Γερμανία: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων το 73%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων το 73%
Περισσότεροι από τους μισούς θα ήθελαν ένα γενικό lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων κατά της Covid-19 τάσσεται η σαφής πλειοψηφία των Γερμανών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θα ήθελαν ένα γενικό lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, φαίνεται ότι ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση πιο δυναμικά από την προκάτοχό του, διατηρεί ωστόσο ξεκάθαρο προβάδισμα από τον νεοεκλεγέντα αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

Σύμφωνα με το TrendBaromerter των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, το 73% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να επιβληθεί γενική υποχρέωση εμβολιασμού όλων των πολιτών άνω των 18 ετών, ενώ μόνο το 24% πιστεύει ότι ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει ως ελεύθερη επιλογή. Επιπλέον, το 61% θα ήθελε να επιβληθεί γενικό lockdown για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το τρέχον κύμα της πανδημίας, με το 37% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Κατά της διακοπής λειτουργίας των σχολείων τάσσεται ωστόσο το 55% και υπέρ της γενικής εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης για αυτήν την περίοδο το 41%. Σε ό,τι αφορά τη συνοχή της κοινωνίας απέναντι στα μέτρα περιορισμού, μόνο το 20% πιστεύει ότι η πολιτική για την πανδημία διχάζει τους πολίτες, ενώ το 78% απαντά στο ίδιο ερώτημα αρνητικά. Το 33% δηλώνει ακόμη ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημοκρατία, με το 64% να μην εκφράζει τέτοια ανησυχία. Για το κλίμα κοινωνικής έντασης ευθύνονται, σύμφωνα με το 63% ,τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολουθούν οι αρνητές του κορονοϊού (51%), η πολιτική που εφαρμόζεται (47%) και τα παραδοσιακά ΜΜΕ (45%). Στη διαχείριση της πανδημίας, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θεωρείται από το 61% ότι ακολουθεί ίδια πολιτική με αυτήν της προκατόχου του Άγγελα Μέρκελ, από το 25% ότι τα πηγαίνει χειρότερα και μόνο από το 9% ότι έχει καλύτερες επιδόσεις.

Στην πρόθεση ψήφου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνουν από 25%, χωρίς μεταβολή από την προηγούμενη μέτρηση, με τους Πράσινους να χάνουν μία μονάδα και να περιορίζονται στο 16%. Χωρίς μεταβολή ακολουθεί το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 10%, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία κερδίζει μία μονάδα και επιστρέφει στα διψήφια νούμερα με 10% και η Αριστερά παραμένει στο 5%.

Ο Όλαφ Σολτς πάντως, στο ερώτημα απευθείας εκλογής Καγκελάριου, συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 17% του Φρίντιχ Μερτς, ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί από τα μέλη του CDU, αλλά θα εκλεγεί και τυπικά αρχηγός του κόμματος από το συνέδριο το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Μερτς, στο ερώτημα εάν θα καταφέρει να επαναφέρει το CDU στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, αποσπά μόνο από το 31% θετικές γνώμες, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 53% και δεν τοποθετείται το 16%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider