης Samagi Jana Balawegaya (SJB).

Αργά χθες ήρθη ο αποκλεισμός αυτός, τον οποίο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει παράνομο.

Ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι πιο μεγάλες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε πόλεις κλειδιά με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ραζαπάξα και των στενών του συνεργατών.

Κακές πολιτικές αποφάσεις επιδείνωσαν τα οικονομικά προβλήματα της Σρι Λάνκα, σύμφωνα με οικονομολόγους, όπως οι μειώσεις φόρων που εφαρμόστηκαν λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19 μειώνοντας τα κρατικά έσοδα και αυξάνοντας το χρέος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σρι Λάνκα: Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Κολόμπο μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider