Δήμαρχος Ιζούμ: Η πόλη βομβαρδίζεται ανελέητα από τους Ρώσους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δήμαρχος Ιζούμ: Η πόλη βομβαρδίζεται ανελέητα από τους Ρώσους
«Η πόλη βομβαρδίζεται ανελέητα από τους Ρώσους», είπε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος της πόλης Βαλέρι Μάρτσενκο.

Μια διχοτομημένη πόλη είναι η Ιζούμ (Izyum), στην περιοχή του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού. Το κομμάτι της στη βόρεια όχθη του ποταμού Σεβέρτσι Ντονέτς που τη διασχίζει, έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις και το νότιο τμήμα ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνοφυλακή της Ουκρανίας.

«Η πόλη βομβαρδίζεται ανελέητα από τους Ρώσους», είπε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος της πόλης Βαλέρι Μάρτσενκο. «Δεν έχουμε επικοινωνία με τα κατεχόμενα, ο ρωσικός στρατός μπλοκάρει εντελώς τις επικοινωνίες και δεν αφήνει κανέναν να μπει. Ενώ στο νότιο τμήμα της πόλης, εμείς, μαζί με εθελοντές, οργανώνουμε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και απομακρύνουμε όσους κατοίκους μπορούμε. Προσπαθούμε, με το λίγο προσωπικό που απέμεινε, γιατί οι περισσότεροι έχουν φύγει, να κρατήσουμε ζωντανό το Ιζούμ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της μικρής αυτής πόλης με τις 40.000 ψυχές, από την έναρξη της επίθεσης εγκατέλειψαν την πόλη τουλάχιστον 3000 άμαχοι. «Χάρη στην επιχείρηση οργανωμένης εκκένωσης, καταφέραμε και βγάλαμε πολλά γυναικόπαιδα από την πόλη. Κάποιοι είχαν φύγει ιδιωτικά, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος. Αυτή τη στιγμή, το θέμα της εκκένωσης είναι οξύ. Πολλοί περιμένουν την ευκαιρία να φύγουν, αλλά, δυστυχώς, οι Ρώσοι κατακτητές αρνούνται να ανοίξουν “πράσινους διαδρόμους” για την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού», είπε.

Ο Βαλέρι Μάρτσενκο περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις καταστροφές που υπέστη η πόλη του. «Μετά από σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, βομβαρδισμό πυροβολικού και χτυπήματα με ρουκέτες, ουσιαστικά η πόλη μας καταστράφηκε. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έγιναν ερείπια και τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, παροχής αερίου, της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μνημεία ιστορικής αρχιτεκτονικής και το μουσείο της πόλης κάηκαν από τις βόμβες. Εκκλησίες, βομβαρδίστηκαν. Οι γέφυρες του ποταμού που συνέδεαν τις δύο όχθες στην έχουν ανατιναχθεί. Η μεγαλύτερη φρίκη για εμάς είναι ότι ο ρωσικός στρατός στο Ιζούμ πραγματοποιεί στοχευμένους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και πολυκατοικιών. Προσπαθούμε να καταγράψουμε όλες αυτές τις ενέργειες προκειμένου να αποδείξουμε τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας. Χωρίς υπερβολή, μπορώ να δηλώσω ότι η πόλη Ιζούμ είναι πλέον ερειπωμένη», λέει, προσθέτοντας πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «υπερασπίζονται ηρωικά το νότιο τμήμα της πόλη».

Ερωτηθείς αν στην πόλη του ζουν Έλληνες, είπε πως δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ντόπιων κατοίκων με ελληνική εθνικότητα. «Δεν έχει δημιουργηθεί οργανωμένη ελληνική κοινότητα στο Ιζούμ, σε αντίθεση με το Χάρκοβο, όπου η ελληνική παρουσία είναι ισχυρή».

Κλείνοντας τη συνομιλία, ο δήμαρχος του Ιζούμ μας είπε πως «έως τα ξημερώματα της εισβολής δεν πίστευε ότι οι Ρώσοι θα μας επιτεθούν» και τόνισε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια τοπική σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη, είναι μια μάχη μεταξύ Πολιτισμού και βαρβαρότητας, μια μάχη μεταξύ Δημοκρατίας και τυραννίας. Και οι δυτικές χώρες μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να νικήσει το κακό που τώρα προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είμαστε απείρως ευγνώμονες στους διεθνείς φίλους και εταίρους μας για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και το Ιζούμ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο αναφέρει ο ουκρανικός στρατός - Μαίνεται ο πόλεμος για 22η ημέρα

Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες από τον όμιλο Adecco

Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες από τον όμιλο Adecco

gazzetta
gazzetta reader insider insider