Ο μαζικός επανεξοπλισμός της Ευρώπης έχει έναν μεγάλο νικητή: Τον 32χρονο κατασκευαστή όπλων Μιχάλ Στρναντ. Ο όμιλος Czechoslovak (CSG), που ξεκίνησε να εμπορεύεται σοβιετικό στρατιωτικό υλικό υπό τον πατέρα του πριν από τρεις δεκαετίες, έχει τριπλασιάσει την αξία του τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτοξεύοντας την περιουσία του νεαρού Τσέχου σε 16 δισ. δολάρια (το Forbes εκτιμά πως κινείται στα 4,7 δισ. δολάρια).
Σε κάθε περίπτωση, ο Στρναντ εισήλθε στις τάξεις των πλουσιότερων Ευρωπαίων ενώ ανταγωνίζεται στα ίσια την Ρενάτα Κελνέροβα (16,7 δισ. δολ.) για την «πρωτιά» στην Τσεχία. Η CSG με τη γαλλική Dassault και τη γερμανική Rheinmetall, ανήκουν στους μεγάλους κερδισμένους της ευρωπαϊκής στρατιωτικής ανασυγκρότησης. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ανακοινώθηκε η σύσταση κοινοπραξίας των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) με την CSG, που θα επανεκκινήσει την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Στόχος της επένδυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ του τεχνολογικού κολοσσού που χρηματοδοτείται και με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΑSAP, είναι η παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος 155mm στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο. Άλλωστε, οι πιέσεις των ΗΠΑ στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ της και η κρίση στην Ουκρανία, αυξάνουν τη ζήτηση για στρατιωτικό υλικό.
Από τεθωρακισμένα οχήματα έως πυρομαχικά και γυαλιά νυχτερινής όρασης, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, αυξάνουν την παραγωγή για να ανταποκριθούν στην αύξηση των παραγγελιών. «Οι αμυντικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο άμεσο μέλλον - ιδιαίτερα στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ αυξάνουν περαιτέρω τη ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό» εκτίμησε ο 32χρονος Στρναντ μιλώντας στο Bloomberg.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της Αλβανίας - Από πρόσφυγας «έχτισε» αυτοκρατορία
Τα έσοδα της CSG έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί από το 2021, σε μεγάλο βαθμό αφότου έγινε μεγάλος προμηθευτής υλικού στην Ουκρανία, από πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος έως άρματα μάχης. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το Κίεβο και οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ πέρυσι αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των συνολικών εσόδων της CSG, ύψους 4 δισ. ευρώ.
Πέρυσι ο πλανήτης δαπάνησε το ρεκόρ των 2,7 τρισ. δολαρίων για την άμυνα, που συνεπάγεται με άνοδο 9% από το 2023, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη παραπάνω φέτος, με σημαντική συνεισφορά από την Ευρώπη καθώς ανεβάζει στροφές διεθνώς η κούρσα εξοπλισμών. Η Γερμανία, για παράδειγμα, ήρε το φρένο χρέους και θα διαθέσει 1 τρισ. ευρώ σε άμυνα και υποδομές.

Ο Στρναντ που ανέλαβε την CSG σε ηλικία μόλις 21 ετών, αναμένει ότι αυτές οι εξελίξεις θα μεταφραστούν σε περισσότερα κέρδη για την εταιρεία ότι αναμένει διψήφια αύξηση εσόδων στην εταιρεία «στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» ενώ κοιτάζει στα ίσια την Κελνέροβα, τον πλουσιότερο άνθρωπο στην πατρίδα του, η οποία ελέγχει την επενδυτική εταιρεία PPF Group NV μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Πετρ Κέλνερ σε συντριβή ελικοπτέρου το 2021.
Η CSG είναι «παιδί» του Γιάροσλαβ Στρναντ, πατέρα του Μιχάλ ο οποίος αγόραζε παροπλισμένα σοβιετικά άρματα μάχης μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό με σκοπό να τα πουλήσει ως... παλιοσίδερα. Αλλά βρήκε ισχυρή ζήτηση τόσο για ανταλλακτικά όσο και για ανακαινισμένο εξοπλισμό σε χώρες όπως η Αφρική, με αποτέλεσμα σήμερα να απασχολεί 14.000 άτομα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ινδία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H «απαίσια ιδέα» για app που οδήγησε σε startup 2 δισ. δολαρίων
Ο Στρναντ φιλοδοξεί να καταστήσει την CSG μία από τις δύο σημαντικότερες αμυντικές εταιρείες στην Ευρώπη. Για να φτάσει εκεί, η επιχείρηση επενδύει στην παραγωγή TNT, νέων γενεών τροχοφόρων και σχεδιάζει να επεκτείνει τις προμήθειες πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος πέρα από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη σε άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία.
«Έχω θέσει τη φιλοδοξία να γίνω ένας από τους δύο κορυφαίους αμυντικούς παίκτες στην Ευρώπη. Ξέρω ότι είναι φιλόδοξο, ειδικά σε σύγκριση με εταιρείες που παράγουν ναυτικά προϊόντα ή μαχητικά αεροσκάφη, αλλά κοιτάζοντας την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία πέντε χρόνια, πιστεύω ότι δεν είναι μη ρεαλιστικό» έσπευσε να συμπληρώσει.