Επικρίσεις για Μπάιντεν και δυτικούς ηγέτες από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικρίσεις για Μπάιντεν και δυτικούς ηγέτες από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επικρίνει τον Μπάιντεν κι άλλους δυτικούς ηγέτες για αδύναμη υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επικρίνει σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους δυτικούς ηγέτες για αδύναμη υπεράσπιση της δημοκρατίας και για αποτυχία να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, από την κλιματική κρίση και την πανδημία της COVID-19 ως την φτώχεια, την ανισότητα και τη φυλετική αδικία.

Σε αντίθεση με αυτό που ο διευθυντής του HRW Κένεθ Ροθ περιέγραψε ως "εναγκαλισμό φιλικών αυταρχικών ηγετών" από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021 δεσμευόμενος να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο της εξωτερικής του πολιτικής.

"Ωστόσο συνέχισε να πωλεί όπλα στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ παρά την επίμονη καταστολή" που εφαρμόζεται από τις αρχές στις χώρες αυτές, αναφέρει ο Ροθ στην ετήσια "Παγκόσμια Έκθεση" του Παρατηρητηρίου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Άλλοι δυτικοί ηγέτες επέδειξαν παρόμοια αδυναμία στην υπεράσπιση της δημοκρατίας", επισημαίνει ο Ροθ, κατονομάζοντας τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ροθ σημειώνει επίσης ότι στη διάρκεια σημαντικών συνόδων κορυφής ο Μπάιντεν "έδειχνε να χάνει τη φωνή του όταν επρόκειτο να καταγγείλει δημόσια σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων".

"Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε περιστασιακά διαμαρτυρίες για καταστολή σε ορισμένες χώρες και σε ακραίες περιπτώσεις η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος κάποιων αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι, αλλά συχνά έλειπε η ισχυρή φωνή του προέδρου", υπογραμμίζει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπερασπιστεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, λέγοντας ότι διπλωμάτες έχουν συχνά εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ξένους ηγέτες, ακόμη και σε δύσκολες συνομιλίες με αντιπάλους, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία.

"Για να επικρατήσουν οι δημοκρατίες στον παγκόσμιο διαγωνισμό με τον αυταρχισμό, οι ηγέτες τους πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να επισημαίνουν τις αναπόφευκτες αδυναμίες των αυταρχικών ηγετών. Πρέπει να υποστηρίξουν μια ισχυρότερη, θετική υπόθεση για τη δημοκρατική διακυβέρνηση", υπογράμμισε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP από τη Γενεύη, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου σημείωσε εξάλλου ότι η ανικανότητα των δημοκρατών να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας επέτρεψε σε αυταρχικούς να ανέβουν στην εξουσία παντού στον κόσμο.

Απέναντι στην πανδημία της COVID-19 και το αυξανόμενο άγχος που προκαλεί η απειλή μιας κλιματικής καταστροφής, "ο φόβος μας είναι ότι, αν οι δημοκρατικοί ηγέτες δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν δείξουν μια ηγεσία που έχει όραμα, όπως απαιτεί η σημερινή κατάσταση, θα προκαλέσουν απελπισία και απογοήτευση, πολύ πρόσφορο έδαφος για τους αυταρχικούς ηγέτες", σημείωσε στην συνέντευξή του.

Η έκθεση

Όντως, η ετήσια έκθεση του HRW, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στην καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνει να υπογραμμίζει τουλάχιστον μια άνοδο των αυταρχικών καθεστώτων.

Η έκθεση των 750 σελίδων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει σοβαρή καταστολή των αντιπολιτευόμενων την εξουσία στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή ακόμη την Αίγυπτο.

Αλλά αναφέρεται επίσης ενδελεχώς στα στρατιωτικά πραξικοπήματα στη Μιανμάρ και το Σουδάν και στην ανάδειξη ισχυρών ανδρών σε χώρες που θεωρούνται δημοκρατίες: την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βραζιλία, την Ινδία και, έως και λίγο περισσότερο πριν από έναν χρόνο, τις ΗΠΑ.

Για τον Κένεθ Ροθ, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα στις ΗΠΑ, η δημοκρατία στη χώρα του "εξακολουθεί σαφώς να απειλείται σήμερα", μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του απέτυχαν στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τον Μπάιντεν, τον νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη, να αναλάβει την προεδρία.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου εξέφρασε το φόβο ότι η επίθεση, που εξαπολύθηκε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2020 και απωθήθηκε παρά τρίχα, αποτελεί μόνο "την αρχή" και ότι "μια πιο εξελιγμένη προσπάθεια εκτυλίσσεται με στόχο τις προσεχείς προεδρικές", το 2024.

"Επείγει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στις ΗΠΑ", κρίνει ο άνθρωπος που ηγείται του Παρατηρητηρίου από το 1993.

Ωστόσο δεν "συμμερίζεται την ιδέα, σύμφωνα με την οποία ο αυταρχισμός προχωράει και η δημοκρατία υποχωρεί" και κρίνει ότι ένας αριθμός αυταρχικών ηγετών στον κόσμο βρίσκεται σε ολοένα και πιο ευάλωτη θέση.

Κι αυτό χάρη στους ευρείς συνασπισμούς κομμάτων που συμμαχούν για να εκδιώξουν "διεφθαρμένους αυταρχικούς ηγέτες", όπως στην Τσεχική Δημοκρατία και στο Ισραήλ, ή στις μαζικές και επανειλημμένες μαζικές διαδηλώσεις που ασκούν πίεση στις χούντες στη Μιανμάρ και το Σουδάν, παρά τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν μερικές φορές οι διαδηλωτές.

"Γίνεται μια μάχη και υπάρχει μια ισχυρή αντίσταση κατά αυτών που θέλουν να επιβάλουν εκ νέου ή να διαιωνίσουν τον αυταρχισμό", σημειώνει ο Ροθ.

Η αντίθεση αυτή είναι που ανάγκασε ισχυρούς άνδρες να ρίξουν τις μάσκες τους και να εγκαταλείψουν τα δημοκρατικά προσχήματα, όπως στη Ρωσία, την Ουγκάντα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νικαράγουα, καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider