Σαουδική Αραβία: Υπόνοιες ότι κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους με κινεζική βοήθεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουδική Αραβία: Υπόνοιες ότι κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους με κινεζική βοήθεια
Κίνδυνος να προστεθεί άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους με τη βοήθεια της Κίνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και δορυφορικές εικόνες.

Όπως αναφέρει το CNBC, η εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ότι το βασίλειο- το οποίο από καιρό θεωρείται ότι απέκτησε πυραύλους από το Πεκίνο- κατασκευάζει τώρα τους δικούς του, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Δορυφορικές εικόνες που έλαβε το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News, υποδηλώνουν ότι η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους σε μια τοποθεσία δυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ, αναφέρουν ερευνητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Μόντερεϊ, στην Καλιφόρνια.

«Το βασικό αποδεικτικό στοιχείο είναι ότι στην εγκατάσταση λειτουργεί ένας λάκκος καύσης για την απόρριψη στερεού καυσίμου που έχει απομείνει μετά την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων», ανέφεραν οι ερευνητές του ινστιτούτου Middlebury.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι η τοποθεσία «φαίνεται ότι έχει κατασκευαστεί με κινεζική βοήθεια».

Η εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ανακατατάξεις στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να πείσει το Ιράν να επιστρέψει στην πυρηνική του συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Θα μπορούσε επίσης να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider