Μπάιντεν: Θα εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την 1η Μαρτίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Θα εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την 1η Μαρτίου
Στην ομιλία παραδοσιακά οι Αμερικανοί πρόεδροι αναφέρονται στο πρόγραμμά τους και στο όραμά τους για το μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την 1η Μαρτίου την ομιλία του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ένωσης, στην οποία παραδοσιακά οι Αμερικανοί πρόεδροι αναφέρονται στο πρόγραμμά τους και στο όραμά τους για το μέλλον της χώρας.

Ακολουθώντας την παράδοση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, τον προσκάλεσε χθες, Παρασκευή, με επιστολή της "να μοιραστεί το όραμά του" με τα μέλη του Κογκρέσου. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε την πρόσκληση αυτή, γνωστοποίησε η Καρίν Ζαν-Πιέρ, μια από τις εκπροσώπους του.

Η επιλογή της 1ης Μαρτίου για την εκφώνηση της παραδοσιακής αυτής ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, στην οποία παρευρίσκονται συνήθως εκατοντάδες κοινοβουλευτικοί και προσκεκλημένοι και η οποία συνήθως πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου, μπορεί να εξηγείται από υγειονομικούς λόγους, την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Η ημερομηνία αυτή δίνει επίσης λίγο περισσότερο χρόνο στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ελπίζει να υιοθετηθούν από το Κογκρέσο τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά του νομοσχέδια, τα οποία έχουν κολλήσει εδώ και μήνες στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

Νηπιαγωγείο, κλίμα, εκλογές

Πρόκειται κατ' αρχάς για το γιγάντιο σχέδιο κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων του Μπάιντεν που έχει στόχο να προσφέρει πρόσβαση στο νηπιαγωγείο σε όλα τα παιδιά στις ΗΠΑ, να κάνει τη χώρα να θριαμβεύσει απέναντι στις κλιματικές αλλαγές και τον ανταγωνισμό από την Κίνα.

Ωστόσο το νομοσχέδιο αυτό του Μπάιντεν ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κοινωνικές δαπάνες έχει παραλύσει εδώ και μήνες εξαιτίας του βέτο ενός μόνο Γερουσιαστή, του Τζο Μάντσιν. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της πιο φτωχής πολιτείας των ΗΠΑ, της Δυτικής Βιρτζίνια, κρίνει υπερβολικά δαπανηρό το σχέδιο αυτό και σημειώνει ότι ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί με κάθε μέσο να του αλλάξει γνώμη.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να μην επιτρέψει σε κανέναν "να βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της δημοκρατίας", θέλει επίσης να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του που έχει στόχο την προστασία της πρόσβασης των μειονοτήτων στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, πολλές πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς υιοθέτησαν νόμους που επιβάλλουν διάφορους περιορισμούς στην ψήφο, όπως η απαγόρευση της διανομής σνακ σε αυτούς που βρίσκονται στην ουρά για να ψηφίσουν ή η προώθηση της επιστολικής ψήφου. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι κανονισμοί αυτοί έχουν στόχο και στρέφονται ιδιαίτερα εναντίον του εκλογικού σώματος των Αφροαμερικανών, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου ψήφισε τον Μπάιντεν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Το κόμμα του Αμερικανού προέδρου επιδιώκει να απαλείψει αυτούς τους περιορισμούς μέσω ενός μεγάλου σχεδίου εκλογικών μεταρρυθμίσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο και το νομοσχέδιο αυτό έχει μπλοκαριστεί στη Γερουσία, όπου απαιτείται η έγκριση των Ρεπουμπλικανών για την ψήφισή του. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δυναμική γύρω από την επέτειο από την εισβολή οπαδών του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου πέρυσι και εξαπολύουν διάφορες απειλές στην προσπάθειά τους να υιοθετηθεί το κείμενο.

Ένα σχέδιο επενδύσεων, μια μεταρρύθμιση της πρόσβασης στην κάλπη... ο Μπάιντεν ελπίζει ότι θα μπορεί να υπερηφανευθεί για την έγκριση αυτών των δύο μεγάλων έργων κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης και ότι θα μπορεί να δώσει ως εκ τούτου μια νέα δυναμική στην προεδρία του, την οποία βαραίνουν κακές δημοσκοπήσεις λίγους μήνες πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία: τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες εγκυμονούν πάντα κινδύνους για τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία @AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Ο Μπάιντεν μιλά για μάχη δημοκρατίας -αυταρχισμού, ο Τραμπ εξοργίζεται

gazzetta
gazzetta reader insider insider